La patru luni de la accederea în Guvernul României, ministrul Sănătății, Victor Costache, care a supraviețuit în fotoliul ministerial atât moțiunii de cenzură, cât și avizelor negative emise de comisiile parlamentare, a decis, ieri, să demisioneze din funcție. Motivul oficial invocat, prin vocea premierului Ludovic Orban, a fost acela al unor probleme personale, dar și profesionale. Deși demisia s-a produs ieri dimineață, de remarcat este că cele mai importante decizii care au legătură cu pandemia de coronavirus, adoptate de Ministerul Sănătății, în ultimele zile, prin ordine de ministrum au fost asumate prin semnătură de secretarii de stat Horațiu Moldovan și Nelu Tătaru. Inclusiv Ordinul prin care a fost aprobat protocolul privind schemele de tratament pentru pacienții infectați cu COVID-19.
Plecarea lui Victor Costache din fruntea Ministerului Sănătății vine într-un moment în care focarul de la Suceava a luat amploare și, mai ales, după o serie de scandaluri legate de modul în care este gestionată, din punct de vedere managerial, la nivelul unor importante unități spitalicești regionale. Însă surse politice afirmă că demisia i-ar fi fost impusă lui Costache, după ce acesta ar fi îmbrățișat o idee promovată, de câteva zile, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cu privire la testarea în masă a populației Bucureștiului. Acesta a avansat chiar și o cifră, de două milioane de teste la nivelul Capitalei.
Demisia a fost anunțată, inițial, pe surse guvernamentale, pentru ca, în scurt timp, premierul Ludovic Orban să anunțe oficial acest lucru, fără însă a da detalii cu privire la motivația gestului fostului ministru al Sănătății. Prim-ministrul s-a rezumat la a preciza că demisia a avut la bază anumite probleme personale și profesionale invocate de Victor Costache și, de asemenea, a caracterizat relația cu acesta ca fiind una foarte bună de la preluarea mandatului.
Deciziile, asumate de secretarii de stat
Coincidență sau nu, Victor Costache a evitat, în ultimele zile, să își asume, prin semnătură, mai multe decizii luate la nivelul Ministerului Sănătății, în fapt a unor ordine de ministru care privesc chiar măsurile administrative care au fost luate la vreme de pandemie. Spre exemplu, Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 414/2020, privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și elaborarea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, emis la 25 martie, a fost semnat, în locul lui Costache, de către secretarul de stat Horațiu Moldovan.
Tot Horațiu Moldovan a semnat și Ordinul pentru aprobarea Protocolului prin care a fost stabilită schema de tratament pentru pacienții infectați cu coronavirus, act normativ emis tot pe 25 martie.
Mai nult, celălalt secretar de stat, Nelu Tătaru, a semnat, în locul lui Victor Costache, pe 20 martie, Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 1.369/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, care pot fi utilizate exclusiv de farmaciile care nu se află în relații contractuale cu Casele de asigurări de sănătate. De menționat că tot Nelu Tătaru a semnat și ordinul prin care a fost demis managerul Spitalului Universitar de Urgență București.