Instanţa supremă a devenit loc de pelerinaj pentru politicienii cu probleme penale. Ieri a început la Înalta Curte judecata pe fond în două cazuri celebre din politica românească: dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu şi dosarul în care preşedintele Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
„Dosarul 2553/1/2015. Inculpat Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton?
Președintele Senatului: Prezent!”. La primul termen pe fond al dosarului în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în cazul retrocedării Fermei Băneasa şi a unei părţi din Pădurea Snagov, C.P. Tăriceanu s-a întâlnit pe holurile Înaltei Curți cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, un alt inculpat de marcă din categoria VIP-urilor politice. Oprea şi Tăriceanu și-au strâns mâna, au schimbat câteva vorbe şi au intrat împreună în sala de judecată, ca doi camarazi care au luptat umăr la umăr în războaiele Senatului. Până a venit rândul dosarului „Limuzina”, în care este acuzat de abuz în serviciu, Generalul Oprea a ascultat cu atenție rechizitoriul din dosarul președintelui Senatului și refuzul acestuia de a apela la procedura simplificată.
„Poziţia mea este că nu recunosc acuzaţiile care mi se aduc şi nici nu le înţeleg şi, ca atare, doresc ca judecata în cazul meu să se desfăşoare după procedura obişnuită de drept comun”, a spus Tăriceanu în faţa instanţei. Ședința de judecată a durat în jur de 20 de minute, iar procesul a fost amânat pentru 11 aprilie, atunci când a fost programată și audierea lui Tăriceanu. "Prefer ca justiţia să se facă în sala de judecată, nu televizată. Îmi cer scuze, este respectul pe care eu îl datorez justiţiei”, a spus liderul ALDE la final.
Avocat: „O manipulare a presei”
Referitor la declarația fostei soții, care l-ar fi trădat pe Tăriceanu în faţa procurorilor, avocatul celui de-al doilea om în stat a catalogat-o drept „o manipulare a presei”. „Nicio declarație din dosar nu e împotriva clientului meu”, a garantat acesta. Amânată pentru data de 25 aprilie a fost și cauza în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de DNA că, sprijinit de fostul șef al DIPI Nicolae Gheorghe, ar fi achiziţionat din fondurile „doi ş`un sfert” un autoturism de lux marca Audi A8 (410.000 lei) pe care l-ar fi folosit în interes personal. Judecătorii vor să afle unde se află în prezent autoturismul, cine este proprietarul maşinii şi cine se foloseşte de ea în prezent. Instanţa a cerut de la MAI date despre o eventuală procedură internă de recuperare a prejudiciului.
Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae nu s-a prezentat la primul termen al procesului, deşi a fost citat la trei adrese. A depus însă o cerere de amânare pe motiv că doreşte să-şi angajeze un alt avocat.