x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L se zbate să scape de Mircea Geoană

PD-L se zbate să scape de Mircea Geoană

de Aniela Nine    |    03 Mar 2010   •   00:00
PD-L se zbate să scape de Mircea Geoană
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

PD-L încearcă să forţeze revocarea pesedistului Mircea Geoană (foto) din funcţia de preşedinte al Senatului, numai că prevederile regulamentare invocate au fost declarate neconstituţionale de CCR încă din 2005.

După ce marţi Biroul Permanent a respins cererea independenţilor de a-şi păstra locurile în comisiile permanente unde fuseseră desemnaţi la începutul sesiunii, ieri aceştia au cerut ca problema să fie tranşată prin votul plenului. După două ore de discuţii în contradictoriu, preşedintele Senatului a respins solicitarea independenţilor, spunând că este neregulamentar să fie supusă la vot.

Contextul a fost folosit de PD-L care, sărind în ajutorul independenţilor, a acuzat încălcarea Regulamentului Senatului de către Geoană. Încercând să găsească suport legal pentru a-l debarca pe Geoană, PD-L s-a bâlbâit vorbind ba despre suspendare, ba despre revocare. Până la urmă, lămuriţi că posibilitatea de suspendare a preşedintelui Senatului nu există în Regulamentul acestui for, pedeliştii s-au decis să meargă pe revocare.

Şi aici însă articolele invocate ridică semne de întrebare. Senatorul Urban a localizat demersul PD-L în prevederile a două alineate, (3) şi (4) ale art. 30 din Regulament, numai că acestea fac trimiteri directe la primele două alineate ale articolului declarate neconstituţionale încă din 2005. Susţinând totuşi că cele două alineate pot fi "rupte" de restul articolului 30, PD-L a trimis această cerere la Biroul Permanent.

Catalogând demersul PD-L drept neconstituţional şi neregulamentar, Mircea Geoană a susţinut că adevăratul motiv al pedeliştilor este acela de a obţine şi cea de a doua funcţie din stat ca importanţă. Şi preşedintele PC, Daniel Constantin, a criticat încercările PD-L de a acapara această funcţie şi de a pune astfel bazele unei guvernări totalitare.

În motivarea dată în 2005, Curtea Constituţională spune însă că şi dacă preşedintele Senatului este schimbat de partidul care îl susţine, funcţia rămâne respectivului partid până la finalul legislaturii.

×
Subiecte în articol: politic