Prim-ministrul lui Băsescu încearcă să momească PSD cu Ministerul de Interne, pentru a-i convinge pe social-democraţi să revină în Guvern alături de PD-L. Croitoru a anunţat că ultima variantă la care se gândeşte ar fi guvernul de uniune naţională.
Premierul desemnat Lucian Croitoru s-a întâlnit ieri cu liderii PD-L pentru a discuta o formulă de obţinere a unei majorităţi parlamentare necesare pentru a-şi trece prin Parlament noul Cabinet. După întâlnire, Croitoru a anunţat că astăzi va oferi PSD portofoliul Ministerului Administraţiei şi Internelor, adică îi va invita pe social-democraţi să intre din nou la guvernare, dar nu neapărat într-un guvern de uniune naţională, pentru că o astfel de formulă este de-abia a doua sa opţiune.Întrebat ce formulă guvernamentală preferă, Croitoru a răspuns: "Intenţia mea este să formez o majoritate, opţiunea următoare ar fi guvernul de uniune naţională". Croitoru a anunţat la finalul întâlnirii cu liderii democrat-liberali că favorizează varianta unui executiv care să beneficieze de o majoritate parlamentară, a doua variantă fiind un guvern de uniune naţională. Lucian Croitoru a afirmat că nu a discutat cu conducerea PD-L numărul de ministere care ar putea reveni fiecărui partid, excepţie făcând Ministerul de Interne, minister pe care Croitoru intenţionează să-l propună social-democraţilor şi cărora să le ceară "două-trei nominalizări" pentru acest post.
Emil Boc a declarat şi el după întâlnirea cu premierul desemnat, Lucian Croitoru, că PD-L îşi arată toată disponibilitatea de a susţine politic Guvernul Croitoru. Boc a spus că Lucian Croitoru le-a transmis că doreşte să ofere PSD Ministerul de Interne, iar răspunsul PD-L a fost că "nu se cantonează de nici un minister".
SUGESTII PD-L PRINTR-UN SONDAJ REALIZAT DE CSOP
Pe de altă parte, un sondaj CSOP realizat la comanda PD-L arată că 58% dintre cei chestionaţi consideră că PNL şi PSD nu au procedat corect atunci când au anunţat că nu-i vor acorda votul Guvernului propus de Croitoru, înainte de a vedea componenţa acestuia şi programul de guvernare. 41% consideră că au procedat corect, 1% nu răspund. Sondajul arată totodată că 52% dintre intervievaţi consideră adevărată afirmaţia că doar preşedintele poate să desemneze premierul, iar 47% că doar partidele îl pot impune dacă au majoritate.
Cât priveşte intenţiile de vot la prezidenţiale, ordinea e următoarea: Traian Băsescu - 35%, Mircea Geoană - 24%, Crin Antonescu - 19%, Sorin Oprescu - 8%, Gigi Becali - 5%, C.V. Tudor - 4%, Kelemen Hunor - 4%. La parlamentare, opţiunile ar fi: pentru PD-L - 34%, PSD+PC - 32%, PNL - 20%, UDMR - 4%, PRM - 4%, PNG - 4%, alte partide - 2%. Sondajul a fost realizat în perioada 16-18 octombrie, pe un eşantion de 852 de persoane, şi are o marjă de eroare de +- 3,4%.
SOCIAL-DEMOCRAŢII NU CEDEAZĂ
Liderii PSD au stabilit, în şedinţa de ieri a Biroului Permanent de Conducere, să refuze orice ofertă pe care ar face-o astăzi premierul desemnat, Lucian Croitoru, în cadrul întâlnirii de la Parlament. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat înainte de şedinţa conducerii partidului că PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor îi vor recomanda lui Lucian Croitoru la întâlnirea de astăzi să-şi depună mandatul.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a spus după discuţiile de la vârful partidului că liderii noii majorităţi parlamentare se vor întâlni marţi cu premierul desemnat, Lucian Croitoru.
"Nu vrem în nici un caz să-l punem pe dumnealui într-o poziţie delicată. Dacă e vorba ca cineva să-l fi pus într-o poziţie delicată, acela este preşedintele Băsescu, care l-a trimis după ce Parlamentul a definit o coaliţie care a propus o candidatură de prim-ministru în persoana primarului Sibiului, domnul Klaus Johannis", a declarat Duvăz.
GEOANĂ PROPUNE O NOUĂ CONSULTARE LA COTROCENI
Ieri după-amiază, liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că astăzi, când premierul desemnat urmează să aibă discuţii cu PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor din Parlament, va duce la constatarea lipsei unei majorităţi parlamentare în jurul candidatului desemnat şi agreat de preşedinte şi de PD-L. "El a propus o nouă se-rie de consultări la Cotroceni între preşedinte şi partidele parlamentare din care să rezulte o soluţie, prin care Klaus Iohannis să devină rapid un prim-ministru".
Geoană a spus că cei cinci lideri ai opoziţiei îi vor trimite lui Băsescu o scrisoare în acest sens . Liderul PSD a refuzat să comenteze propunerea lui Lucian Croitoru ca PSD să preia Ministerul de Interne în viitorul Guvern, răspunsul lui rezumându-se la trei cuvinte: Blaga, Blaga, Blaga.
Liberalii îi scriu preşedintelui Traian Băsescu
Liberalii i-au scris o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îl anunţă că propunerea lor pentru postul de prim-ministru este Klaus Johannis.
Decizia a fost luată ieri în cadrul Delegaţiei Permanente a PNL, după care deputaţii şi senatorii liberali au făcut coadă ca să semneze epistola către Traian Băsescu. Singurul care a lipsit a fost chiar liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, care era plecat la Londra, la un raliu, după cum îl bârfeau colegii. În aceeaşi scrisoare, liberalii îi cer şefului statului să retragă nominalizarea lui Lucian Croitoru.
"Se menţine fără ezitare sprijinul parlamentarilor PNL pentru desemnarea lui Klaus Johannis ca prim-ministru. Noi vom avea în comun cu celelalte partide care susţin această candidatură o întâlnire cu Lucian Croitoru mâine, şi la această întâlnire îl vom informa şi pe Lucian Croitoru de o scrisoare pe care parlamentarii noştri au propus-o şi noi am acceptat să o semnăm, pe care s-o adresăm preşedintelui României şi prin care să manifestăm opţiunea pentru desemnarea lui Johannis şi retragerea mandatului încredinţat lui Lucian Croitoru, având în vedere lipsa evidentă de şanse pentru ca domnia sa să poată alcătui un Guvern", a explicat Crin Antonescu demersul liberalilor.
În consecinţă, liberalii refuză să-i propună lui Croitoru vreun nume de ministru, iar liderul PNL afirmă că aleşii liberali refuză să cedeze ameninţării cu anticipatele, lansată de preşedintele Traian Băsescu. Ca metodă de a-i băga în sperieţi pe aleşii nedisciplinaţi, conducerea PNL a decis excluderea din partid a celor cinci absenţi de la moţiunea de cenzură: senatorii Ovidiu Mărcuţianu şi Cezar Măgureanu, şi deputaţii Ion Tăbugan, Dan Bordeianu şi Dan Păsat.
ŞEFUL STATULUI NU VREA LINIŞTE ÎN ŢARĂ CU JOHANNIS PREMIER
Aflat la hotnews.ro unde a răspuns întrebărilor cititorilor, şeful statului a declarat că dacă ar fi acceptat numirea lui Klaus Johannis în funcţia de premier, s-ar fi instalat o linişte ca pe vremea lui Ion Iliescu. "Sunt conştient că se instala liniştea peste ţară. Ar fi fost o linişte ca pe vremea lui Ion Iliescu, când sub el a înflorit o mafie economică şi politică, cu care lupt de la începutul anului 2005, dar cu care n-am fi făcut niciodată compromisuri. Lipsa compromisurilor cu acest sistem mafiot mi-a facut mandatul foarte greu, dar cred că am adoptat soluţia corectă", a explicat şeful statului. (Monica Iordache Apostol)
"Nu vom avea alegeri anticipate, Băsescu nu are curaj"
Prezent la emisiunea "Maraton de duminică" a postului Radio România Actualităţi, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a făcut o serie de clarificări importante legate de evenimentele la zi.
Liderul conservator a explicat că nu vom avea alegeri anticipate - chiar dacă Opoziţia majoritară şi-ar asuma acest scenariu -, pentru că interesul esenţial al lui Traian Băsescu este organizarea alegerilor de Emil Boc. Dan Voiculescu a arătat că vom înregistra semne importante privind ieşirea din criza economică în luna aprilie a anului 2010. Ieşirea din criză nu va fi însă meritul politicienilor români, deoarece "România nu mai are de mult pârghii pentru a controla evolutiile pieţei. Capitalul din România este arareori un capital românesc", a spus liderul PC.
Chestionat de analistul Cristian Pârvulescu privind sintagma "coaliţia de la Grivco" aplicată Opoziţiei majoritare, Dan Voiculescu a replicat: "Grivco e o companie onorabilă, care plăteşte anual taxe şi impozite de circa 100 de milioane de euro statului român. Trebuie să renunţăm la această bolşevică mentalitate, care face din capitalul privat un duşman al poporului. Capitalul privat românesc este onorabil şi necesar".