x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii îl descoperă pe Dumnezeu doar la nevoie

Parlamentarii îl descoperă pe Dumnezeu doar la nevoie

de Robert Kiss    |    Andreea Dumitrache    |    14 Apr 2015   •   11:58
Parlamentarii îl descoperă pe Dumnezeu doar la nevoie
Mirul, rugăciunile şi lacrimile, artileria grea a aleşilor când sunt încolţiţi de DNA
Aproape în fiecare zi, cei mai mulţi dintre politicienii noştri se comportă ca şi cum n-ar avea niciun Dumnezeu. Îşi atacă adversarii, îi jignesc sau mint fără remuşcări. Mint când sunt în campanie electorală, mint când sunt prinşi că au făcut legi mai mult pentru ei şi mai puţin pentru români. Când intră pe fir, însă, procurorii, aleşii îşi aduc, brusc, aminte de Dumnezeu.


DIVINITATE ŞI IMUNITATE
Primul care l-a descoperit pe Dumnezeu şi l-a luat drept aliat în lupta împotriva justiţiei a fost senatorul PNL, Varujan Vosganian. În şedinţa în care colegii votau dacă avizează începerea urmăririi penale în dosarul “Gaze Ieftine”, liberalul a scos artileria grea. O cărticică de rugăciuni, o sticluţă cu mir şi din când în când mai lăcrima. Vizibil afectat, Vosganian le-a spus colegilor că e nevinovat. “Vă jur! Şi dacă doriţi, vă rog să aduceţi Biblia şi am să vă rog să faceţi acelaşi lucru cu toţi colegii din Comisia Juridică, vă rog! Până când cineva din această ţară nu îmi spune care sunt indiciile noi, eu am să socotesc că, ceea ce se petrece cu mine nu este justiţie, ci vânătoare. Nu permit nimănui ca după 25 de ani să işi bată joc de mine în plenul Senatului." Declaraţia i-a convins pe senatori. Mai ales când pe obrazul lui Vosganian a apărut şi o lacrimă. Cu o mână şi-a şters-o, iar cu cealaltă s-a dat cu mir. Aşa i-a convins pe colegii care au blocat începerea urmăririi penale şi l-au salvat pe Varujan Vosganian din ghearele justiţiei.

METODA “MIRUL”
Succesul lui Varujan Vosganian l-a convins şi pe fostul ministru al marilor Proiecte, Dan Şova, să apeleze la divinitate. “Am început această zi într-un mod foarte plăcut, împreună cu câțiva colegi, la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire şi vreau să vă fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum o să vrea. Nu numai că nicio probă de la dosar nu indică acest lucru, dar toate probele de la dosar indică contrariul acestui lucru", a rostit Şova de la tribuna Senatului. Iar scena mirului s-a repetat. Dacă Varujan Vosganian a venit el însuşi cu mirul, în cazul lui Dan Şova acesta a fost adus de colega sa Floriana Jipa. Înainte de votul prin care s-a respins cererea de arestare a fostului ministru, Jipa a făcut cruci cu mir pe fruntea, creştetul şi pe mâinile lui Şova.

Mir de la Mormântul Sfânt
Senatorul PSD Florina Jipa a susţinut că a adus de la Mormântul Sfânt mirul cu care l-a uns pe Dan Şova, arătând că gestul său a fost unul "spontan"."Sunt un om credincios, pentru că am fost la Mormântul Sfânt și pentru că am un crez pe lumea asta. Totdeauna am făcut dreptate, și ca avocat, și ca judecător, și voi face în continuare și nu voi sta niciodată în genunchi, pentru că aici s-a ajuns: să se stea în genunchi și este rușinos. Mi l-am adus eu de la Mormântul Sfânt, e bine? (n.r. mirul). Eu țin foarte mult la acest om ( Șova—n.r.), este un băiat extraordinar de bine pregătit, cred în nevinovăția lui și a fost un gest spontan, la care nici nu m-am gândit că voi o să dați atâta amploare", a explicat Jipa ziariştilor.

Grupul de rugăciune sau grupul de plimbare?
Deşi senatorul Dan Şova a descoperit grupul de rugăciune din Parlamentul României în ziua în care se vota cererea de arestare preventivă, grupul există din 1992. Are şi un site propriu, ce-i drept neactualizat. De acolo aflăm că sunt peste 20 de aleşi care s-au înscris în grup şi că funcţionează după sloganul “Viziune, pasiune, credincioşie, dăruire!” N-au putut să ne explice de ce l-au ales sau de ce au preferat regionalismul credincioşie în loc de cunoscutul credinţă. Cert este că parlamentarii şi-au propus să studieze şi să formuleze puncte de vedere pe legile cu implicare morală sau religioasă, să marcheze marile sărbători, să viziteze lăcaşuri de cult din ţară şi străinătate şi să participe la evenimentele “Mic dejun cu rugăciune” din alte ţări. Deşi cârcotaşii spun că parlamentarii mai mult se plimbă pe banii românilor, conducerea Camerei Deputaţilor spune că grupul are o menire importantă. "Grupul ecumenic de rugăciune este una dintre structurile cele mai importante care ne leagă de ortodoxie. Dacă vrem să deschidem şi să ne refacem, să resetăm relaţiile cu Rusia de exemplu, această structură este una dintre cele mai importante", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. N-am văzut nicio resetare a relaţiilor cu Rusia, dar aleşii din grupul de rugăciune au mers la aproape toate evenimentele de acest tip. Numai în ultimul an şi jumătate, parlamentarii au mers în Statele Unite ale Americii, în Coreea de Sud, la Londra sau în Grecia. Mai mult, în fiecare an se organizează şi la noi evenimentul “Mic Dejun cu Rugăciune”. Dacă în 2013 el a avut loc în Parlamentul României şi a costat peste 10 mii de euro, în 2014, deputaţii şi invitaţii lor din alte ţări s-au plimbat pe la mănăstirea Putna.

×