Cum de multe ori activistii de partid sunt insuficienti pentru a aduce voturi, pentru acoperirea golurilor intra in actiune diverse asociatii sau organizatii cu care unele partide incheie protocoale de colaborare sau acorduri.
SILVIU SERGIU, OANA STANCU, GABRIELA ANTONIU
Partidul de guvernamant a avut grija sa-si stabileasca relatii cat mai apropiate in primul rand cu organizatiile sindicale. In momentul de fata, PSD are incheiate doua acorduri de colaborare si parteneriat, unul cu Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) âFratia" si Confederatia Nationala Sindicala âMeridian". Un acord intre PSD si CNSLR-Fratia a fost incheiat si in 2000, inainte de alegerile generale. Pentru a atrage voturile membrilor de sindicat ai acestei confederatii nationale, PSD a acceptat atunci sa ofere mai multor membri din conducerea acestei structuri, printre care si presedintelui Pavel Todoran, locuri eligibile pe listele partidului pentru Parlament.
PSD nu a ignorat nici faptul ca in Romania traiesc aproximativ sase milioane de pensionari care, in perioada alegerilor, se pot transforma in tot atatia sustinatori ai partidului de guvernamant. In plus, fiind si o categorie sociala cu preferinte politice eminamente social- democrate, Puterea a incercat sa-i atraga pe pensionari de partea sa si a reusit in mare masura, pentru ca, in prezent, cea mai importanta structura reprezentativa a acestui segment social, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, are incheiat un protocol cu PSD.
In ceea ce priveste relatia cu alte formatiuni politice, partidul de guvernamant colaboreaza in prezent cu Frontul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) si Partida Rromilor. In interiorul PSD functioneaza o serie de organisme menite a reprezenta diferite categorii profesionale si, implicit, a atrage sprijinul acestora. Astfel, la nivelul departamentelor specializate ale partidului de guvernamant, functioneaza nu mai putin de sapte forumuri nationale: al muncitorilor, al agricultorilor, al ecologistilor, al oamenilor de stiinta, al pensionarilor si al automobilistilor. Menirea acestor forumuri nationale este de a organiza periodic diverse dezbateri prin care PSD incearca sa se afle in contact permanent cu categoriile profesionale sus-mentionate.
PSD se afla in relatii extrem de apropiate si cu Blocul National al Revolutionarilor (BNR), care reuneste majoritatea structurilor infiintate de luptatorii din decembrie ""89. In conducerea BNR se regasesc pesedisti de marca, cum sunt cazurile deputatilor Dorin Lazar Maior si Codrin Stefanescu, sau al senatorului Vasile Duta.
Organizatia al carei secretar general este Codrin Stefanescu, ACORD ""89 a decis, la sfarsitul lunii martie, sa sprijine PSD in campania electorala.
UDMR. Uniunea condusa de Marko Bela este singura formatiune care nu este preocupata de atragerea unor sateliti din zona societatii civile, care sa-i aduca voturi. Unul dintre motive este acela ca votul maghiarilor este unul exclusiv de natura etnica, ceea ce a asigurat Uniunii, de fiecare data, cele sapte procente cu care a intrat in Parlament. Dar cel mai important motiv este acela ca majoritatea covarsitoare a organismelor reprezentative ale comunitatii maghiare sunt parte integranta din UDMR. Formatiunea condusa de Marko Bela nu este deci un partid, ci o uniune de formatiuni politice, platforme ideologice, structuri ale societatii civile, organizatii ale tinerilor sau structuri socio-profesionale. Din UDMR fac parte chiar reprezentanti ai bisericilor traditionale maghiare, cea mai proeminenta figura fiind episcopul reformat Laszlo Tokes.
PD. In Partidul Democrat functioneaza cinci organizatii interne, care incearca sa acopere o cat mai larga plaja electorala. Organizatia de tineret, mai putin vizibila in prezent, a fost dublata in urma cu cativa ani de organizatia de studenti. Democratii din Regie au servit partidul in cel mai vizibil mod in campania lui Traian Basescu pentru primar general in anul 2000. Pe atunci, proaspat demisionat din functia de ministru al Transporturilor, Basescu a petrecut multe seri la terasele din campus povestindu-le studentilor despre cum era facultatea de Transporturi pe vremea sa ori cum n-a putut invata limba rusa. Efectul s-a vazut in voturi. Tot studentii au fost cei care au contribuit la imaginea lui Petre Roman in randul mai tinerilor alegatori, invitandu-l pe acesta la un tur al Bucurestiului pe biciclete.
