x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD - Basescu, asteptat sa numeasca vicepremier

PD - Basescu, asteptat sa numeasca vicepremier

11 Mar 2005   •   00:00

Liderii PD asteapta o intalnire decisiva cu Traian Basescu inainte de a nominaliza succesorul lui Adriean Videanu in postul de viceprim-ministru, in conditiile in care Videanu a anuntat public ca va demisiona joi din Executiv.


OANA STANCU

Cele mai mari sanse la preluarea coordonarii ministerelor economice le avea vicepresedintele Radu Berceanu. Seful statului ar fi strambat insa din nas, fara a pune piciorul in prag, ci spunandu-le pedistilor: "Treaba voastra, va asumati decizia!". In aceasta situatie, spun surse din partid, Radu Berceanu a pus conditii: sa aiba o intalnire cu Traian Basescu in care sa se asigure ca va avea sprijinul presedintelui, o a doua intalnire cu acesta la care sa participe si primul-ministru Tariceanu in care sa se transeze clar ce responsabilitati au unul si celalalt, precum si un vot ferm in Consiliul National al Partidului Democrat.

ABANDONAREA ECONOMIEI. Eliminandu-l de pe lista pe Berceanu, liderii PD s-au trezit ca nu prea au o varianta forte pentru a-i coordona pe ministrii Ionut Popescu, Codrut Seres, Gheorghe Dobre sau Laszlo Borbely si ca ar putea renunta la postul de vicepremier in aceasta formula. Ar cere insa infiintarea unui functii similare pentru coordonarea ministerelor de Justitie, Interne si Aparare, care sa includa lupta impotriva coruptiei. Postul ii este propus presedintelui interimar al PD, Emil Boc, insa acesta refuza. "Va declar fara echivoc: nu voi pleca de la Cluj. Nu dau o functie aleasa pe una numita", ne-a spus primarul Clujului ieri. Ca atare, liderii PD se vor duce la Cotroceni bajbaind intre doua variante: ministrul de Interne Vasile Blaga sa devina vicepremier, iar pentru ca PD sa nu aiba un om mai putin la masa Guvernului, sa se infiinteze si un post de ministru delegat, probabil pentru Administratie, unde este luat in calcul Cezar Preda, sau presedintele sa aleaga un om pentru locul lasat liber de Videanu, fie ca asta inseamna acceptarea lui Berceanu sau nu.

×
Subiecte în articol: politic