x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică NUMIRI CU SCĂNTEI/Guvernul Babeş-Bolyai

NUMIRI CU SCĂNTEI/Guvernul Babeş-Bolyai

de Gabriela Antoniu    |    10 Feb 2009   •   00:00
NUMIRI CU SCĂNTEI/Guvernul Babeş-Bolyai

După ce şi-a adus un lot de clujeni la Palatul Victoria, punându-i în funcţii şi asigurându-le cazare şi transport, pe premierul Emil Boc l-a găsit economia şi vrea să dea afară peste o sută de angajaţi de la Cancelaria prim-ministrului.



Ultimul clujean adus de premierul Boc la Palatul Victoria este Gabriel Bădescu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca. El a fost numit ieri preşedinte al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), cu rang de secretar de stat, prin decizie a premierului. Gabriel Bădescu vine de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare din Universitatea Babeş-Bolyai, acolo unde premierul Emil Boc, în calitate tot de conferenţiar universitar doctor, a susţinut cursuri de Drept Constituţional pentru studenţii de anul I. Decanul Facultăţii a fost Cătălin Baba, numit şi el recent şef al Cancelariei premierului. După numirea lui Baba, i-a venit rândul unui alt clujean să primească un post în Cabinetul Boc. Este vorba despre eurodeputatul Rareş Niculescu, care va fi purtătorul de cuvânt al Guvernului. El este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul UBB, a lucrat în presa clujeană, apoi, după anul 2004, a fost consilierul personal al fostului ministru de Interne Vasile Blaga, iar în anul 2007 a fost ales parlamentar PE din partea PD-L. Rareş Niculescu a fost purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, în perioada primului mandat de primar al lui Emil Boc. Vineri noapte spre sâmbătă, Niculescu a fost şi protagonistul unui scandal într-un local din Cluj-Napoca. În timp ce Jandarmeria susţine că Rareş Niculescu a provocat scandalul şi a şi fost amendat cu 200 de lei pentru asta, eurodeputatul susţine contrariul: că el a fost cel agresat de jandarmii clujeni.

Cătălin Baba, Rareş Niculescu şi Gabriel Bădescu completează lista clujenilor aduşi de Emil Boc în Guvern. Ştefania Ferencz - numită şef de Cabinet al premierului Boc, Cynthia Curt - consilier de stat, Peter Pal - secretar personal al premierului, Darius Pintilie - consilier personal al lui Boc, Călin Emilian Hintea şi Dan-Tudor Lazăr - secretari de stat la Cancelaria prim-ministrului.

PENTRU UNII MUMĂ...
Surse guvernamentale susţin că între timp Boc a început să-şi pună în aplicare planul de a restructura Cancelaria prim-ministrului şi să desfiinţeze aproximativ 150 de posturi. După ce săptămâna trecută tuturor angajaţilor compartimentelor social-sănătate şi agricultură-mediu din cadrul Cancelariei li s-a pus în vedere că acestea se vor desfiinţa şi trebuie să îşi caute de lucru, s-a trecut la alte măsuri. Au fost date două ordine, semnate de şeful Cancelariei, Cătălin Baba. Primul conţine măsuri de eficientizare a activităţii Cancelariei primului-ministru, printre ele numărându-se şi o serie de reguli pe care trebuie să le respecte angajaţii. Nu scrie însă şi dacă cei care nu le respectă sunt daţi afară, dar sunt avertizaţi că măsurile sunt luate pe fondul situaţiei de criză şi sunt necesare reducerile cheltuielilor. Celălalt ordin se referă la examinarea persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în departamentele, compartimentele şi direcţiile Cancelariei primului-ministru. Examinarea va avea loc în perioda 25 februarie-2 martie 2009 şi are ca scop declarat eficientizarea activităţii, "având în vedere noile obiective ale Cancelariei prim-ministrului, în contextul actual al evoluţiei economice interne". Potrivit surselor citate însă, nu există bibliografie şi nici tematică pentru examen, iar comisia de evaluare, formată din cinci persoane (patru consilieri personali şi un director de cabinet), nu este considerată ca având competenţa necesară evaluării tuturor compartimentelor Cancelariei (economic, juridic, social, sănătate, planificare politică, resurse umane, agricultură, mediu, educaţie, cultură, IT, administraţie publică, relaţii externe, amenajarea teritoriului etc). Ca atare, examenul ar fi de faţadă, spun sursele amintite, în fapt fiind vorba despre epurări ca urmare a schimbării puterii politice. De altfel, înlocuirea angajaţilor din Bucureşti cu cei din Cluj nu este în spiritul austerităţii promovate de Cabinetul Boc. Şi aceasta pentru că, potrivit surselor citate, oamenii aduşi de Boc de la Cluj beneficiază de patru călătorii gratuite către localitatea de domiciliu, lunar, cu orice mijloc de transport, precum şi cazare gratuită în Bucureşti.

Citiţi aici programul concursului de ocupare  a posturilor din cadrul  Cancelariei Primului-Ministru -format pdf
Citiţi aici ordinul privind măsurile de eficientizare a  activităţii Cancelariei Primului-Ministru -format pdf

×
Subiecte în articol: politic cancelariei