x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentari împotriva presei

Parlamentari împotriva presei

de Lavinia Dimancea    |    21 Mar 2008   •   00:00
Parlamentari împotriva presei

SENAT ● O declaraţie de susţinere, plimbată până la refuz
Supărările personale ale unor parlamentari pe ziarişti au fost principalul motiv care a blocat o iniţiativă a senatorului PSD Adrian Păunescu, de adoptare de către Senat şi Camera Deputaţilor a unei declaraţii privind libertatea şi responsabilitatea presei.



SENAT ● O declaraţie de susţinere, plimbată până la refuz
Supărările personale ale unor parlamentari pe ziarişti au fost principalul motiv care a blocat o iniţiativă a senatorului PSD Adrian Păunescu, de adoptare de către Senat şi Camera Deputaţilor a unei declaraţii privind libertatea şi responsabilitatea presei.


În încercarea de a obţine sprijinul grupurilor parlamentare din acest for legislativ, Adrian Păunescu a propus conducerii Senatului proiectul unei declaraţii privind libertatea şi responsabilitatea presei. Susţinut de liderul PRM, C.V. Tudor, Adrian Păunescu a obţinut suportul conducerii Senatului cu amendamentul însă ca această declaraţie să fie adoptată nu numai de senatori, ci şi de deputaţi, într-o şedinţă comună. Ca urmare, senatorul PSD s-a adresat şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care s-a arătat "extrem de dedicat". Şi atât. În final, în ciuda asigurărilor, declaraţia propusă de Adrian Păunescu a rămas în stadiul de proiect, de vină fiind resentimentele unor parlamentari faţă de presă. Şi asta chiar dacă senatorul PSD a argumentat că e vorba de un principiu care trebuie apărat, şi anume libertatea presei. Nici propriul exemplul al lui Adrian Păunescu, care, deşi atacat deseori de presă, a venit cu o astfel de propunere, nu i-a convins pe colegii parlamentari.


PROIECTUL DECLARAŢIEI. "Senatul României îşi reiterează energic susţinerea pentru libertatea şi responsabilitatea presei, indiferent de identitatea editorilor de presă, în respectul Constituţiei şi al legilor ţării. Senatul României cere tuturor instituţiilor centrale şi locale, tuturor oamenilor de autoritate respect şi reţinere faţă de ziarişti, aşa cum aşteaptă din partea ziariştilor o continuă autoexigenţă şi rigoare, în înfăptuirea dialogului democratic firesc într-o societate pluralistă şi liberă. Nimeni nu-şi poate aroga calitatea supracetăţenească de a da indicaţii presei, de a insinua fără argumente existenţa unor relaţii suspecte între ziarişti şi editori, de a inventa aşa-numite "tonomate pe euro", stârnind false şi nedrepte resentimente din partea publicului şi tensionând viaţa presei. Fireşte, presa română (ziarele, revistele, radiourile, televiziunile) nu e perfectă. Oamenii de presă ştiu prea bine aceasta. Dar nu Puterea trebuie să respingă violent şi trivial criticile, fie şi exagerate, culpabilizând o activitate fără de care democraţia românească ar fi de neconceput. Nimeni din acest Senat nu a fost şi nu poate fi mulţumit de un atac sau altul la adresa sa, dar nimeni nu-şi poate permite ca, din motive personale, să terorizeze presa cu aerul că-şi apără familia, interesele sau rangul în stat. Senatul României reafirmă credinţa sa că libertatea presei este o cucerire inviolabilă, benefică şi fecundă, a anilor noştri, o instanţă lucidă a diversităţii de opinii, o realitate folositoare, paradoxal, chiar şi celor ce ar face tot ce depinde de ei pentru a o pune în lanţuri", se arată în textul propus de Adrian Păunescu conducerii celor două Camere ale Parlamentului.


×
Subiecte în articol: politic presei