x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordonanţa privind votul din Diaspora, prea târziu?

Ordonanţa privind votul din Diaspora, prea târziu?

de Georgiana Ionita    |    19 Aug 2016   •   12:16
Ordonanţa privind votul din Diaspora, prea târziu?
Sursa foto: Steluta Popescu

Ordonanța de Urgență privind votul prin corespondenţă a fost lansată ieri în dezbatere publică şi prevede că Guvernul poate organiza secţii noi de votare şi în alte localităţi din Diaspora decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare al României, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă.

Executivul vrea să simplifice legea privind alegerile parlamentare în contextul în care actuala formă, care permite introducerea votului prin corespondență, conţine proceduri mai complicate de înscriere în Registrul electoral şi îngreunează înființarea unor noi secții de vot în Diaspora.

Din cele peste 3,4 milioane de români stabiliți în străinătate, doar 6.000 s-au înregistrat până acum în Registrul Electoral, iar dintre aceştia doar 4.789 au precizat că vor să voteze prin corespondenţă. Ordonanța de Urgență permite Guvernului să dispună suplimentarea numărului de secţii de votare și în alte zone decât cele de pe lângă misiunile diplomatice, dar menține şi posibilitatea înființarea unor noi secții, dacă cel puţin 100 de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în acele localităţi au solicitat acest lucru prin înscrierea în Registrul Electoral.

Înscriere online în Registrul Electoral

"Lipsa de acţiune din partea Guvernului ar perpetua o situaţie de fapt care ar conduce la îngrădiri grave şi nejustificate ale dreptului constituţional de a alege, ceea ce ar fi complet inacceptabil. Amendamentele aduse clarifică faptul că (…) pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare", argumentează Guvernul.

Noile modificări ar simplifica și procedura de înregistrare în sistem, permițând trimiterea prin e-mail a cererilor și a documentelor necesare înscrierii. Proiectul OUG a intrat în dezbatere publică și urmează să fie aprobat de Cabinetul Cioloș la începutul lunii septembrie.

Premierul Cioloș încearcă să repare în timp record “şopârla” plasată în legea alegerilor parlamentare...

×