Dupa preluarea mandatului de presedinte de catre Traian Basescu, PD s-a âimbogatit" cu doua organizatii interne; cea dedicata vastei a treia a aparut in urma fuziunii cu Partidul Pensionarilor. Recent, pedistii au si organizat un Forum al Pensionarilor in care si-au prezentat capitolul din programul politic legat de recalcularea pensiilor. Cea mai tanara structura democrata este una cu cantec. Organizatia oamenilor de afaceri a aparut in urma cu un an, cand liderul ei, Marius Marinescu, a intrat in partid insotit de un numar de intreprinzatori pe care ii estima la 1.000. Promitea nu atat voturile acestui segment de electorat, cat finantarea partidului. Marinescu cerea insa functia de presedinte a organizatiei pentru sine, dar si una de vicepresedinte pentru protejata sa, Mara Cristina. Cum a fost refuzat, a plecat cum a venit. Nu a uitat insa sa ia cu el bideurile si veceurile din noua toaleta din Modrogan. A revenit in acest an, cu tot cu organizatie, dupa un periplu pe la usile altor partide, inclusiv PSD.
PRM. De cand s-a fript cu revolutionarii din UNORD â89, PRM a evitat sa mai incheie protocoale sau acorduri cu alte organizatii sau asociatii profesionale. Inainte de alegerile generale din 2000, PRM a semnat un protocol cu Partidul Fortelor Democrate â89 formatiune infiintata de membrii UNORD â89 , Dorin Lazar Maior si Codrin Stefanescu, si care a fost absorbita apoi prin fuziune. Numai ca, la căteva luni dupa alegeri, au incercat o âreformare" a PRM, fiind imediat exclusi din partid. Imediat dupa parasirea partidului, Stefanescu si Maior s-au inscris in PSD. âMergem pe propriile noastre picioare. Nu avem asemenea asociatii sau sateliti", ne-a declarat prim-vicepresedintele PRM, deputatul Corneliu Ciontu. Exceptie face, potrivit lui Corneliu Ciontu, un acord semnat intre PRM si o organizatie a minoritatii turce din Constanta. In baza acestui acord liderul organizatiei este sustinut si promovat pe lista de consilieri judeteni ai PRM in Constanta la alegerile locale din 6 iunie, iar etnicii turci afiliati acestei organizatii sustin partidul condus de CV Tudor.
PUR. Nici umanistii nu au incheiat acorduri sau protocoale cu organizatii sau asociatii profesionale sau de alta natura in scop electoral. Secretarul general al PUR, Codrut Seres, ne-a declarat ca, acum cativa ani, umanistii au incheiat cu Asociatia Nevazatorilor din Romania si cu Asociatia Patronatelor din Constructii protocoale care au ca obiect sustinerea unor idei, programe si proiecte de lege. âNu ne propunem sa subjugam organizatiile societatii civile unor interese punctuale, cu atat mai mult cu cat apreciem ca fiecare membru al acestora isi acorda votul nu dupa ce ii va dicta presedintele asociatiei din care face parte, ci dupa propriul crez politic", a explicat Seres. El a adaugat totodata ca Partidul Umanist nu are incheiat un protocol de colaborare nici cu Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR): âDin cate stiu, membri ai AOAR sunt si membri si candidati ai Partidului Umanist. Alti membri ai AOAR sunt simpatizanti, dar noi credem ca trebuie facuta o disociere clara intre crezul politic al unui individ si apartenenta sa la o asociatie profesionala sau de alta natura".
PNL. Liberalii nu au incheiat protocoale de colaborare cu nici o asociatie, neavand asemenea formatiuni satelit. Singurele organizatii patronate de liberali au fost fundatiile, dar si acestea si-au suspendat activitatea. Institutul de Studii Liberale a fost infiintat de fostul presedinte PNL Valeriu Stoica, dar o data cu debarcarea acestuia de la conducerea partidului, ISL si-a incetat activitatea. O a doua fundatie este âHoria Rusu", care isi va inceta si ea activitatea in perioada campaniei electorale.
Protocol controversat studenti - TSD
Uniunea Studentilor din Romănia (USR) a semnat recent un protocol cu Tineretul Social-Democrat (TSD), prin care organizatia de tineret a PSD se angajeaza, printre altele, âsa promoveze in structurile sale politice si executive tinerii cu rezultate deosebite, recomandati de USR". Documentul este contestat insa de celelalte organizatii studentesti. Presedintele Asociatiei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romănia, Cristi Dumitru, a declarat pentru BBC ca, prin semnarea acestui protocol, USR âa devenit membra a PSD, satelit al acestuia si, in acelasi timp, mijloc de campanie electorala a unui partid politic". Protocolul este criticat chiar si de unele structuri din interiorul USR, cum este cazul Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB), care a votat impotriva semnarii acordului. Pe de alta parte, ministrul Invatamăntului, Alexandru Athanasiu, si presedintele Uniunii Studentilor din Romănia, Nicolae Banicioiu, au exprimat opinii contrare in legatura cu caracterul politic al documentului. Ideea a fost lansata de Athanasiu si contestata ulterior de Banicioiu, care a apreciat ca ministrul Invatamantului ânu a inteles exact protocolul". (Silviu Sergiu)