"O iau de la capat",spune Petre Roman miercuri in interviul acordat in exclusivitate "Jurnalului National", confirmand ca face practic un nou PD, dupa modelul celui infiintat in 1992.
Ieri, in aceeasi sala in care in 1996 isi lansa candidatura la presedintie, care ii aducea cel mai bun scor al sau in vreun scrutin si ii propulsa partidul la guvernare, Roman a prezentat publicului Forta Democrata. OANA STANCU CAMELIA IONESCUUn banner imens, pentru sigla Fortei Democrate - o casa. Cineva explica ideea denumirii formatiunii: "Democratia are forta - forta cetateanului"; "Suntem aici pentru ca politica nu ne reprezinta. Cine ii reprezinta pe oameni? Cei care ar trebui sa ne reprezinte, nu prea seamana cu cine suntem noi", spune acelasi Vasile Morar, profesor de filozofie. Aceasta este in sinteza platforma partidului pe care Petre Roman intentioneaza sa-l propulseze pe scena politica. Tema lui, asa cum recunoaste chiar fostul lider PD, este inegalitatea de sanse in Romania. Va vorbi despre tinerii care nu isi gasesc un loc de munca, despre batranii care nu au bani de medicamente, despre copiii care mor in maternitati. Ca mai toate partidele de opozitie. Roman incearca insa sa se deosebeasca de acestea aducand la tribuna personalitati care nu au mai facut politica: decanul Facultatii de Stiinte Politice de la Universitate, Daniel Barbu, decanul facultatii de Limbi Straine, Alexandra Cornilescu, medici, studenti, lideri sindicali. In sala, pentru a contrabalansa elita de la microfon, sunt cateva sute de oameni simpli, majoritatea adusi din judete pentru a arata ca Forta e si la sate, dupa cum arata un banner cu "Forta Doljului", pe care doi tineri il plimba pe o margine a salii.
Cui se adreseaza? Cui i se adreseaza deci partidul lui Petre Roman? Nehotaratilor, o recunoaste chiar el, adica celui mai numeros esantion din electorat. "Conform unui studiu sociologic pe care l-am facut, exista o optiune dubla: nehotaratii care candva au votat Petre Roman si o categorie care nu a avut cu cine vota si a votat PSD, apoi nehotaratii propriu-zisi", explica acesta. Ca atare, mesajul formatiunii este centrat pe ce are nevoie sa auda acest electorat. "Sa nu mai auzim povesti de imbalsamare. Propaganda Guvernului a ajuns si busola Guvernului. Ei anunta, ei se bucura, ei cred", lanseaza Roman primul atac la adresa puterii, parafrazand o fraza spusa candva lui Carol al II-lea: "Ca iti tocmesti laudatori e una, dar ca ii si crezi, e din cale afara". Politica actuala este "contaminata si bolnava de afaceri", iar PSD si-a inca lcat toate promisiunile electorale. Ceilalti membri ai initiativei vorbesc si ei despre cum politicienii de la noi au pierdut contactul cu cetateanul fiind izolati in birou, despre participarea cetateanului in viata politica si despre incredintarea conducerii oamenilor capabili.
Obiective Orientarea partidului este de centru stanga, una radical-democrata. Isi propune sa obtina un onorabil loc 4-5 la alegerile locale si sa intre in parlament. Intrebat daca va candida la presedintie, Roman refuza raspunsul sustinand ca prioritatea sa este consolidarea formatiunii. De asemenea, el sustine ca nu este presedintele Fortei, existand o "conducere colegiala". El a anuntat ca exista deja grupuri de initiativa in 30 de judete pentru formarea noului partid, s-au strans circa 22.000 de semnaturi si spera ca inscrierea formatiunii politice la tribunal sa faca in timp util pentru a fi posibila participarea la alegerile locale din 6 iunie.
CUM S-A COMENTAT IN INTERIORUL PARTIDULUI
Basescu: "Nu-i dam atentie!" Presedintele PD, Traian Basescu, s-a aratat ieri convins ca in Forta Democrata a lui Petre Roman nu se vor duce decat "nemultumitii care nu vor mai ajunge pe liste". "Nu vom da mare atentie unui nou partid care vrea sa schimbe Romania", a spus el si i-a urat fostului lider "sa-si urmeze calea". Basescu l-a atentionat insa ca "de la un fondator al PD se asteapta sa lase locul de parlamentar partidului cu care ai intrat in Parlament ". El i-a reprosat lui Roman si cota de 3,1%-4,1%, unde a lasat PD in 2001.
