ALEGERI LOCALE ● Şefia consiliilor judeţene e cîştigată majoritar de social-democraţi
Candidaţii PSD au fost preferaţi de electorat la şefia consiliilor
judeţene, adică exact acolo unde vor fi direcţionate cele mai multe
fonduri. Un clasament, aşa cum arată datele parţiale centralizate de
BEC, indică PD-L pe locul doi, urmat la mare distanţă de liberali şi de
udemerişti.
ALEGERI LOCALE ● Şefia consiliilor judeţene e cîştigată majoritar de social-democraţi
Candidaţii PSD au fost preferaţi de electorat la şefia consiliilor judeţene, adică exact acolo unde vor fi direcţionate cele mai multe fonduri. Un clasament, aşa cum arată datele parţiale centralizate de BEC, indică PD-L pe locul doi, urmat la mare distanţă de liberali şi de udemerişti.
În nu mai puţin de 17 judeţe, la conducerea consiliilor judeţene alegătorii au preferat candidaţii social-democraţilor. După cum arătau datele parţiale centralizate şi făcute publice de BEC ieri la ora 14:00, PSD a obţinut şefia CJ în următoarele judeţe: Argeş prin Nicolescu Constantin, Bacău – Benea Adrian, Botoşani – Conţac Constantin, Brăila – Gheorghe Bunea, Buzău – Mocanu Victor, Constanţa – Constantinescu Nicuşor, Dolj – Prioteasa Ion, Gorj – Călioniu Ion, Ialomiţa – Ciupercă Vasile, Iaşi – Simirad Constantin, Olt – Stănescu Paul, Prahova – Cosma Mircea, Sibiu – Cindrea Ioan, Teleorman – Dragnea Liviu, Tulcea – Belacurencu Trifon, Vaslui – Mihalachi Vasile şi Vrancea prin Marian Oprişan. Prin scorul obţinut, PSD a reuşit astfel să revină în forţă şi să depăşească PD-L, ce-i drept la diferenţă de doar cinci judeţe.
Astfel, PD-L-ul lui Boc şi Stolojan a reuşit să cîştige încrederea alegătorilor în 12 judeţe, după cum urmează: Alba prin Dumitrel Ion, Arad – Ioţcu Nicolae, Bistriţa-Năsăud – Rusu Liviu, Braşov – Puchianu Ioan, Caraş-Severin – Frunzăverde Sorin, Cluj – Tişe Alin, Dîmboviţa – Popescu Florin, Maramureş – Man Mircea, Mehedinţi – Balu Marius, Neamţ – Pruteanu Vasile, Suceava – Flutur Gheorghe şi Timiş prin Constantin Ostaficiuc.
EGALITATE. Situaţia cea mai slabă pentru un partid important s-a înregistrat însă la PNL, căci liberalii, aflaţi la putere, nu au reuşit să-şi mobilizeze electoratul şi să convingă decît în cinci judeţe, fix la egalitate cu partenerii lor de guvernare, udemeriştii. Ca atare, conform acestor date parţiale oferite de BEC, PNL a obţinut şefia CJ în Călăraşi prin Filipescu-Răducu, în Giurgiu – Beianu Dumitru, Hunedoara – Molo Mircea, Ilfov – Petrache Marian şi în Vîlcea prin Emilian Frîncu. Pentru UDMR însă cîştigarea tot a cinci preşedinţii de consilii judeţene este un scor bun, candidaţii Uniunii impunîndu-se în Bihor – Kiss Alexandru, Harghita – Borboly Csaba, Mureş – Lokodi Edita, Satu-Mare – Csehi Arpad şi respectiv Sălaj – Csoka Tiberiu. De remarcat că celălalt partid al maghiarilor, Partidul Civic Maghiar, care s-a vrut o alternativă la Uniune, a reuşit să se impună în unul dintre judeţele majoritar maghiare, Covasna, şi să obţină preşedinţia CJ prin Kovacs Istvan, conform datelor comunicate de BEC la ora 14:00. Şi Partidul Conservator a obţinut preşedinţia unui Consiliu Judeţean, şi anume la Galaţi, prin Eugen Durbacă.
MARII PERDANŢI. Bătălia pentru şefia consiliilor judeţene îşi are şi ea marii înfrînţi, ca orice bătălie. Din acest punct de vedere, cele mai răsunătoare înfrîngeri se înregistrează în tabăra PD-L, unde două persoane cu greutate în partid, Cezar Preda şi respectiv Radu Berceanu, au pierdut preşedinţia consiliilor judeţene Buzău, respectiv Dolj. Tot pe lista înfrînţilor democrat-liberali sînt trecuţi şi Cristian Boureanu, care a pierdut la Argeş, Dan Cîrlan învins la Iaşi, Jan Vraciu perdant la Vrancea, Mihai Tîbuleac la Botoşani, Manţog Ionel la Gorj şi Cristache Rădulescu la Ilfov.
În tabăra PSD, cel mai greu nume din categoria perdanţilor este cel al senatorului şi vicepreşedintelui Ilie Sîrbu, care a fost învins la Timiş de candidatul PD-L Ostaficiuc. Pe lîngă Sîrbu, pe aceeaşi listă, pot fi trecuţi şi alţi candidaţi ai
social-democraţilor, nume mai puţin cunoscute precum Otilian Neagoe învins la Braşov, Vasile Soporan care a pierdut la Cluj, Anghel Iordănescu învins la Ilfov, Ioan Munteanu la Neamţ sau Mîrza Gavril, care a pierdut lupta pentru CJ Suceava.
