Noua structura a Guvernului a fost validata ieri de Parlament, prin vot secret cu bile, cu 289 de voturi pentru si 68 impotriva.
Procedura de validare a noului Guvern de catre Parlament a avut loc ieri in prezenta premierului Adrian Nastase. In discursul sau, seful Executivului a aratat ca aceasta modificare a structurii Guvernului a fost determinata de preocuparea pentru cresterea calitatii actului de guvernare. "Restructurarea Guvernului nu este, asa cum afirma unii lideri din opozitie, nici "agitarea spiritelor" si nici pregatirea pentru alegeri. Consider ca nu este timpul potrivit pentru a transforma acest subiect intr-o tema de campanie electorala in care partidele politice pot obtine sau pierde puncte. Daca vom continua sa tratam integrarea europeana in acest registru electoral, cu siguranta ca Romania va pierde", a spus Nastase.Analiza interna si semnale externe
Premierul a amintit de "restructurarea profunda a Guvernului din iunie 2003", care a fost extrem de benefica si primita foarte bine de populatia tarii si de partenerii europeni. "Noi, PSD, ca partid responsabil, caruia alegatorii i-au incredintat guvernarea, avem datoria sa ne redefinim - pentru fiecare etapa - prioritatile si mijloacele de realizare. Semnalele externe, dar si propriile noastre analize interne ne-au pus in fata unei optiuni. Fie aprofundam procesul de reforma in special in cateva domenii-cheie precum justitia, administratia publica si lupta impotriva coruptiei, fie riscam sa ne abatem de la obiectivul nostru initial. Noua formula guvernamentala va stimula procesul de negociere cu UE", a spus Nastase. Ministrii de stat propusi au fost numiti de premier "manageri de proiect" care stiu foarte bine ce au de facut si nu va exista nici un fel de suprapunere de competente sau conflict de prerogative. "Am dovedit ca avem puterea sa determinam schimbari atunci cand analiza noastra demonstreaza necesitatea acestora", a mai subliniat Nastase.
Reprosurile Opozitiei
In general, Opozitia s-a aratat preocupata mai mult de situatia fostului ministru Rodica Stanoiu. Totusi democratii considera restructurarea propusa de Guvern drept "ineficienta" si fara "masuri pragmatice de reforma", dupa cum a afirmat liderul deputatilor PD, Emil Boc, care a anuntat ca reprezentantii acestui partid nu vor vota proiectul de hotarare privind reorganizarea Executivului.
Boc a calificat procesul de restructurare a Guvernului drept o "actiune de cosmetizare ", remarcand suprapunerea de competente intre ministrii care vor gestiona domeniile legate de integrarea europeana, precum si faptul ca nu se specifica foarte clar care vor fi atributiile ministrilor de stat.
Vicepresedintele Paul Pacuraru a afirmat ca reorganizarea denota lipsa de viziune, iar noul Cabinet va fi dedicat campaniei electorale si nu integrarii europene. "Parlamentarii PNL vor vota impotriva investirii noului Cabinet ", a precizat Pacuraru.
Si Partidul Umanist apreciaza intr-un comunicat de presa ca reorganizarea Guvernului "reprezinta doar o faza din strategia electorala a PSD. Numirea lui Ioan Talpes in Guvern pregateste cel mai probabil terenul pentru preluarea functiei de prim-ministru de catre acesta. Asteptam ca domnul Talpes, impreuna cu noul ministru al Justitiei, si sa demaste si sa pedepseasca marii profitori ai tranzitiei si sa inceapa cu adevarat lupta impotriva coruptiei".
Liderului grupului parlamentar
al PRM din Camera
Deputatilor, Lucian Bolcas, a
spus ca PRM voteaza impotriva
restructurarii Executivului,
asa cum a votat si la investirea
Guvernului. Senatorul
PRM Carol Dina a apreciat ca
restructurarea Guvernului
este "o incercare temerara de
a salva aparentele", dar a precizat
ca printre propunerile
pentru viitorii ministri "se
regasesc si oameni competenti", iar prezenta lui Ioan
Talpes in Guvern va aduce
"ordine, rigoare si disciplina".
