x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - Coalitie pentru Legea referendumului

Parlament - Coalitie pentru Legea referendumului

de Carmen Vintila    |    07 Feb 2007   •   00:00
Parlament - Coalitie pentru Legea referendumului

Deputatii liberali au votat alaturi de cei ai PSD, PC, PRM si UDMR modificarile la Legea referendumului, care prevad demiterea presedintelui cu voturile a jumatate plus unu din numarul cetatenilor prezenti la urne. PD si PLD au votat impotriva.

Deputatii au adoptat ieri cu 215 voturi pentru, din partea PSD, PRM, PC, PNL si UDMR, 56 impotriva, de la PD si PLD, si o abtinere propunerea PSD privind modificarea Legii referendumului. Asadar, presedintele ales in turul doi de scrutin va putea fi demis cu votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la urne. Totodata, deputatii au adoptat un amendament ce prevede ca organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru PE ori cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor mentionate.

PROCEDURA. Doua ore. Atat le-a luat alesilor sa dezbata proiectul. Timp in care au fost invocate vicii de procedura, s-a solicitat retrimiterea proiectului la Comisia juridica, s-a luat o pauza de consultari si s-au semnalat disfunctionalitati la sistemul electronic de vot. Deputatul PD Daniel Buda a fost cel care a solicitat retrimiterea proiectului la comisie, invocand faptul ca la intocmirea raportului a existat o serie de vicii de procedura, cum ar fi nerespectarea cvorumului de sedinta. Pesedistii au sustinut insa ca Regulamentul a fost respectat, si propunerea de restituire a picat cu 160 de voturi impotriva, 42 pentru si 15 abtineri. Apoi, democratii au acuzat ca "se schimba regulile in timpul jocului" si au criticat faptul ca "un primar de la Cucuietii din deal" poate fi demis prin majoritate calificata, iar presedintele prin majoritate simpla. Ceilalti le-au cerut insa sa nu priveasca proiectul ca pe "o prezumtiva actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu". PD nu s-a lasat si si-a incercat si ultima carte. Deputatul Ioan Oltean a cerut retrimiterea la comisie a articolului unic al legii. N-a avut nici o sansa, propunerea fiind respinsa. Apoi, dupa votarea primului alineat al articolului, Radulescu a contestat votul, motivand ca nu functioneaza sistemul electronic, si a cerut o pauza de consultari de 30 de minute. Dupa pauza au urmat alte dispute asupra modului in care ar trebui sa se desfasoare votul final. S-a optat pentru un vot deschis, cu mana ridicata. "Constat cu reala surprindere ca in plan parlamentar s-a constituit o noua majoritate ce are drept obiectiv adoptarea unui act normativ prin care se doreste suspendarea presedintelui in conditii suspecte", a aratat Oltean. Tot el a fost si cel care a anuntat ca PD va ataca la Curtea Constitutionala acest proiect.

"PC VA VOTA SUSPENDAREA LUI BASESCU"
Conservatorii vor vota in Parlament pentru suspendarea lui Traian Basescu, dar nu vor semna documentul PSD care sustine acest demers. Parlamentarii PC vor veni cu propriile argumente si probe in privinta suspendarii sefului statului pe care le vor prezenta in sedinta comuna, in care se va discuta demersul de suspendare, ce urmeaza a fi propusa in aceste zile de PSD si de PRM. "Avem argumente si probe privind subminarea economiei nationale, fals in declaratii si uz de fals, la care se adauga si trafic de influenta in ce-l priveste pe presedinte", a declarat ieri liderul PC, Dan Voiculescu. El i-a cerut lui Basescu sa-i ceara scuze, pentru ca l-a acuzat pe nedrept ca i-a numit pe cei doi romani arestati in Irak "spioni". Voiculescu a adaugat ca prin acuzatiile pe care le-a adus Basescu unor lideri de partide intr-o emisiune de televiziune "a dovedit o data in plus ca atunci cand e vinovat, pentru ca timp de trei luni nu a facut nimic pentru romanii din Irak, cauta vinovatii in alta parte". "Vreau sa-l intreb pe domnul Basescu daca mai are o urma de onoare, apelativul «domnule profesor», pe care il folosea pana deunazi, cand mi se adresa, ramane valabil sau apelativul «Felix motanul» e valabil? E bine sa se hotarasca, vrea sa discute cu domnul profesor Voiculescu sau cu «Felix motanul»? Ambele sunt posibile, dar trebuie sa se hotarasca ce atitudine are sau care e adevaratul Basescu", a adaugat Voiculescu.
Conservatorii au hotarat ieri sa nu sprijine in Parlament decat un guvern minoritar monocolor PNL. Ei au dat termen premierului pana la inceputul lunii viitoare sa vina in fata Parlamentului cu un guvern restructurat, format numai din liberali.
  • Dana Piciu
  • DIVERGENTE
    Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca modificarile la Legea referendumului trebuie sa fie aplicate din mandatul viitor, iar pentru actualul mandat sa fie mentinute prevederile din legea in vigoare, precizand in acest fel ca votul PNL in Parlament la proiectul PSD nu l-a vizat pe presedintele Traian Basescu. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera in schimb ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu ar trebui sa se desfasoare dupa Legea referendumului modificata, in sensul ca seful statului sa poata fi demis de majoritatea simpla a celor prezenti la vot.

    ×
    Subiecte în articol: basescu politic psd referendumului