Noul preşedinte al Partidului Conservator este Daniel Constantin. El a fost ales ieri de congresul PC cu 975 de voturi pentru. Contracandidatul său, Petru Mărginean, a adunat doar 398 de voturi în favoarea sa, din cele 1.373 valabil exprimate. Liderul fondator al PC, Dan Voiculescu, a făcut un apel la realizarea Opoziţiei unite.
După anunţarea rezultatului votului, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a ţinut un discurs în care le-a spus colegilor săi că partidul "a fost şi va rămâne întotdeauna independent".
"Avem o mică dilemă. Este cineva la uşă care vrea să vină la noi cu căciula în mână să ne solicite voturile. I le dăm sau nu?", a întrebat Voiculescu sala, făcând aluzie la Traian Băsescu. "Nuuuu", i s-a răspuns, iar concluzia preşedintelui fondator a fost că "n-o să i le mai dăm niciodată".
Dan Voiculescu şi-a arătat încrederea faţă de "echipa de tineri care va revoluţiona politica românească". "Acum Partidul Conservator e al lor şi ei vor hotărî care dintre ei va participa la schimbarea istorică din România", a mai spus Dan Voiculescu.
PARTID DE CENTRU-DREAPTA
Liderul conservator a precizat că PC este de centru-dreapta, fiind un partid social-liberal.
PC nu poate ignora nevoile oamenilor şi de aceea are o componentă socială, dar "dezvoltarea, motorul, ţine de liberalism", a explicat Dan Voiculescu. "Acesta este motivul pentru care noi, conservatorii, suntem un partid de centru-dreapta. Nu avem acorduri politice care să ne oblige la o alianţă cu nici un partid. Ne bucurăm să avem relaţii bune cu PSD, cu PNL. De colaborare, nu de subordonare. Cred că dacă aceste trei partide vor realiza, de mâine, o opoziţie unită împotriva statului care generează nevoi, alegerile din 2012 vor fi câştigate de noi", a apreciat Dan Voiculescu.
"Actuala putere se pregăteşte să stea la putere forever. Au ajuns să dea afară orice om care nu e de acord cu PD-L, până la liftier şi portar. Trebuie să ne unim, PSD, PC şi PNL, să nu se mai întâmple o astfel de experienţă", a mai spus Voiculescu.
Înaintea exprimării votului, Daniel Constantin, fost director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, şi-a convins colegii să-l aleagă în fruntea PC spunându-le că vine cu un mod de gândire nou, transparent şi eficient şi că nu le cere o funcţie, ci "o mare responsabilitate".
Constantin a promis că în orice măsură politică pe care o va iniţia se va gândi la cei doi copii ai săi, pentru că nu vrea ca viitoarele generaţii ale României "să ne tragă de mânecă pentru că le-am lăsat o ţară în ruină". El a chemat toţi primarii, consilierii şi parlamentarii PC alături de el pentru a pregăti partidul "să meargă singur la alegerile din 2012".
"Sunt convins că le vom face o surpriză celorlalte partide, dovedind că valorile noastre sunt cele de care au nevoie românii. Avem drumul nostru în politica din România, dar suntem deschişi şi colaborării cu toate partidele din opoziţie", a mai spus Daniel Constantin delegaţilor la congres. Printre proiectele lui se numără modificarea Legii electorale şi eliminarea mitei electorale.
"Vrem să eliminăm orice fel de mită sau de cadou electoral, precum cele care au făcut de râs clasa politică", a spus candidatul la şefia PC, arătând că este inacceptabil ca românii să îşi aleagă liderii prin votul "pe bază de găleţi, televizoare sau de miei".
Contracandidatul său, lider al filialei Hunedoara, Petru Mărginean, şi-a început discursul lăudându-le pe colegele sale care arată "ca o primăvară" şi cărora le-a trimis câte un ghiocel. După faza de captatio benevolentiae, Mărginean le-a vorbit delegaţilor despre perioada "eşecurilor" PC, pe care "nu şi le asumă nimeni". "Să ne asumăm vinovăţia. Să recunoaştem că oamenii s-au îndepărat de noi şi noi de ei", a declarat Mărginean, adăugând că vrea un partid "care câştigă alegeri" şi care "nu caută scuze sau alianţe conjuncturale".
"Noi vrem să contăm în politica din România, să ajungem să ne impunem proiectele. Nu vreau să mai fim călcaţi în picioare de actualul regim. Pentru asta avem nevoie să ne recăpătăm încrederea în noi şi în şansele noastre. Să punem bazele unei opoziţii dure, iar mesajele noastre să fie clare şi consecvente. Nu trebuie să mimăm că facem politică, pentru că în acest caz rezultatele vor fi pe măsură", a mai spus Mărginean, adăugând că PC trebuie să redevină ceea ce a fost în anii 2004-2005.
Delegaţii la congres au validat tot ieri noul imn al PC, "Ca românul nu-i nici unul", cântat în primă audiţie de Fuego. Conservatorii şi-au arătat adeziunea faţă de melodia-simbol a partidului lor încingând o horă chiar în sala reuniunii. La congres, PC a afişat şi un nou slogan: "Implică-te! Schimbarea începe acum!"
Piedone, prim-vicepreşedintele PC
Congresul l-a ales ieri pe Codruţ Şereş în funcţia de secretar general al partidului şi i-a desemnat pe membrii Consiliului Naţional al PC. În plus, statutul partidului a fost modificat, înfiinţându-se funcţia de prim-vicepreşedinte, pentru care a candidat primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone (foto).
Alegerea celor 11 vicepreşedinţi şi a prim-vicepreşedintelui partidului a făcut obiectul unei runde de vot în cadrul Consiliului Naţional. Astfel, Piedone a câştigat funcţia de prim-vicepreşedinte cu 378 de voturi, iar cei 11 proaspăt vicepreşedinţi sunt: Bogdan Ciucă, Petru Mărginean, Eugen Durbacă, Avram Constantin, Cătălin Bologa, Diniţă Ion, Maria Grapini, Mihai Ion, Obreja Gheorghe, Irinel Popescu şi Mihai Bogdan Diaconu.