Gusa:"Iliescu si Roman pun la cale un furt" Mult mai dur, proaspatul intrat in PD, Cozmin Gusa, l-a acuzat pe Roman ca in spatele formatiunii sale sta Ion Iliescu si se pune la cale astfel un furt de voturi de la PD pentru ca sigla FD se poate confunda usor pe buletinul de vot cu sigla PD. Petre Roman a negat insa in repetate randuri aceasta acuzatie, sustinand ca este "in mod cert in opozitie fata de PSD", iar asocierea cu Iliescu este o "acuzatie falsa", care nu ar fi aratat decat teama fata de initiativa sa.
Partidul Democrat ramane fara grup la Senat Roman a depus in cursul zilei de ieri, la sediul PD, si demisia din partidul pe care l-a fondat. Fara motivarea deciziei, fara acuze, semnata chiar "cu stima". In randurile noii formatiuni se afla deja o serie de pedisti, majoritatea apropiati de ai lui Roman: fostii secretari de stat Constantin Izbasoiu, Emeric Ienei, Eliade Mihailescu, Nicolae Staiculescu, Stefan Parvan, fostul ministru al Apararii Nicolae Spiroiu, fosti si actuali parlamentari - Nicolae Gradinaru (fost PD si PSD), Nicolae Dide, Nicu Vintila, Corneliu Ruse, fostul prefect de Olt, Florea Morlova, pedistii de la Constanta condusi de Constantin Fratila, intrati in conflict recent cu organizatia PD, consilierii municipali Dan Zamfir si Gabriel Toma. Se vorbeste insa de venirea unor organizatii PD la Forta si Roman nu neaga asta, spuna nd insa ca nu asta este "obiectivul partidului sau". Nu isi asuma nici acuzele fostilor sai colegi, afirmand ca PD se afla intr-o continua degradare si "topire", in ultimii ani, 12 parlamentari democrati plecand din partid, fie pentru ca li s-a vorbit urat, fie pentru ca au fost tratati ca neaveniti sau pentru ca au fost exclusi. Raspunderea este a celor care au condus PD in ultimii trei ani, a precizat Roman, adaugand ca a incercat de nenumarate ori sa relanseze PD din interior, ultima data la Conferinta Nationala din iunie 2003. Referirea este la desfiintarea grupului PD din Senat determinata de demisia lui Roman. El refuza sa demisioneze si din Senat, aratand ca lista pe care a condus-o a obtinut 13% fata de doar 10%, cat au luat tinerii lui Basescu. Senatorii PD nu se vor afilia grupului PNL, vor ramane independenti, dar, potrivit regulamentului Senatului, nu mai au dreptul la birouri proprii, staff, nici macar la automobilele Leganza, acordate numai sefilor din Senat. Este vorba de presedintiile unor comisii si de functia de vicepresedinte al Senatului, detinuta de Radu Vasile. Liderul grupului, Maria Petre, anunta ieri o solutie miraculoasa. "Nu ne vom pierde functiile, veti vedea", a anuntat ea posibila atragere a altor senatori.
REACTII PSD. Purtatorul de cuvant al PSD, fost participant la fondarea Partidului Democrat, Bogdan Niculescu Duvaz, i-a urat lui Roman succes in ridicarea unui nou partid. El admite ca "in principiu, exista sanse" daca noul partid al lui Roman va prezenta programe alternative credibile si oameni noi. Trebuie tinut cont de timpul foarte scurt care a ramas pana la alegerile din vara, a semnalat Duvaz, care considera ca Petre Roman are suficienta experienta politica pentru a-si cantari sansele.
PNL. "Perioada constructiei de partide din Romania este in mare masura incheiata. Sansele de a face un partid sunt mici sau chiar inexistente ", sustine vicele PNL Paul Pacuraru. Experienta politica a fostului lider PD nu este suficienta, crede liberalul, pentru a obtine rezultate semnificative la alegerile locale si parlamentare de anul acesta, care sunt foarte aproape. Mai degraba, Petre Roman "trebuia sa se regaseasca intr-o structura politica existenta ", sustine Pacuraru.
PUR. Purtatorul de cuvant al umanistilor, Bogdan Pascu, a aratat ieri ca fiecare cetatean are dreptul la libera asociere, insa "este ciudat ca oameni care au fost la conducere si stim ce au facut sa vina acum costumati de sarbatoare si sa afiseze o prospetime si o nevinovatie in fata celor pe care i-au mai pacalit cu declaratii demagogice ".
PRM. "Forta Democrata va avea acelasi succes la alegerile parlamentare de anul acesta ca si Petre Roman la alegerile prezidentiale din 2000", a pronosticat vicele PRM Mihai Lupoi. Peremistii nu dau nici o sansa partidului lui Petre Roman in batalia electorala care va incepe peste patru luni