x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Păcatele tinerelor speranţe de partid. Erori, vicii şi dinastii

Păcatele tinerelor speranţe de partid. Erori, vicii şi dinastii

de Monica Stoica    |    14 Mai 2018   •   11:53
Păcatele tinerelor speranţe de partid. Erori, vicii şi dinastii

Tineretul Naţional Liberal a luat de curând în balon generaţia decreţeilor, printr-un „Ghid de nesupunere civică”, în care încearcă să educe noile generaţii. Teza TNL: „generaţia decreţeilor nu e funny” şi nu mai are cine „să facă mişto de Dăncilă” dacă tinerii emigrează din locul de baştină România. Gafa a pus seniorii PNL într-o situaţie jenantă, dar nu este prima dată când junii din politică îşi calcă pe nervi mentorii mai în vârstă.

 

Mulţi politicieni care azi au ajuns să deţină funcţii importante au fost totuşi la un moment dat „copii teribile” în partidele din România şi fie că au avut o ideologie sau alta, uneori şi-au cam dat cu stângul în dreptul. De exemplu, traseismul pare a se învăţa de la o vârstă fragedă. Tot recent, şeful organizaţiei de tineret PMP Gabriel Popa şi-a trădat partidul, anunţând că migrează la PSD. Luat de valul entuzismului provocat de intrarea într-un partid de guvernământ, Popa a clamat că tot tineretul PMP l-au urmat. Cum tinerii din PMP cârmuiţi din umbră de veteranul Băsescu au început să dea semne că pactizează cu duşmanul, nici fostul fief al fostului matelot, partidul PD-L, nu a fost scutit de indignaţi de ocazie. În 2008, când fiica preşedintelui, Elena Băsescu, a fost aleasă secretar general al Organizaţiei de Tineret PD-L, contracandidatul său Bogdan Alexandru Boza s-a arătat revoltat de „înscăunările dinastice” din feuda lui Băsescu. Bogdan Boza a dezvăluit că a fost luat cu zăhărelul. Concret, el a mărturisit că a fost chemat de Razvan Murgeanu, şeful PD-L sector 1 în 2008, care i-a cerut să renunţe la candidatură, pentru ca odorul preşedintelui să nu se bosumfle. Boza nu a renunţat, dar nici nu a avut succes cu candidatura, tinerii democrat-liberali votând disciplinaţi pe linia partidului. Ulteiror, Boza a migrat la PNL

 

Instincte primare în PSD

Dacă tineretul liberal se arată versat în discriminări jenante, junimea social-democrată s-a dovedit mai dedată luxurii. Organizaţia TSD (Tineretul social-democrat) a fost zguduită în 2010 de un scandal sexual. Preşedintele de atunci al TSD, Nicolae Bănicioiu a fost audiat în procesul a patru bărbaţi învinuiţi de racolarea a a zeci de fete pe pe care le-au livrat ca prostituate de lux. Mass-media a bubuit după ce a fost publicată istoria despre manechinele plătite  pentru desfătarea tinerilor social-democraţi. Dar în presupusa clica celor care apelau la serviciile fetelor au răsărit, ca ciupercile după ploaie, mai multe nume celebre. De la Radu Mazăre, Marcel Pavel şi Adrian Enache până la dibaciul Robert Negoiţă, pe lângă care Bănicioiu ar fi fost doar pionul şi simplul client al reţelei de prostituţie manevrată de actualul primar al sectorului 3, potrivit unor declaraţii din dosarul procurorilor. Înainte de a ajunge deputat PSD, Robert Negoiţă, ar fi fost un tânăr concuspiscent care încerca să facă din plicticoasele reuniuni ale TSD nişte evenimente la care lumea să se distreze. Potrivit rechizitoriului, fetele care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu lideri ai Tineretului Social-Democrat au participat la concursul Miss TSD, concurs organizat de partid. Procurorii consemnează în rechizitoriu că, în schimbul relaţiilor sexuale, fetele erau recompensate cu premii la concursul de frumuseţe. În final, în dosarul denumit „Prostituate pentru politicieni” nu s-au găsit suficiente dovezi pentru ca Bănicioiu şi Negoiţă să fie puşi sub acuzare. Rezultatul a fost însă anihilarea unei reţele de prostituţie prin arestarea a doi dintre capii acesteia, proxeneţii Ion Valeriu Tămârjan şi Relu Cornel Costan, condamnaţi la patru ani şi jumătate de închisoare în 2012.

 

Astăzi scandalurile nu mai sunt aşa de flagrante. Totuşi, iată că nici tineretul ALDE nu se lăfăie în armonie. În 2016, Catalin Frangulea, vicepreşedinte al Organizatiei de Tineret a ALDE, a anunţat că a fost exclus din partid, în urma scrisorii deschise adresate liderilor TLDE prin care le cerea să susţină introducerea unor criterii de integritate pentru candidaţii partidului la parlamentare, Frangulea apreciind că Alianta Liberalilor şi Democratilor s-a transformat în Alianta Dictatura Penalilor.

 

A existat  o vreme când Victor Ponta îl trăgea de cozoroc pe Che Guevara. Cel puţin încerca să se tragă de şireturi cu fostul lider al regimului comunist cubanez. Pe atunci Ponta nu ştia, poate, că gherila nu poate fi doar un post de radio, ci un război în care Che umbla furios cu mitraliera în junglă. În primăvara anului 2004, Victor Ponta a început brusc să-şi declare făţiş admiraţia pentru Che Guevara, pe care l-a imprimat pe tricouri împărţie la reuniunile Tineretului Social-Democrat, organizaţie pe care o prezida la vremea respectivă. Guevara, deşi are chipul etalat pe brelocuri şi şepci de adolescenţi care n-au parcurs încă toată cartea de istorie ca să-i afle povestea până la capăt, a fost, în fapt, răspunzător pentru moartea a mii de oponenţi. Deţinuţi politici din închisoarea Cabana din Cuba au fost ucişi la ordinul lui Che, care-şi urla cu convingere lozinca: „Să creăm noi Vietnamuri!”. Asta nu l-a împiedicat pe Ponta să dezvolte o pasiune pentru roşul sângeriu, militând pentru schimbarea culorii oficiale a PSD din albastru în roşu. “Roşul reflectă o lipsă de complexe faţă de ce a fost culoarea roşie înainte de 1989”, îşi motiva Ponta susţinerea pentru schimbarea culorii PSD din albastru în roşu.

 

×