Parlamentarii PNL s-au alăturat noii coaliţii politice pentru instituirea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor, miza fiind asigurarea unei bătrâneți fără griji financiare pentru cel puțin 700 de foști și actuali deputați și senatori.
Proiectul a fost depus ieri la Camera Deputaţilor, împreună cu 255 de semnături ale parlamentarilor de la toate partidele. Iniţiatorii sunt social-democraţii, însă 23 de deputaţi şi senatori liberali s-au alăturat şi ei demersului, deşi acesta a fost contestat de liderii PNL. De altfel, în şedinţa de miercuri a Biroului Permanent al PNL, Alina Gorghiu, preşedintele formaţiunii, i-a avertizat pe liberali că, în cazul în care vor vota legea prin care se vor reînfiinţa pensiile speciale pentru parlamentari, riscă să fie excluşi din partid. Şi preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, le-a spus colegilor că au de ales între pensii şi partid. Și membrii PMP şi afiliaţii noului partid al lui Mircea Geoană şi-au pus semnătura pe textul de lege. Miza personală a semnatarilor este una mare. Există în acest moment peste 500 de foşti parlamentari pensionari care vor beneficia de pensiile speciale dacă legea va fi adoptată, şi la finalul acestui mandat vor mai fi încă 200 care vor împlini vârsta de pensionare şi deci, vor beneficia şi ei de pensii mărite.
Mandate mai multe, bani mai mulți
Calculul se face în funcţie de numărul de mandate. Astfel, cei care au avut un mandat vor primi în plus la pensie 1600 de lei net, cei care au avut două mandate, 3100 de lei, iar cei care au avut 3 mandate sau mai multe, 4400 de lei. Toţi cei care au fost parlamentari pentru minimum 6 luni pot cere pensii speciale. Perioada de prezenţă în Parlament de minimum 6 luni vine în sprijinul celor care şi-au pierdut mandatele ca urmare a dosarelor de conflict de interese şi de incompatibilitate. Dacă proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor va fi adoptat în plenul comun al celor două Camere, va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta va decide dacă promulgă pensiile speciale ale parlamentarilor sau dacă retrimite legea pentru a fi reexaminată, la Parlament. Șeful statului poate retrimite doar un singură dată o lege în Parlament, a doua oară fiind obligat să o promulge.4.400 de lei este pensia maximă pe care o poate primi un parlamentar
Coaliție pentru interese personale
Unul dintre deputaţii PNL care susţin pensiile speciale, Vasile Varga, a declarat pentru Jurnalul Naţional că deşi consideră necesare aceste pensii, după modelul Parlamentului European, dacă va fi obligat de către şefii săi, va vota împotriva proiectului. Chiar şi fără susţinerea celor 23 de liberali, există o largă majoritate în sprijinul proiectului de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. De menţionat că pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură este nevoie de 281 de voturi, cu 26 mai mult decât s-au adunat pentru pensiile parlamentare.