La liberali, o mare înfrîngere a obţinut-o ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care a pierdut, cu un scor foarte scăzut, preşedinţia CJ Iaşi. În aceeaşi situaţie s-au aflat Aristotel Căncescu la Braşov, Mario Oprea la Dolj, Ilie Morega la Gorj, Cezar Strătilă la Neamţ, Ovidiu Silaghi la Satu-Mare, Tiberiu Prodan la Suceava şi Nini Săpunaru la Vrancea.
PRIMĂRII DIN PRIMA. Spre deosebire de preşedinţia consiliilor judeţene care se cîştigă din primul tur, indiferent de numărul de voturi obţinute de primul clasat, la primării este necesar un minim de 50% plus 1 din voturi pentru ca un candidat să fie declarat învingător. În aceste condiţii, la multe primării bătălia va fi decisă în turul doi. Totuşi, la primăriile marilor oraşe din ţară, acolo unde şi miza a fost una pe măsură, s-au înregistrat victorii categorice încă din acest tur. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este cel al municipiului Cluj, unde democrat-liberalul Emil Boc a reuşit fără emoţii să obţină peste 70% din voturi şi, o dată cu ele, şi reînnoirea mandatului de primar cu încă patru ani. O altă victorie a PD-L a fost la Arad, unde Gheorghe Falcă, şi el primar în exerciţiu, a cîştigat un nou mandat. Şi la Braşov PD-L a reuşit să cîştige din primul tur, George Scripcaru fiind reales cu peste 69% din voturi. Democrat-liberalii au mai cîştigat din primul tur şi Primăria Botoşani, prin persoana lui Cătălin Flutur. Şi la Alba-Iulia, primarul în exerciţiu, Mircea Hava, tot PD-L, a reuşit să obţină un nou mandat.
La Craiova, Antonie Solomon (PD-L) a fost reconfirmat în funcţie din primul tur, la fel ca şi la Tîrgu-Mureş, unde Dorin Florea, tot PD-L, a cîştigat şi el primăria. Tot din primul tur au fost cîştigate şi primăriile Sibiu – Klaus Johannis (FDGR), Constanţa – Radu Mazăre (PSD), Timişoara – Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD). Şi liberalii au avut victoria lor din primul tur la o primărie, fostul secretar general al Guvernului Ilie Bolojan reuşind să cîştige Primăria Oradea.
CAPITALA, NEDECISĂ. În Bucureşti, situaţia nu s-a lămurit din primul tur decît la două sectoare: 2 şi 3. Astfel, conform rezultatelor centralizate de BEC pînă la ora 16:30, Neculai Onţanu (PSD) a obţinut un nou mandat la Primăria Sectorului 2, cu 57,78% din voturi, iar Liviu Negoiţă (PD-L) a cîştigat un nou mandat la Primăria Sectorului 3, cu 78,91% din voturi. Situaţia va fi tranşată în turul doi nu numai la Primăria generală, unde Oprescu (care a obţinut 30,4% din voturi) se va întîlni cu Blaga (care a obţinut 28,1% din voturi), ci şi la sectoarele 1, 4, 5 şi 6. Astfel, la Sectorul 1, pe primul loc se situează actualul primar, liberalul Andrei Chiliman – 36,46%, urmat de candidatul PD-L, Răzvan Murgeanu – 34,67%. La Sectorul 4, turul doi se va da între candidatul PC, Cristian "Piedone" Popescu, care a primit 37,67% din voturi, şi candidatul PD-L, Radu Silaghi, care a obţinut doar 22%. La Sectorul 5, în turul doi intră actualul primar PSD, Daniel Marian Vanghelie, care a obţinut 38,95%, şi candidatul PD-L, Sebastian Bodu, care a primit 25,82% din voturi. În Sectorul 6, bătălia se va da între candidatul PD-L, actualul primar, Cristian Poteraş, care a obţinut 36,01% din voturi, şi candidatul PSD, Dan Darabont, care a primit 28,07% din voturile centralizate pînă la 16:30 de BEC.
EVALUARE
"PSD deţine, în mod cert, preşedinţia a 16 consilii judeţene şi mai numărăm pentru judeţele Olt şi Ilfov, unde deţinem primele locuri (...) În şase judeţe avem majoritate absolută la consiliile judeţene şi pentru restul vom negocia cu alte partide, în funcţie de configuraţia politică. Sîntem pe primul loc la toate capitolele, iar aceste alegeri au readus PSD acolo unde îi era locul: pe primul loc în eşichierul politic."
Miron Mitrea - coordonatorul de campanie al PSD
ESTIMARE
"Avem un număr de circa 400 de primari aleşi în ţară din primul tur. Este un rezultat semnificativ, ţinînd seama că pornim de la circa. 450 de primari aleşi în 2004. Estimăm că vom avea candidaţi în turul doi pînă la 1.000 de primari, şi probabil vom avea şapte-opt sute de primari aleşi"
Bogdan Olteanu - PNL
ANALIZĂ
"Trebuie făcute analize, să înţelegem de ce, de exemplu, la Constanţa nu putem obţine rezultatele pe care le aşteptăm sau în alte judeţe unde am ieşit mai slab. Pe ansamblu însă, PD-L a ieşit foarte bine,avem însă şi judeţe unde nu am ieşit foarte bine"
Theodor Stolojan - prim-vicepreşedintele PD-L
Citește pe Antena3.ro