x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consiliul Național al PSD a adoptat o Rezoluție privind susținerea lui Martin Schulz la președinția CE

Consiliul Național al PSD a adoptat o Rezoluție privind susținerea lui Martin Schulz la președinția CE

09 Noi 2013   •   10:41
Consiliul Național al PSD a adoptat o Rezoluție privind susținerea lui Martin Schulz la președinția CE
UPDATE 13:27 - Consiliul Național al PSD a adoptat o Rezoluție privind susținerea președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, la președinția Comisiei Europene. Potrivit documentului, prin experiența sa politică și implicarea constantă în apărarea dreptului cetățenilor europeni la o viață decentă într-o societate democratică, Martin Schulz este cel mai semnificativ exponent al luptei social-democraților pentru o Europă solidară și progresistă.

"După o îndelungată criză economică, socială și decizională, Uniunea Europeană are nevoie de un lider carismatic, responsabil și vizionar, pentru a depăși impasul în care se află construcția europeană și pentru a se afirma ca actor semnificativ pe plan global", se arată în document.

UPDATE 12:37
- Premierul Victor Ponta a declarat, de la tribuna Salii Palatului, unde mii de delegați social-democrați s-au reunit în Consiliu Național, că "cei care ne iubesc și cei care ne detestă așteaptă să vadă ce o să facă PSD pentru anul ce urmează".

"Aveam multe lucruri de spus, nu ştiu dacă mai aveţi răbdare. Sunt multe partide în România care nu pot să strângă 2000 de omanei la un Congres, noi am strâns ieri la Ateliere. Oamenii aşteaptă să vadă ce decide PSD. Suntem reprezentanţii stângii din România. Mă uit la drepata şi văd multe mesaje care de care mai populiste. Reprezentanţii celor de centru, celor care ţin mai puţin de doctrine suntem tot noi. Noi suntem România, aşa cum spunea Adrian Năstase", a spus Ponta.

UPDATE 11:38
- Fostul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a arătat, în discursul său de la Sala Palatului, că a venit, din nou, timpul acţiunii pentru PSD.

"Dragă Victor, dragi prieteni, a trecut destul de mult timp de când nu am mai fost aici. A fost o lungă perioadă în care am vorbit mai mult cu mine însumi. Mi-am pus întrebări şi mi-am dat răspunsuri, de aceea pentru mine ziua de astăzi este foarte specială. Aş adăuga semnificaţia zilei de azi. Sărbătorirea Sf. Nectarie, cel care tămăduieşte şi poate că această semnificaţie se potriveşte cu ceea ce eu cred că are PSD ca datorie faţă de oamenii acestei ţări în perioada care urmează. Daţi-mi voie să vă spun mai multe cuvinte pe care le-am strâns în această perioadă şi câteva dintre concluziile mele. Pentru început, pentru un partid care vine la guvernare, este extrem de important să realizeze o carte albă a preluării guvernului, pentru că altfel se întâmplă ceea ce vedem astăzi – populaţia nu mai face comparaţii, iar liderii fostei puteri uită ce au lăsat în urmă. Cartea albă va fi un document extrem de important pentru momentele electorale care urmează. Este un risc de care trebuie să ne temem, de a uita de partid în perioda în care suntem la guvernare. Am trecu prin acest risc şi după primii doi ani de guvernare a trebuit să luăm măsuri care nu au fost foarte populare, dar care au fost importante pentru campaniile electorale care au urmat şi în aceste condiţii am obţinut în 2004, la europarlamentare, rezultate foarte bune.cred că veţi accepta sacrificiile necesare pentru lunile care urmează, astfel încât partidul să funcţioneze cu toate motoarele, chiar dacă magnetul guvernării atrage multe din forţele partidului spre această zonă. Partidul trebuie să producă viziuni, strategii pe termen lung. În unele din segmentele de guvernare, noi nu avem miniştri, unele agenţii sunt conduse de persoane care au poate – nu sunt interese diferite, dar o altă abordare în ce priveşte substanţa guvernării. Pe de altă parte, partidul nu ar trebui să facă greşeala de a intra în conflict cu alte partide. Mă refer la cele din coaliţie. Oamenii nu vor judeca partidul în urma unui concurs public de replici, ci după modul în care reuşim să reducem sărăcia. Această guvernare a fost privită ca o mare speranţă şi PSD nu are voie să dezamăgească. Cred că trebuie răspuns în războiul de gherilă cu Băsescu. Am aflat de la el că ar trebui o renegociere cu FMI. Românii au uitat, oare, că Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI? O mie de dolari de la fiecare român, care trebuie plătiţi. Au uitat oare că datoria externă a României a crescut de aproape cinci ori între 2004 şi 2012? Ar trebuie să spunem că Băsescu a transformat FMI într-un cămătar, fără a interveni cu argumente, fără a oferi aceste cifre", a spus Adrian Năstase.

