x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii USR PLUS sunt nemulțumiți de Programul „Anghel Saligny”. Număr uriaș de amendamente

Parlamentarii USR PLUS sunt nemulțumiți de Programul „Anghel Saligny”. Număr uriaș de amendamente

21 Sep 2021   •   14:21
Parlamentarii USR PLUS sunt nemulțumiți de Programul „Anghel Saligny”. Număr uriaș de amendamente

Parlamentarii USR PLUS au depus nu mai puțin de 16 amendamente la Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acestea privesc mai ales asigurarea transparenței procesului de alocare a fondurilor, stabilirea unor mecanisme corecte și eficiente de finanțare a proiectelor conform nevoilor locale reale precum și respectarea unor standarde de calitate a lucrărilor, astfel încât banii publici să nu fie risipiți.

„USR PLUS susține dezvoltarea României. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităților locale, nu să-i îmbogățească pe baronii locali și firmele care, de obicei, căpușează bugetul de stat sau pe cele locale. Vrem să ne asigurăm că Anghel Saligny este un program pentru dezvoltarea reală a țării, nu încă un PNDL cu un alt nume. Vrem ca toate criteriile generale să fie cuprinse în lege și nu în norme, pentru a reduce riscul unor abuzuri, reglementarea lor la acest nivel, atrăgând pe lângă răspunderea administrativă, disciplinară, și eventuala răspundere civilă și sau penală, după caz”, spune Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.

USR PLUS spune nu poate trece cu vederea faptul că modalitatea de atribuire propusă prin OUG, respectiv listă aprobată prin ordin de ministru, este cel puțin similară PNDL 1 și 2, respectiv CNI, existând riscul real ca selectarea beneficiarilor să fie făcută exclusiv pe baza dorinței ministrului în funcție, atâta timp cât finanțarea nu acoperă în totalitate nevoia/cererea.

„De asemenea, pentru a crește transparența evaluării, de o manieră similară cu evaluările care se fac pentru finanțările asigurate din Programe operaționale, propunem publicarea punctajelor obținute. Informațiile cerute a fi publicate prin amendamente vor permite monitorizarea eficienței modului în care s-au cheltuit banii publici”, transmit reprezentanții formațiunii politice.

Amendamentele prevăd, printre altele, că beneficiarii programului ar avea obligația să raporteze lunar în sistemul naţional de raportare – Forexebug toate informațiile necesare monitorizării și finanțării prin program a obiectivelor de investiții finanțate prin Programului Național de Investiții "Anghel Saligny" sau că, dacă beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanțare în termen de 2 ani de la aprobarea listelor obiectivelor de investiții, obiectivul de investiții pentru care nu au fost transmise documentele va fi eliminat din listă.

Mediafax

×