x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea simplă pe Educaţie a fost respinsă. Democrat-liberalii au cerut demisia premierului Ponta

Moţiunea simplă pe Educaţie a fost respinsă. Democrat-liberalii au cerut demisia premierului Ponta

02 Oct 2012   •   11:07
Moţiunea simplă pe Educaţie a fost respinsă. Democrat-liberalii au cerut demisia premierului Ponta
UPDATE 14:28 - Plenul Camerei Deputaţilor a respins cu 67 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 10 abţineri moţiunea simplă pe Educaţie iniţiată de parlamentarii PDL. Democrat-liberalii au solicitat în textul moţiunii demisiile premierului Victor Ponta şi ministrului Ecaterina Andronescu.

Şi-au înregistrat prezenţa prin vot electronic 225 de deputaţi.

UPDATE 12:31
- Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a criticat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, faptul că moţiunea simplă prin care democrat-liberalii îi cer demisia nu se referă în fapt la problemele cu care se confruntă învăţământul românesc şi nu reuşeşte să scoată educaţia din 'teatrul luptei politice'.

Citeşte şi Nicolăescu: Moţiunea PDL pe Educaţie e incoerentă, incorectă, insipidă, neserioasă, mincinoasă

"Am preluat mandatul de ministru la începutul lunii iulie şi vă mărturisesc adevărul, puteţi să-l verificaţi cu documente. În afară de faptul că era aprobat curriculumul şi atât, nimic altceva nu era gândit şi pregătit ca demers pentru ca această clasă să demareze pentru prima dată la 15 septembrie în condiţiile unei pregătiri corespunzătoare. Ca urmare, cu toate inspectoratele şcolare care nu au plecat în vacanţă, în această vară, în cele două luni am încercat să recuperăm ceea ce nu s-a făcut de la promulgarea Legii Învăţământului, moment din care se ştia de existenţa acestei clase pregătitoare - şi anume în primul rând această clasă era gândită ca o formulă de trecere de la grădiniţă spre şcoală, o formulă prin care achiziţiile de cunoaştere să se realizeze în şcoală cu mijloacele jocului. Nu existau materiale didactice pentru clasa pregătitoare şi niciun demers coerent care să ducă la 15 septembrie la existenţa acestor materiale didactice în şcoli", a spus ministrul Educaţiei.

.....................

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, la această oră, moţiunea simplă pe Educaţie intitulată "Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar", iniţiată de PDL. extul moţiunii este citit de deputatul PDL Raluca Turcan, iar la şedinţă sunt prezenţi 181 deputaţi. Moţiunea va intra la vot final de la ora 12:30.

Prin moţiune, PDL solicită mai multe măsuri prin care susţine că se poate redresa situaţia din Educaţie: renunţarea la bacalaureatul profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional; renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe; depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare; renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli; retragerea de către ministrul Educaţiei a titlului de doctor deţinut "în mod nemeritat" de premierul Victor Ponta.

Moţiunea simplă pe Educaţie în care PDL cere demisia premierului Victor Ponta precum şi destituirea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost semnată de 63 de parlamentari democrat-liberali.

Premierul Victor Ponta a declarat, la deschiderea noului an şcolar, că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca "faimoasa clasă pregătitoare" să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii, susţinând că autorităţile "au dat bătăi de cap părinţilor".

×