x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ofensiva postcutremur

Ofensiva postcutremur

de Aniela Nine    |    24 Iul 2006   •   00:00
Ofensiva postcutremur

Liderii PNL si PSD au iesit ieri la rampa, adresand o serie de cereri CSAT, Parlamentului si premierului Tariceanu. Unele dintre ele se re-fera la declasificarea completa de catre CSAT a dosaru-lui Hayssam si constituirea unei comisii parlamentare care sa ancheteze acest caz. "Nu cumva maurul si-a fa-cut datoria si a trebuit sa fie lasat sa plece?", se intrea-ba liderul PSD. Cititi si: Marinarii sirieni, interogati

In "pregatirea" sedintei CSAT de astazi, PSD a iesit ieri la rampa cu o solicitare: dosarul Hayssam sa fie desecretizat complet. Si ca vinovatii de "scaparea" sirianului peste granita sa fie identificati, sa se constituie o comisie parlamentara de ancheta.

Aflarea adevarului despre cazul Hayssam, cu "toate implicatiile" sale este "mai utila si mai sanatoasa" decat pastrarea tacerii. Altfel riscam sa ramana fara raspuns la intrebari grele gen "nu cumva Hayssam a fost lasat sa plece in mod deliberat? nu cumva maurul si-a facut datoria si a trebuit sa fie lasat sa plece?". Afirmatiile au fost facute ieri de catre liderul PSD, Mircea Geoana, si au motivat cererea adresata CSAT de catre social-democrati ca dosarul sirianului Omar Hayssam sa fie desecretizat "complet".

"Vrem sa stim de unde a venit, cu cine a lucrat, ce relatii a avut cu serviciile speciale, ce implicare reala a avut in criza ostaticilor si a rapirii ziaristilor, vrem sa stim care a fost ultimul moment in care serviciile de informatii l-au supravegheat", a adaugat Geoana.

CONSENS PSD-PNL. Si pentru ca toata povestea din spatele "scaparii" sirianului peste granita sa fie aflata, PSD a mai solicitat si constituirea in cursul acestei saptamani a unei comisii parlamentare de ancheta care sa ii investigheze pe toti cei implicati, inclusiv pe presedintele Traian Basescu. Geoana a apreciat ca aceasta comisie, chiar daca are limite, este preferabila decat "a lasa serviciile secrete, CSAT si presedintele sa trateze cu opacitate si lipsa de transparenta" subiectul. Si liberalii au propus ieri constituirea unei comisii de ancheta parlamentara in cazul Hayssam. Spre deosebire de PSD, liberalii sustin insa infiintarea comisiei dupa 1 septembrie, o data cu inceperea sesiunii parlamentare ordinare.

SERVICII. Cum principalul subiect al sedintei CSAT de azi este cel al numirii altor sefi la conducerea serviciilor, reprezentantii partidelor au abordat si ieri acest subiect. Liberalii sunt primii care au anuntat, inca de vineri, ca au deja propuneri pentru sefia SRI si SIE, fara insa ca numele candidatilor sa fie facute publice. Momentul a constituit prilejul pentru PD sa iasa la scena, democratul Cezar Preda "amintindu-le" ieri partenerilor de Alianta ca aceste prerogative apartin presedintelui Basescu. In consecinta, spun pedistii, nu vom face propuneri pentru conducerea serviciilor. Este nevoie de consultari intre toate partidele pentru aceasta, spun, la randu-le, pesedistii.

RETRAGERE DIN IRAK
Cum PNL a declansat o campanie de strangere de semnaturi in favoarea retragerii trupelor romanesti din Irak, Mircea Geoana i-a cerut ieri sefului PNL, Calin Popescu Tariceanu, sa renunte la aceasta "actiune populista", considerand ca subiectul trebuie discutat in Parlament. Conform unui sondaj BCS, 34% dintre respondenti cred ca strangerea de semnaturi este solutia cea mai importanta pentru retragerea militarilor romani din Irak, 30% au indicat decizia Parlamentului, 21% doresc dezbateri publice si 12% referendum. De asemenea, 28% dintre respondenti considera ca Romania ar trebui sa isi retraga imediat trupele din Irak, 24% apreciaza ca o data cu SUA si Marea Britanie, 19% cred ca aceasta retragere ar trebui sa fie indeplinita pana la sfarsitul anului, iar 14% pana la sfarsitul anului 2007.

PC NU FACE PROPUNERI
Liderul PC, Dan Voiculescu, a precizat ieri ca partidul pe care il conduce nu va face propuneri pentru functiile de sefi de servicii secrete. "Vom analiza impreuna cu partenerii din coalitie propunerile care se fac si vom lua o hotarare in Parlament", a spus el, adaugand ca PC va sustine pentru aceste posturi doar "oameni cu experienta indelungata in domeniul informatiilor". "In cazul respectiv, varsta, politicul, nu au nici o importanta, importanta este numai si numai experienta", a conchis Voiculescu. El a aratat ca despre efectele "crizei fara precedent", provocata de demisia in bloc a celor trei sefi de servicii secrete, "ar trebui intrebat Traian Basescu, care a laudat de un an si jumatate serviciile ca sunt extraordinare". (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic