Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede introducerea stagiului militar voluntar începând cu data de 1 ianuarie 2016, pe o durată de şase luni. Proiectul, semnat de deputatul PSD, Ninel Peia, este susţinut de vicepremierul Gabriel Oprea, responsabil cu coordonarea ministerelor cu atribuţii în domeniul apărării şi siguranţei naţionale.
Conform proiectului, tinerii, femei sau bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, se pot înrola în armată pentru o perioadă de şase luni. Pe timpul stagiului militar, voluntarii vor primi soldă, instruire militară, formare profesională şi o educaţie bazată pe disciplină şi respect. Iniţiatorul proiectului consideră că serviciul militar voluntar ar asigura, cu costuri scăzute, crearea unei rezerve de personal din care pot fi selectaţi viitorii militari profesionişti. Vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, a declarat pentru Jurnalul Naţional că poartă discuţii cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, pentru a susţine un astfel de proiect.
„Este un lucru bun, pentru că există foarte mulţi tineri care vor să facă armata, în timp ce ţara noastră are nevoie de militari profesionişti, care pot fi selectaţi din rândul voluntarilor. În multe state occidentale se practică acest stagiu voluntar. Voi discuta cu ministrul Apărării şi vom vedea unde putem să facem câteva centre militare care să preia voluntari”, a declarat Gabriel Oprea.
Grade contra donații. Bonus: facilități fiscale
Dacă vicepremierul susţine acest proiect, o altă lege aflată în Parlament nu este susţinută de Oprea. Este vorba despre o iniţiativă care reglementează un sistem de donaţii private către Armata Română. În schimbul unor sume de bani, donatorii pot primi facilităţi fiscale şi grade militare. Cei mai generoşi donatori pot primi gradul de general în rezervă în schimbul sumei de 50.000 de euro donată anual timp de 12 ani. De asemenea, iniţiatorii proiectului prevăd şi alte grade pentru sume mai mici: ofiţer superior în rezervă pentru sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de euro sau ofiţer inferior în rezervă pentru 5 000 de euro donaţi cel puţin cinci ani consecutiv. Gabriel Oprea a explicat că proiectul nu poate deveni realitate, în condiţiile în care legea prevede foarte clar cum se acordă gradele militare.
Opoziția nu-i vrea pe tineri la Oaste
„Nu mi se pare normal. Nu am analizat încă propunerea. Când va ajunge la minister, vom formula un punct de vedere. Armata este cea mai apreciată instituţie a statului şi cred că statul trebuie să asigure finanţarea”, a declarat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. Nici în rândurile opoziţiei nu se conturează un curent favorabil acestei legi. Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, s-a interesat, pe un ton destul de iritat, cât ar putea să-l coste un grad de fruntaş, cel mai mic grad din Armata română, în afară de cel de simplu soldat. Proiectul de lege este semnat de 32 de parlamentari de la majoritatea partidelor politice şi se află depus la Camera Depu-taţilor. Şansele proiectului de a fi adoptat sunt reduse, întrucât prevederile sale contravin şi Statu-tului cadrelor militare. Deocamdată, proiectul este doar în dezbatere publică, urmând să intre în procesul legislativ al Parlamentului din sesiunea următoare, care va începe pe 1 septembrie.
Serviciul militar obligatoriu pe timp de pace a fost eliminat în anul 2005, trecându-se la o armată de profesionişti, mai redusă numeric, însă mai bine pregătită şi înarmată. Pe timp de război, există posibilitatea reintroducerii recrutării obligatorii.
MApN ar putea creşte numărul rezerviştilor instruiţi în eventualita-tea în care s-ar putea decide creşterea dimensiunilor Armatei. Cei cu stagiul militar satisfăcut vor fi o bază de selecţie importantă, în cazul în care se vor decide pentru o carie-ră militară