Spre deosebire de celelalte
partide, UDMR a laudat si
votat in favoarea restructurarii Guvernului.
( DANA PICIU,
OANA STANCU
)
Cristian Diaconescu a venit degeaba
Sedinta comuna a Parlamentului a inceput cu o intarziere de aproximativ o ora, dar nu din vina parlamentarilor, care se strang in general greu, ci de aceasta data din cauza Guvernului, caruia nu-i iesea numaratoarea. Noul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, a venit si el pregatit sa fie validat, dar a plecat in graba dupa ce i s-a spus ca nu are ce face la Parlament. De la tribuna Parlamentului, presedintele Camerei, Valer Dorneanu, a anuntat ca Rodica Stanoiu a fost numita marti in functia de sef al Administratiei Prezidentiale si ca a renuntat la calitatea de parlamentar. Dorneanu a mai spus ca procedura pentru validarea lui Diaconescu va fi "una paralela", el nemaiavand nevoie sa fie validat de Parlament. De altfel presedintele Iliescu a si semnat ieri decretele pentru schimbarea de la varful Ministerului Justitiei. Dorneanu a spus ca audierea lui Diaconescu la comisii a reprezentat un gest de cunoastere reciproca intre viitorul ministru si parlamentari. Pentru aceasta balbaiala si-a cerut scuze premierul Nastase.
Din culisele validarii
Parlamentarii PNL si PD s-au aflat ieri in greva japoneza de tip european. Ei au purtat pe maneci banderole albastre cu stelute. Facand aluzie la banderolele acestora, premierul Adrian Nastase i-a intrebat daca s-au inscris la Crucea Rosie. "Mi se pare paradoxal sa faci greva japoneza pentru a intra in Uniunea Europeana", a remarcat premierul. Emil Boc i-a replicat ca numai Crucea Rosie mai poate salva Romania. In momentul votului s-a creat din nou o altercatie. Dupa ce s-au batut cu pesedistii pe una dintre urnele folosite la vot, liberalii si democratii au parasit sala refuzand sa voteze. Inainte de plecare i-au pus pe masa premierului cateva bile negre. Nastase a spus ca data viitoare o sa ceara sa se aduca pentru colegii din Opozitie galetuse si nisip.
Liberalul Vlad Popa, imbrancit si injurat de un pesedist Dupa incrancenarea
Opozitie - Putere din timpul declaratiilor politice, parlamentarii PSD au recurs si la violenta fizica impotriva unui reprezentant al taberei adverse. Senatorul PSD Sorin Vornicu, fost PD, l-a imbrancit pe liberalul Nicolae Vlad Popa, cand acesta a incercat sa ia cuvantul. Intr-un comunicat difuzat ulterior, Popa sustine ca Vornicu l-a si injurat. Momentul era oricum tensionat de "tranta" verbala dintre prim-ministrul Adrian Nastase si deputatul Mona Musca. Aceasta i-a aratat lui Nastase bolul cu bile negre, inca neutilizat la vot, pentru a-i sugera votul de blam al Opozitiei la adresa Guvernului. Cand Nastase a ripostat, Popa a inaintat spre microfon pentru a lua cuvantul. A fost dezechilibrat insa de umarul pus ca la rugby de Vornicu. In zadar, pentru ca oricum senatorului Popa ii fusese inchis microfonul. Senatorul PNL, care se deplaseaza si asa in baston in urma unor numeroase interventii chirurgicale la sold, ameninta sa aduca incidentul in discutia Biroului Permanent al Senatului. Sorin Vornicu sustine insa ca nu l-a atins pe colegul sau, in ciuda imaginilor surprinse de camerele de televiziune. (Oana Stancu)