Dupa Legea pensiilor, PDL a furat iar la vot. De data aceasta pe spinarea pensionarilor militari. Camera Deputatilor a avut azi pe ordinea de zi Ordonanta de urgenta 1/2011 privind recalcularea pensiilor militarilor, care a fost adoptata cu cu un vot pe muchie de cutit, 168 pentru, 116 impotriva si sapte abtineri, minimul necesar pentru adoptarea ei fiind de 167 de voturi favorabile.
Cateva dintre voturile in favoarea ordonanatei au fost insa obtinute de PDL prin frauda, cativa deputatI ai partidului de guvernamant fiind suprinsI de televiziuni votand la doua cartele. Printre cei care au furat se afla deputatii Danut Liga sI Marius Dugulescu, clar identificatI pe imaginile difuzate de Antena3.
Ordonanta de recalculare a pensiilor militarilor a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor, cu respingerea tuturor amendamentelor depuse de Opozitie. PNL a anuntat ca va contesta ordonanta la Curtea Constitutionala pentru ca incalca principiul neretroactivitatii legii. Ordonanta 1/2011 a a fost adoptata cu un vot pe muchie de cutit, 168 pentru, 116 impotriva si sapte abtineri, minimul necesar pentru adoptarea ei fiind de 167 de voturi favorabile. Deputatul PNL George Scutaru a sustinut in plen un amendament potrivit caruia "in cazul in care, in urma recalcularii, rezulta un cuantum mai mic al pensiei, aceasta ramane la valoarea avuta in plata inaintea recalcularii", dar acesta a fost respins. Scutaru a explicat ca respingerea acestui amendament face ca ordonanta sa ramana neconstitutionala, fiind incalcat articolul 14 al Constitutiei care prevede neretroactivitatea legii.
In plus, Scutaru a mai sustinut ca ar fi incalcat si articolul 44 al Constitutiei, care arata ca dreptul de proprietate privata este garantat si ocrotit de catre lege. Deputatul PSD Eugen Bejinariu a afirmat ca Puterea propune "o lege stramba, care a inversat ierarhiile in Armata Romaniei", iar colega lui, Aura Vasile, a declarat ca ordonanta nu mai are nici un rost pentru ca, in acest moment, peste 21.000 procese sunt castigate de militarii pensionari. "De la Cuza - cand au aparut primele legi care stabileau salarizarea- e prima oara cand cineva indrazneste sa-si bata joc de Armata Romana, se invart in mormant in acest moment eroii Armatei", a spus deputatul PSD.
Liberalul Mihaita Calimente a declarat ca ordonanta a produs haos pentru ca a inversat ierarhiile in armata. "Multora le-a crescut pensia, dar nu mai exista echitate, subofiterii au primit pensii mai mari decat ofiterii, unele arme sunt mai speciale decat altele, iar la conditii egale, unora li s-a dublat sau triplat pensia, iar altora le-a scazut cu 10%. Ati reusit sa divizati si pensionarii militari", a acuzat Calimente.
UDMR a cerut retrimiterea ordonanatei la Comisia de munca, dar solicitarea a fost respinsa. La dezbateri au fost prezenti opt reprezentanti ai sindicatului cadrelor militare disponibilizate in rezerva si in retragere, care au reusit cu greutate sa fie acceptatI in lojele salii Parlamentului. Conform Ordonantei, plata pensiilor militarilor se va face la nivelul din decembrie 2010, daca in urma recalcularii au scazut, urmand ca dupa finalizarea recalcularii, statul sa recupereze sumele daca au fost mai mari decat cele calculate pe principiul contributivitatii. Executivul a mentinut principiul dupa care pensiile sub 3000 de lei nu vor scadea.