UPDATE 10:57 - Lucrările Consiliului Național al PSD a fost deschis de Mircea Geoană. Fostul președinte al partidului și-a început discursul cu o declarație făcută soției lui, Mihaela Geoană, căreia i-a transmis că a rămas, în continuare, dragostea lui.

"La multi ani tuturor celor care si-au serbat ieri ziua, inclusiv Mihaela, in continuare dragostea mea", a spus Geoana.

Fostul președinte al PSD a vorbit despre viitorul partidului si despre guvernarea USL, care, in opinia sa, da stabilitate Romaniei. "Voi pune umarul pentru ca partidul nostru sa aiba in 2014 acelasi parcurs de partid principal al acestei tari. Am guvernat tara dupa ani grei, nu este simplu. Succesul Guvernului Ponta nu este al PSD sau USL, este al intregii tari. Trecem printr-un moment de mare rascruce, relansarea economica trebuie consolidata. PSD si guvernarea noastra reprezinta pivotul de stabilitate economica si politica a Romaniei", a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană a avut un mesaj şi pentru partenerii de alinaţă. "Am fost corecţi în alianţa cu PNL, deşi suntem un partid cu talie dublă. Nu este sănătos să simţim o opoziţie din partea partenerului de guvernare. Vrem să fim trataţi cu respect în casa noastră, a partidului cel mare.Riscăm pierderea grosului alegătorilor USL", a fost mesajul lui Geoană.

Citeste mai mult: adev.ro/mvzlx1
Mircea Geoană a avut un mesaj şi pentru partenerii de alianţă. "Am fost corecţi în alianţa cu PNL, deşi suntem un partid cu talie dublă. Nu este sănătos să simţim o opoziţie din partea partenerului de guvernare. Vrem să fim trataţi cu respect în casa noastră, a partidului cel mare. Riscăm pierderea grosului alegătorilor USL", a fost mesajul lui Geoană.
.......................................

4.500 de delegaţi ai Consiliului naţional al PSD se reunesc astăzi la Sala Palatului, unde urmează să afle de la liderii lor care sunt obiectivele politice pentru 2014. Alături de ei vor fi premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi fostul preşedinte al Consiliului, Adrian Năstase. De altfel, Adrian Năstase va susţine un discurs, primul în faţa unui public numeros de la eliberarea sa.

Reuniunea de astăzi vine după ce ieri liderii din teritoriu ai PSD au dat un mesaj important, că partidul ar trebui să candideze singur la prezidențiale.

"Primarii social-democrați vor face sa câstigam și alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale. Pentru PSD”, a spus Liviu Dragnea.

La rândul său, Marian Vanghelie a declarat: „Pe mine, unul, mă interesează alegerile prezidențiale, pentru că mesajul trebuie să fie foarte clar (...) Să punem amprenta că PSD a câștigat alegerile prezidențiale. Nu știu cum, nu știu care e formula, dar trebuie să câştigăm alegerile prezidenţiale”.

Premierul Victor Ponta a spus că, în situaţia în care preşedintele PNL, Crin Antonescu, va candida doar din partea liberalilor la alegerile prezidenţiale, PSD va trebui să aibă candidat propriu, iar mesajele unor lideri PSD se explică prin poziţia publică a liderului PNL.

Ponta a fost întrebat cum vede declaraţiile lui Crin Antonescu, care a precizat că dacă va fi nevoie, PNL ar putea să câştige şi singur alegerile prezidenţiale de anul viitor. "Pot să contest acest lucru? (...) Toţi colegii mei care au intervenit au răspuns la declaraţiile domnului preşedinte Antonescu şi, după cum ştiţi foarte bine, eu niciodată nu am vorbit şi nu voi vorbi niciodată în public ceva de rău despre domnul Antonescu, fără să ascund faptul că mă deranjează că domnia sa stă la putere, dar se comportă ca şi când ar fi în opoziţie. Dar cred că lucrul ăsta nu l-a mai făcut în ultima perioadă, apreciez această reschimbare de atitudine şi sper să fie constantă”, a spus Victor Ponta.

×