x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL, la marea împărţeală

PDL, la marea împărţeală

de Adriana Duţulescu    |    05 Mai 2011   •   15:42
PDL, la marea împărţeală
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru funcţiile de conducere în PDL a adus-o pe Roberta Anastase în poziţia de aspirant la poziţia numărul 2 în partid. Anastase este dorită de Emil Boc în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, alături de Gheorghe Falcă şi Gheorghe Flutur, celelate două propuneri din tabăra premierului pentru echipa de adjuncţi ai şefului PDL. Şi ministrul de externe Baconschi şi-a depus ieri candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, dar nu a dorit să spună . Monica Macovei va candida pentru o funcţie de vicepreşedinte , dar zvonul că ar fi în cărţi pentru una dintre cele patru poziţii de primvice, ar fi produs nemulţumiri în tabăra lui Emil Boc, susţin surse din PDL, o sumă de parlamentari declarându-se furioşi că, după ce au fost obligaţi să îşi anunţe susţinerea pentru premier, deşi ei ar fi dorit să meargă alături de Vasile Blaga, au fost eliminaţi de la marea împărţeală a funcţiilor.

Asta din cauză că pe candidaturile pentru funcţiile de vicepreşedinţi şi secretari executivi s-au înghesuit miniştrii care l-au urmat pe Emil Boc prin ţară, în campania electorală, dar şi "pilele” doamnei Udrea, cum este deputatul William Brânză, care şi-a depus candidatura pentru o funcţie de vicepreşedinte. Tot vicepreşedinţi doresc să fie Anca Boagiu, Raluca Turcan, Daniel Funeriu si Sever Voinescu. Pentru funcţia de secretar general candidează din partea lui Emil Boc, Ioan Oltean, fostul prieten al lui Vasile Blaga. Şi Sulfina Barbu ţinteşte funcţia de secretar general. Nici Elena Udrea nu va rămâne pe dinafară. Ea a anunţat că deşi i s-a propus să candideze la funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii, va susţine pentru acestă poziţie "un coleg din societatea civilă", precizând că va candida pentru una din funcţiile de vicepreşedinte.

De partea cealaltă, în tabăra lui Vasile Blaga, Sorin Frunzăverde candidează la funcţia de primvicepreşedinte, la fel ca şi şefu CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc. La funcţia de secretar general şi-a depus candidatura Cezar Preda, iar Radu Berceanu, Cristian Boureanu şi Costică Canacheu ţintesc posturi de vicepreşedinţi. Depunerea candidaturilor este un prim pas pentru marcarea teritoriului dorit de fiecare dintre liderii PDL. Asta pentru că sistemul foarte complicat de vot – fiecare om poate candida în acelaşi timp la mai multe funcţii -, precum şi încrâncenarea luptei între cele două tabere face ca soarta conducerii să fie tranşată tot la negocieri. Surse din conducerea partidului susţin că după ce se va anunţa noul preşedinte al partidului şi numărul de voturi înregistrat de fiuecare dintre cei doi candidaţi, Vasile Blaga şi Emil Boc se vor deplasa într-o locaţie şi vor negocia schema conducerii, adică vor împărţi funcţiile de vicepreşedinţi, secretar general, secretari executivi, în funcţie de câte voturi a obţinut fiecare. Adică, dacă Boc ia 40% din voturi, primeşte 40% dintre funcţiile de conducere.

Ceea ce nu se ştie nici măcar acum, cu doar 10 zile înainte de Convenţia Naţională, este modul în care se va desfăşura votul. Emil Boc doreşte ca acesta să aibă loc pe organizaţii, astfel încât să poată fi supravegheat şi controlat, mizând că teroarea indusă în partid îi va aduce câştig de cauză. De partea cealaltă, Vasile Blaga doreşte ca votul să fie complet secret, şi să se desfăşoare în ordinea alfabetică a membrilor de partid, "exact aşa cum a avut loc alegerea lui Traian Băsescu în fruntea PD”.

Se ştie în schimb o promisiune făcută de tabăra lui Vasile Blaga. Şi anume, în cazul în care acesta va câştiga alegerile, Roberta Anastase va fi revocată de către PDL din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. "Dacă Blaga câştigă, doamna Roberta nu va mai avea un viitor în partidul ăsta”, au declarat surse din echipa lui Vasile Blaga.

×