x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Proiectul PNL de revizuire a Constituţiei ar putea fi depus luni spre dezbatere parlamentară

Orban: Proiectul PNL de revizuire a Constituţiei ar putea fi depus luni spre dezbatere parlamentară

01 Iul 2019   •   15:45
Orban: Proiectul PNL de revizuire a Constituţiei ar putea fi depus luni spre dezbatere parlamentară

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că proiectul PNL privind revizuirea Constituţiei, în conformitate cu rezultatele referendumului din 26 mai, ar putea fi depus luni în vederea dezbaterii parlamentare.

"Astăzi, am mandatat liderii grupurilor parlamentare să finalizeze negocierile privitoare la proiectul de revizuire a Constituţiei României, în conformitate cu pactul semnat de PNL la solicitarea şi iniţiativa preşedintelui - Pactul privind consolidarea parcursului european al României - proiect de revizuire care urmăreşte punerea în practică a voinţei exprimate de cetăţenii români în cadrul referendumului convocat de preşedintele României în data de 26 mai. Avem convingerea şi aşteptăm ca în cursul zilei de azi proiectul de revizuire a Constituţiei, elaborat de PNL, să fie depus spre dezbatere parlamentară. Şi din nou, solicităm tuturor partidelor parlamentare să acţioneze în conformitate cu voinţa exprimată de cetăţenii români şi să asigure trecerea prin Parlament a acestui proiect de revizuire a Constituţiei şi adoptarea acestui proiect de revizuire a Constituţiei printr-un referendum, odată cu alegerile prezidenţiale, fie cu primul tur, fie cu al doilea tur", a spus el.

Orban a mai precizat că nu înţelege de ce partidele din coaliţia de guvernământ au anunţat că vor se depună un proiect de revizuire a Constituţiei, înainte de a vedea propunerea PNL.

El a subliniat că trebuie transpuse în Constituţie aspectele în favoarea cărora s-au pronunţat cetăţenii la referendumul din 26 mai: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru faptele de corupţie, interzicerea emiterii de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei şi crearea unui mecanism prin care şi alte entităţi decât Avocatul Poporului să poată să sesizeze CCR pentru declanşarea controlului de constituţionalitate prealabil în cazul OUG.

"PSD şi ALDE în loc să se ocupe de o nouă boicotare şi de noi tertipuri procedurale, să facă bine să respecte voinţa cetăţenilor şi să voteze proiectul nostru de revizuire a Constituţiei", a adăugat liderul PNL.

Ludovic Orban a mai declarat că preşedintele Klaus Iohannis este de acord cu proiectul PNL. El a vorbit de asemenea despre intenţia PNL de a susţine reluarea dezbaterilor pe legile Justiţiei în debutul viitoarei sesiuni parlamentare.

"Sunt chestiuni care ţin de punctele 4, 5 şi 6 din pact, care vizează reluarea dezbaterilor pe legile Justiţiei, pe Codul penal şi pe Codul de procedură penală, ţinând cont de recomandările cuprinse în raportul MCV şi de recomandările Comisiei de la Veneţia, care au fost exprimate în urma sesizării Comisiei de la Veneţia de către preşedintele României sau de către PNL, şi de asemenea punctele de vedere exprimate de Grupul statelor anticorupţie. Evident la acest lucru deja lucrăm. Cel mai probabil vom începe, ca să spun aşa, presiunea publică pentru reluarea dezbaterilor la legile respective imediat în debutul sesiunii parlamentare care începe la 1 septembrie", a mai spus Orban. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ludovic orban