Prima confruntare dintre Crin Antonescu şi Ludovic Orban va avea loc azi, în cadrul Delegaţiei Permanente a PNL care trebuie să aprobe modificările aduse statutului partidului. Miza este una practică, adică modalitatea de alegere a conducerii partidului - pe listă sau uninominal -, dar şi una de imagine, cel care va avea câştig de cauză va porni cu un avantaj în ziua Congresului.
Preşedintele Comisiei de statut, Mircea Ionescu Quintus, a declarat că membrii Delegaţiei vor avea de ales una din trei variante: votul uninominal pentru fiecare funcţie de conducere, votul pe listă (preşedintele PNL plus membrii Biroului Politic) sau o variantă intermediară, propusă de chiar de el, în care delegaţii pot vota uninominal candidaţi de pe liste diferite, dar va câştiga lista majoritară în întregime.
"Să zicem că sunt 30 pe o listă, fiecare votant are dreptul să încercuiască 30 de nume. Pot să fie şapte nume pe o listă, trei nume pe alta, şi pe alta 20, şi lista asta câştigă în întregime", a explicat Quintus. Funcţia de prim-vicepreşedinte a fost eliminată din toate cele trei variante de statut. Ieri-seară, varianta votului pe moţiuni şi, implicit, pe listă, propusă de Antonescu, a primit OK-ul Biroului Politic, cu 23 de voturi favorabile, unul împotrivă şi o abţinere.
Deşi Ludovic Orban declară că 25 de filiale PNL le-au acordat liderilor lor mandat să voteze împotriva propunerii lui Antonescu.surse liberale anticipează victoria preşedintelui PNL atât în Delegaţia Permanentă, cât şi în Congres. Rezultatul votului de azi va fi un semnal important pentru cei 1.400 de delegaţi la Congresul care va începe vineri. Grupările Antonescu şi Orban au început deja să numere "soldaţii", surse liberale spunând că Antonescu s-ar putea baza pe voturile a 700 de delegaţi, în timp ce Ludovic Orban ar miza acum pe votul a aproximativ 400.
Importanţi sunt însă şi fidelii lui Tăriceanu, care s-a declarat împotriva formulei de vot propusă de Antonescu şi care ar putea înclina acum balanţa în favoarea lui Orban.
Ieri erau depuse la secretariatul partidului doar două candidaturi pentru şefia partidului: cea a lui Ludovic Orban şi cea a lui Viorel Cataramă, ambele formulate pe actualul statut, care prevede candidaturi individuale. În plus, alţi 12 liberali, susţinători ai lui Orban, şi-au depus candidaturile pentru diferite funcţii din Biroul Poli-tic. Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a explicat că ambele candidaturi sunt valabile doar pe formula de vot uninominal şi că trebuie reînnoite dacă se modifică statutul.
Crin Antonescu aşteaptă însă votul din Delegaţia Permanentă, pentru a decide dacă îşi depune candidatura, termenul în care o poate face fiind prelungit cu până la trei ore înainte de începerea Congresului.
VOSGANIAN, DIACONU, MARGA, NICOLAI - ALEŞII LUI CRIN
Crin Antonescu a făcut publice ieri primele nume pe care le va include în echipa sa. Senatorul PNL Mircea Diaconu va fi vicepreşedinte al partidului cu atribuţii legate de comunicarea cu societatea civilă, după cum a declarat Antonescu la Radio România Actualităţi.
Un alt nume rostit de Antonescu este cel al rectorului Universităţii din Cluj, Andrei Marga. Pe aceeaşi listă vor mai fi Varujan Vosganian, Norica Nicolai şi Relu Fenechiu. "Din listă fac parte primari de mari oraşe din România, preşedinţi de consiliu judeţean, preşedinţii organizaţiilor celor mai performante", a mai spus Antonescu la RRA. Pronunţând aceste nume, el şi-a justificat şi dorinţa de renunţare la votul uninominal în PNL prin faptul că ar putea avea dificultăţi cu "grupurile inerţiale" din PNL.