x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensii pentru piloţii ţării

Pensii pentru piloţii ţării

de Andreea Dumitrache    |    20 Mai 2015   •   14:08
Pensii pentru piloţii ţării
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Legea pensiilor de serviciu ale parlamentarilor așteaptă votul decizional din plenul comun. Deși ar fi trebuit să se dea și un aviz în comisiile juridice reunite, aleşii au sărit peste această etapă. Sub deviza „Reparăm ce a stricat Guvernul Boc”, s-au grăbit să-și dea înapoi pensiile speciale.

Mai întâi le-au redat aviatorilor și personalului civil navigant, grefierilor și personalului din instanțe. Iar acum se ocupă de propriile indemnizaţii. Dacă proiectul va fi aprobat în plenul reunit, cel mai probabil săptămâna viitoare, atunci vor intra în plată în jur de 500 de aleși, iar de la anul, încă 200. Toţi cu pensii de până la 4.400 de lei. Proiectul a fost scris de deputatul PSD, Petre Daea, dar a fost semnat de peste 200 de senatori şi deputaţi. La anul, Daea ar urma să iasă la pensie cu un venit de 2.300 de lei. Mult prea puţin, spune el, după 47 de ani de muncă. „Am stat 16 ani în Parlament, am muncit, am venit la toate şedinţele, m-am bătut pentru toate legile şi n-am beneficiat nici de vechime, nici de sporuri la pensie. Nu e corect. Legea aceasta este făcută după modelul european”, a declarat Petre Daea. Aşa că vrea să mai ia, pe lângă pensia lui, şi una de serviciu. Prevederile vor fi trecute în statutul senatorului şi deputatului, iar pensia de serviciu se va calcula în funcţie de zilele de mandat pe care un parlamentar le-a avut. Adică 0,55 la sută din indemnizaţia brută pentru fiecare zi în care respectivul a fost parlamentar. Asta ar însemna 1.600 de lei în plus dacă a avut un mandat, 3.100 de lei pentru cei care au avut două man-date şi 4.400 de lei dacă au avut trei mandate.

„Sunt şapte categorii socio-profesionale care şi-au pierdut pensiile când Guvernul Boc le-a tăiat. Noi acum nu facem decât să reparăm această nedreptate. Este vorba de aviatori, grefieri, diplomaţi, parlamentari, funcţionari publici parlamentari, angajaţii din sistemul de siguranţă şi personalul Curţii de Conturi. Pe rând, le vom da pensiile furate înapoi”, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Următorii care vor primi pensii speciale sunt angajaţii parlamentarilor, funcţionarii publici, diplomaţii, militarii, poliţiştii şi restul celor din sistemul de siguranţă şi personalul Curţii de Conturi.

Reparații după Boc
Cum a ajuns la guvernare, premierul Ponta a promis să dea înapoi tot ce a tăiat cabinetul condus de Emil Boc. În două tranşe s-au redat cei douăzeci şi cinci la sută luaţi din salariile bugetarilor, dar sporurile n-au mai fost niciodată acordate. A urmat apoi refacerea pensiilor speciale tăiate de Boc în anul 2010. Primii care şi-au luat banii înapoi au fost piloţii şi personalul civil navigant. Pensia unui aviator nu va fi calculată în funcţie de contribuţia socială, ci va fi echivalentul a 80 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni de activitate. Aşa că aviatorii au din nou pensii de 14.000 de lei pe lună. Au urmat apoi grefierii şi personalul auxiliar din instanţe, printr-o lege adoptată acum două săptămâni. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că bugetul suportă revenirea la aceste pensii de serviciu, dar că pe cele ale parlamentarilor nu le susține.
 

×