x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parteneriatul civil şi familia tradiţională, motiv de zâzanie în PNL

Parteneriatul civil şi familia tradiţională, motiv de zâzanie în PNL

de Andreea Dumitrache    |    09 Mar 2017   •   16:39
Parteneriatul civil şi familia tradiţională, motiv de zâzanie în PNL

După două ședințe cu scântei, liberalii n-au ajuns la o poziție comună nici pe inițiativa privind revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei, nici pe legea parteneriatului civil. În partid s-au format două tabere care par să nu ajungă la niciun consens. Pe de o parte liberalii ghidaţi de morala creştină, pe de alta cei care se declară politicieni „deschişi la minte”.

 

Unii dintre liberali sunt de acord cu viziunea Coaliției pentru Familie în privinţa definirii familiei, partidul semnând anul trecut şi un protocol pentru susţinerea referendumului de revizuire a Constituţiei. Din tabăra pro-familie tradiţională face parte şi fostul şef de campanie al PNL, edilul Aradului, Gheorghe Falcă. Liberalii mai conservatori susţin că legea fundamentală trebuie modificată, iar familiei să devină strict “uniunea liber consfințită dintre un bărbat și o femeie,” în timp ce legea parteneriatului civil, care ar da drepturi patrimoniale și minorităților sexuale, ar trebui respinsă.

De partea cealaltă se regăsesc liberalii care susțin că partidul nu trebuie să adopte poziții extremiste și sunt de acord cu parteneriatul civil. Deputatul Gabriel Andronache a venit cu o formulă care ar fi putut să împace ambele tabere, dar el a fost susținut doar de Valeria Schelean, Mihai Voicu și alți câțiva parlamentari liberali. Restul a fost împotrivă și chiar i s-a reproșat lui Andronache că, de fapt, cere renunțarea la morală creștină și destrămarea familiei. Mai exact, amendamentul lui Andronache făcea o disociere între familie și căsătorie, în sensul în care familia rămânea ocrotită prin lege, iar căsătoria se definea ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Astfel, se lăsa totuși posibilitatea introducerii parteneriatului civil. Liberalii nu au acceptat amendamentul, dar deputatul Gabriel Andronache l-a susținut în comisia juridică. Colegul său, deputatul PNL Ioan Cupșa, l-a atacat pe Andronache chiar în ședința Comisiei juridice, iar amendamentul a fost respins. Decizia finală se va lua în plen, unde va fi nevoie de votul a două treimi din totalul deputaților. Așa că liberalii vor încerca din nou să ajungă la o poziție comună în ședința de săptămâna viitoare.

 

Le e teamă să vorbească

Până atunci, mai toți liberalii se feresc să spună cum vor vota și ce cred. “Nu am luat o decizie cum voi vota, pentru sau împotriva parteneriatului civil și revizuirea Constituției, aștept să văd decizia partidului”, a declarat deputatul Răzvan Prișcă pentru Jurnalul Național. Nici deputatul Ionuț Stroe nu a vrut să ne spună care este opinia sa legată de cele două inițiative. “Nu vă spun acum, o să vedeți la vot ce voi face”, ne-a declarat Stroe. Deputatul Pavel Popescu a fost unul dintre puținii liberali, care și-a recunoscut poziția: “Sunt liberal conservator, creștin, așa că e lesne să intuiți poziția mea față de familie, dar nu accept formele extremiste, așa că sunt convins că în PNL se va găsi cea mai bună formulă”, a declarat Popescu. Liberalii vor lua decizia finală săptămâna viitoare.

Cătălin Predoiu, Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă s-au poziţionat împotriva parteneriatului civil. În schimb, Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Ovidiu Raeţchi şi Mihai Voicu sunt de partea mai „open-minded” a partidului

×