Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ieri ca, in anumite conditii, confederatia sindicala este disponibila sa semneze un acord social cu viitorul Executiv.
Conditiile vor fi negociate in cazul in care si reprezentantii Guvernului vor dori sa incheie un asemenea pact, a precizat Hossu. El a sustinut ca, in cazul unor tratative cu viitorul guvern, va pune in discutie probleme privind politicile de ordin salarial si va solicita Executivului sa puna in aplicare legile existente. In plus, Hossu sustine ca centrala sindicala se va implica si in identificarea si rezolvarea unor probleme postprivatizare.APRECIERI. Liderii "Cartelului Alfa" apreciau in luna aprilie ca acordul social pe 2004 - semnat numai de doua confederatii sindicale, de organizatiile patronale si guvern - a fost incheiat in scop electoral si ca "nu contine angajamente concrete si ferme". Singurul acord social tripartit semnat de "Cartel Alfa" a fost cel din 2001 (primul de acest gen dupa 1989, semnat de toate centralele sindicale), pe care insa l-a denuntat cateva luni mai tarziu, invocand nerespectarea a cel putin zece prevederi. "Cartel Alfa" nu a semnat nici acordul social pe 2002, motivand ca incheierea acestuia vizeaza scopuri electorale. Ulterior, liderii BNS si "Cartel Alfa" au semnat totusi un protocol, rezultat in urma negocierilor cu Ministerul Muncii.
BILANT. Pe de alta parte, Hossu a prezentat bilantul organizatiei pe 2004. "Cea mai mare realizare a confederatiei este, pentru anul in curs, o problema de ordin intern, si anume reusita Congresului care a avut loc in urma cu aproape doua luni. Cea mai mare neimplinire o reprezinta imposibilitatea de a pune in aplicare legea privind infiintarea Tribunalelor Muncii, lege pentru care ne-am luptat, a aparut, insa nu se aplica", a spus Hossu.
ECHIDISTANTA. Liderul "Cartel Alfa" a amintit ca organizatia sa si-a mentinut "independenta si echidistanta" fata de orice grupare politica. Mai mult, Hossu a aratat ca doi sindicalisti din cadrul confederatiei au fost sanctionati pentru ca au incalcat regula interna, potrivit careia calitatea de demnitar si cea de lider sindical sunt incompatibile. In acelasi bilant, Hossu a amintit si cele mai importante miscari sindicale organizate de confederatie sau de federatiile afiliate, printre care greva minerilor, a profesorilor sau a veterinarilor, proteste finalizate de multe ori cu obtinerea unor acte normative care sa raspunda nemultumirilor sindicale. (Carmen Vintila)
Citește pe Antena3.ro