Ca si omologul sau de la Camera Deputatilor, seful Comisiei pentru agricultura din Senat, Nicolae Patru, a scaldat-o cand a fost vorba sa explice cum a fost posibil ca noua lege privind pescuitul sa fie adoptata in actuala forma, fiind brusc lovit de amnezie.
CARMEN VINTILA, ANIELA NINE
Inainte de a fi fost supusa atentiei deputatilor, Legea 298/2004 privind pescuitul, fondul piscicol si acvacultura a fost dezbatuta de catre senatori in sedinta din 8 iunie 2004. Va reamintim ca acest act normativ abroga din Legea 192/2001 articolele prin care erau stabilite zonele de protejare a pestelui si perioada de prohibitie. In acelasi timp, noua lege incurajeaza braconajul piscicol, avand in vedere ca din toate institutiile care ii controlau inainte pe braconieri, Politia de Frontiera, Garda Financiara, Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii a mai ramas una singura: Inspectia
Piscicola.
Alte prevederi controversate ale acestei legi se refera la faptul ca pescuitul electric sau cel cu dinamita va fi pedepsit doar cu amenda penala intre 50 si 100 milioane de lei si nu cu inchisoare, cum prevedea vechea lege. De asemenea, in noul text de lege nu mai este considerata infractiune penala folosirea pentru pescuit a plaselor monofilament si, prin urmare, nu mai este pedepsita cu inchisoare.
ADOPTARE. Nici senatorii nu au sesizat enormitatile din noul act normativ, adoptandu-l cu 88 de voturi "pentru". Un singur senator din cei prezenti s-a pronuntat "impotriva" noii forme a legii, in timp ce alti patru s-au abtinut de la vot. Ca legea nu a fost analizata in amanunt de catre parlamentari o dovedeste si reactia presedintelui Comisiei pentru agricultura din Senat, Nicolae Patru (PRM). Contactat telefonic de Jurnalul National si intrebat despre prevederile controversatei legi, Patru a declarat cu "candoare": "E, nu stiu! Cine credeti dumneavoastra ca stie toate legile pe de rost? Pai e un nebun!".
SCUZA. Patru a incercat sa isi scuze nestiinta prin faptul ca el a renuntat la functia de senator in favoarea celei de vicepresedinte al Consiliului Judetean Valcea. "Eu am renuntat la Senat si sunt la Consiliul Judetean. Presedintele (comisiei) se alege in toamna, in septembrie. Eu am fost pana in iunie, nu mai stiu despre ce e vorba." Numai ca Nicolae Patru a omis un lucru simplu. Consiliul Judetean Valcea s-a constituit in luna iulie, in timp ce Legea 298 a fost dezbatuta in Comisia pentru agricultura in luna mai, deci inaintea alegerilor locale din 6 iunie, si a fost adoptata de catre senatori la inceputul lunii iunie. Prin urmare, la acea data, Patru era inca presedintele Comisiei pentru agricultura din Senat.
Citește pe Antena3.ro
AMNEZIE
"E, nu stiu! Cine credeti dumneavoastra ca stie toate legile pe de rost? Pai e un nebun! Nu stiu, nu mai am legatura cu Parlamentul. Incercati sa vorbiti cu vicepresedintele, cu secretarul, ca ei sunt in permanenta" - Nicolae Patru, presedintele Comisiei pentru agricultura din Senat