x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, pe faţă cu „partidele corupte”

Băsescu, pe faţă cu „partidele corupte”

de Marius Gîrlașiu    |    21 Iun 2016   •   13:34
Băsescu, pe faţă cu „partidele corupte”
Sursa foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Cu o mână de primari şi consilieri judeţeni, partidul lui Traian Băsescu încearcă să exploateze la maxim scorul obţinut la alegerile locale. Organizaţiile PMP din teritoriu au primit directivă să negocieze cu oricine majorităţile din Consiliile Judeţene, astfel că formaţiunea lui Băsescu s-a înfrăţit cu cine a putut. “Nu putem sta să ne uităm la lună”, a recunoscut fostul preşedinte.

Doar 18 primari şi 37 de consilieri judeţeni a obţinut partidul lui Traian Băsescu după alegerile locale, semn că imaginea fostului preşedinte nu a fost suficientă pentru a tracta partidul în preferinţele electoratului. Prezent în doar 16 consilii judeţene, PMP încearcă să profite la maximum de scorul înregistrat la scrutinul din 5 iunie, astfel că organizaţiile din ţară au primit ordin să negocieze cu oricine formarea majorităţilor în Consiliile locale şi judeţene. “Știu aroganța celor două partide care spun <>, PSD și PNL. Vă asigur că nu sunt mari, sunt mici, sunt corupte. Sunt depășite de vreme. Sunt partide cărora le-a venit timpul să iasă de pe principala scenă politică a țării. De altfel, perspectiva lor este să devină partide reziduale, partide fără pondere majoră în viața politică românească. Modul cum le privește populația ne arată că aceste partide și-au încheiat mandatele'', declara Traian Băsescu în plină campanie electorală. Poziţionat încă din momentul lansării drept o alternativă la sistemul marilor partide, PMP a ajuns totuşi să stea la aceeaşi masă cu “adversarii” liberali şi social-democraţi. Cea mai importantă victorie a fost obţinută în Consiliul Judeţean Ilfov, acolo unde partidul lui Băsescu a înclinat decisiv balanţa în favoarea liberalilor lui Marian Petrache. Cu doar doi consilieri, PMP s-a aliat cu PNL şi a format majoritatea în faţa tandemului ALDE-PSD. Mişcarea lui Băsescu a jucat însă la două capete, negociind cu ambele tabere. În schimbul “voturilor de aur”, cei doi consilieri ai PMP au devenit vicepreşedinţi ai CJ Ilfov, în timp ce liberalul Petrache şi-a conservat pentru încă patru ani domnia.

Şi cu unii, şi cu alţii

Colaborarea dintre PMP şi liberali a dat roade şi la Braşov, acolo unde partidul lui Băsescu a semnat un protocol de colaborare cu PNL şi UDMR pentru a forma majorităţile în Consiliul local şi cel judeţean. În schimbul susţinerii liberalilor, oamenii lui Băsescu au primit un post de viceprimar în oraşul de sub Tâmpa. PMP s-a aliat cu liberalii şi în Consiliul Local Suceava, însă unele localităţi din judeţ, “popularii” au bătut palma cu aleşii social-democraţi. Cu doar trei consilieri judeţeni, oamenii lui Băsescu au făcut jocurile şi în Consiliul Judeţean Constanţa, de data aceasta în favoarea PSD. Alianţa cu ALDE şi social-democraţii a adus partidului un nou cadou nesperat, unul dintre posturile de vicepreşedinte al CJ Constanţa fiind atribuit PMP-ului. "Noi nu am câştigat alegerile, dar încercăm să valorificăm ceea ce am obţinut. Dacă rămânem să privim la luna, să facem opoziţie, această brumă de consilieri pe care am obţinut-o nu ne va folosi la nimic la alegerile legislative”, a explicat Băsescu alianţele cu “duşmanii” liberali şi social-democraţi.

Traian Băsescu, preşedinte PMP, 11 iunie: "Noi nu facem alianţe politice, noi facem majorităţi. Nu s-a dat o linie politica - cu PNL, cu PSD - ci să valorifice funcţiile pe care le-au obtinut prin vot. Bineînţeles, încercând să obţină să se respecte programul lor electoral"

 

Vizează tinerii care s-au saturat de “aceeaşi mizerie”

Fostul preşedinte a încercat să-şi promoveze partidul pe facebook, vizând electoratul anti-sistem din mediul online. În ultima sa postare pe reţeaua de socializare, Traian Băsescu a criticat clasa politică pentru lipsa de reacţie în faţa inundaţiilor din ţară. "Inundaţii în mai toate zonele ţării, furtuni, grindină, culturi agricole distruse, acoperişuri smulse de vijelii, alunecări de teren, case, păduri, stâlpi de electricitate şi livezi puse la pământ, sate izolate. Nu preşedinte, nu premier, nu miniştri, nu politicieni printre oamenii loviţi de natură. Ei doar citesc şi se consideră informaţi, văzându-şi liniştiţi de weekendul prelungit", a scris Băsescu pe facebook, cu trimitere directă către preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi liderii partidelor parlamentare.

×
Subiecte în articol: traian basescu