x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Observatori in PE - Contre liberale la o agapa

Observatori in PE - Contre liberale la o agapa

de Monica Iordache Apostol    |    16 Iun 2005   •   00:00
Observatori in PE  - Contre liberale la o agapa

Ziua senatorului PNL Puiu Hasotti a fost prilej de sarbatoare, dar si de contre intre liberali. Motivul? Putinele locuri de observatori in Legislativul european ce revin PNL si prea multii pretendenti.

Locurile de observatori in Parlamentul European au devenit brusc atractive pentru liberali. Dupa ce au lasat pe ultima suta de metri nominalizarea celor sapte care vor reprezenta la nivel european PNL, marti seara liberalii s-au inghesuit sa prinda un loc in "avionul" de Strassbourg.

Invitati marti seara la o agapa de vicepresedintele PNL Puiu Hasotti, care isi sarbatorea ziua de nastere, membrii conducerii liberale au luat in discutie si problema observatorilor pe care trebuie sa ii trimita in Parlamentul European. Cum PNL are la dispozitie doar sapte locuri, concurenta s-a dovedit acerba, desi pana acum putini isi aratasera disponibilitatea de a se deplasa de doua ori pe an la Strassbourg pentru a lua parte la lucrarile forului european. Pe lista liberala, intocmita ad-hoc marti seara, au rasarit nume precum cel al vicepresedintelui Teodor Melescanu, al liderului PNL din Senat, Puiu Hasotti, sau al senatorului Nicolae Vlad Popa.
Nu mai putin de 12 la o prima strigare. Printre doritori s-au aflat si senatorii Norica Nicolai si Adrian Cioroianu, precum si deputatii Raluca Turcan, Cristian Busoi, Cristian Boureanu si Mircea Cosea, pe acesta din urma dorindu-l in Parlamentul European chiar presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu. O surpriza a fost ministrul Culturii, Mona Musca. Si-a pledat cu inversunare cauza, spunand ca vrea ca castige experienta in Parlamentul European, si nici macar argumentul lui Tariceanu, ca nu poate lasa balta ministerul, nu a reusit sa o convinga, spun surse liberale.

COMISIE. Cum nu se reusea transarea problemei, solutia a fost infiintarea unei comisii care, pe anumite criterii, sa aleaga sapte parlamentari pentru Parlamentul European pana maine. "Cei care vor sa mearga observatori trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina, sa aiba experienta politica internationala si sa nu aiba functii de conducere in partid", a declarat secretarul executiv al PNL, Dan Motreanu, convins ca aceste criterii vor reduce concurenta.

AVANTAJE
Pe langa sporirea "prestigiului" de politician, alesii romani care vor merge la Strassbourg, mai intai cu statut de observator, iar apoi, dupa 2007, cu statut de euro-parlamentari, vor beneficia si de avantaje cat se poate de concrete. Indemnizatia zilnica de sedinta este de 268 de euro.
Conditia pentru a primi acesti bani este simpla: semnatura sa se regaseasca in ziua respectiva pe trei registre de prezenta. In plus, fiecare ales primeste lunar 3.785 de euro pentru faxuri, telefoane, Internet, timbre postale, fara sa fie nevoie de chitante.
Mai primeste 14.865 de euro pe luna, pentru consilieri si secretare. Asta pe langa banii de transport, adica bilet de avion, taxi si cheltuieli neprevazute. Romania va trimite din aceasta toamna 35 de observatori, Parlamentul European avand doua sesiuni, de cate o saptamana.

×
Subiecte în articol: politic european parlamentul european