x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pesedistii exclud din grila presedintele de onoare

Pesedistii exclud din grila presedintele de onoare

07 Feb 2005   •   00:00

Mai multe variante privind viitoarea conducere a PSD s-au conturat in interiorul partidului si acestea vor fi puse pe tapet la sedinta Biroului Executiv Central de maine.

LAVINIA DIMANCEA

OPINIE. Hrebenciuc nu vrea prea multe modificari la statut
Una dintre formulele propuse pentru sefia partidului este cea de presedinte - prim-vicepresedinte, adept al acesteia fiind vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc. O alta varianta este ca Delegatia Permanenta sa fie condusa de un presedinte si de vicepresedinti, formula sustinuta de liderul TSD, Victor Ponta, dar exista si o alta care prevede o schema simpla: presedinte si un singur vicepresedinte. Intre toate aceste variante se afla si una cu doi presedinti, care conduc doua structuri diferite, acestia urmand sa asigure prin rotatie anual, alaturi de vicepresedinti si secretarul general, sefia partidului. Un sustinator al acestei variante este vicepresedintele PSD Sorin Oprescu. Nu exista nici o varianta care sa propuna functia de presedinte executiv si presedinte de onoare, dupa cum a declarat Sorin Oprescu.

STATUT. In ceea ce priveste modificarile la statutul PSD, liderul PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri, dupa sedinta Delegatiei Permanente, ca sunt propuneri fie de pastrare a actualei scheme - Delegatie Permanenta, Birou Executiv, Consiliu National, Congres - , fie de simplificare a acestei structuri, eliminand sau transformand una dintre aceste trepte, cum ar fi Consiliul National in Conferinta anuala a partidului. Nastase a precizat ca statutul partidului este suficient de permisiv pentru a adapta structurile, din punct de vedere numeric, la situatia de partid de opozitie sau de putere. Vicepresedintele PSD Sorin Oprescu a declarat, la randul sau, ca sustine structurile mai restranse, potrivit "principiului acordeonului", care trebuie sa se stranga cand partidul se afla in opozitie. Vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc considera insa ca nu ar trebui schimbate multe lucruri in statutul partidului, pentru ca actualul statut este foarte european.

DATA CONGRESULUI. In sedinta BExC va fi luata in discutie si data organizarii Congresului, programat initial pentru 4 aprilie. Adrian Nastase a declarat ca unii colegi doresc ca data Congresului sa fie stabilita mai curand decat luna aprilie, iar altii vor ca acesta sa aiba loc in luna mai. Cei mai multi dintre liderii partidului sunt insa in favoarea organizariii Congresului mai devreme, printre acestia numarandu-se vicepresedintii Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu, Viorel Hrebenciuc si Victor Pontal.

×
Subiecte în articol: politic