x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L a făcut primul pas pentru demiterea lui Sassu

PD-L a făcut primul pas pentru demiterea lui Sassu

de Monica Iordache Apostol    |    Ioana Bugean    |    18 Feb 2010   •   00:00
PD-L a făcut primul pas pentru demiterea lui Sassu
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/JURNALUL NAŢIONAL

Raportul de activitate pe anul 2008 al SRTv a fost respins de comisiile de cultură din Parlament, în absenţa atât a parlamentarilor PSD şi PNL, cât şi a reprezentanţilor conducerii postului public de televiziune. PD-L a făcut astfel primul pas spre schimbarea lui Alexandru Sassu (foto) de la şefia TVR.



Votul din comisii nu a fost decât o formalitate, pentru că înţelegerea politică dintre PD-L şi UDMR este ca primul să plaseze un preşedinte la TVR, iar cel de-al doilea să numească preşedintele radioului public. Pentru demiterea lui Alexandru Sassu, preşedintele TVR, numit în 2007 în urma unei înţelegeri între PSD şi PNL, este nevoie de respingerea în Parlament a raportului de activitate a instituţiei. La începutul şedinţei de ieri, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a anunţat că a primit o scrisoare din partea preşedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu, în care acesta a anunţat că nu poate participa pentru că "se află sub un tratament medical". Pentru că majoritatea PD-L-UDMR a hotărât să dezbată raportul în absenţa lui Sassu, parlamentarii PSD-PC şi PNL au părăsit sala, neputându-i însă lăsa pe ceilalţi fără cvorum. În urma lor, raportul a fost respins cu 15 voturi împotrivă şi o abţinere.

ÎNCERCĂRI DE AMĂNARE FĂRĂ SUCCES

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Sergiu Nicolaescu, a încercat fără succes să obţină o amânare a dezbaterii, motivând boala lui Sassu. "Ce logică ar avea să nu vrea să vină, atât timp cât aici se poate apăra?", a pledat Nicolaescu, fără a obţine indulgenţa preşedintei Comisiei din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan. Acesteia i-a ţinut isonul şi deputatul PD-L Brânduşa Novac. "Dacă îl invităm zilnic pe domnul Sassu, zilnic va avea o problemă", i-a replicat lui Nicolaescu. "Decizia politică de a demite Consiliul de administraţie este posibilă, însă ar trebui să ne asumăm că am subfinanţat această societate, să nu ne jucăm de-a democraţia, pentru că totul pare un scenariu", a încercat independentul Mircea Irimescu să tempereze totuşi elanul pedeliştilor de a decapita TVR-ul. După votul de respingere, senatorul PD-L Radu Feldman Alexandru s-a arătat nemulţumit că TVR, cea mai "mare instituţie media subvenţionată de stat" se află pe locul şase la capitolul credibilitate, iar deputatul PD-L Raluca Turcan a reclamat faptul că Alexandru Sassu nu a venit la nici o întâlnire la care fusese invitat de Comisia de cultură pe care o conduce. "Raportul a fost respins, mandatul conducerii TVR s-a încheiat", s-a grăbit Raluca Turcan, corectată fiind de colegul său Marton Arpad (UDMR). "Mandatul membrilor CA se încheie după ce va fi votat în plenul Parlamentului, iar preşedintele îşi continuă mandatul până la numirea următorului preşedinte", a precizat Marton.

CNA ŞI RADIOUL PUBLIC, LĂUDATE
De un alt tratament a avut însă parte Maria Ţoghină, preşedintele radioului public, al cărei mandat s-a încheiat deja. Din acest motiv, majoritatea PD-L-UDMR nu a fost obligată să facă vreun efort de a o critica, ci, dimpotrivă, au lăudat-o şi aplaudat-o. "Mă încumet să vă felicit pe dumneavoastră şi Consiliul de administraţie pentru modul în care v-aţi îndeplinit mandatul, dar în primul rând pentru cum aţi reuşit să împăcaţi spiritele în această instituţie", a concluzionat Raluca Turcan după ce comisiile de cultură au aprobat în unanimitate raportul de activitate al SRR pe 2008. Membrii comisiilor de cultură au aprobat şi raportul de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului, lăudând actuala conducere. Răzvan Popescu, preşedintele CNA, s-a mândrit cu amenzile usturătoare pe care le-a împărţit televiziunilor de ştiri în campania electorală şi s-a declarat neputincios în privinţa stopării violenţei din desenele animate difuzate de televiziunile pentru copii.

×
Subiecte în articol: politic