x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Plan-șoc luat în calcul de social-democrați, care poate da peste cap toate calculele 

Plan-șoc luat în calcul de social-democrați, care poate da peste cap toate calculele 

de Ion Alexandru    |    15 Dec 2020   •   08:02
Plan-șoc luat în calcul de social-democrați, care poate da peste cap toate calculele 

Surse din interiorul PSD devoalează că social-democrații iau în calcul un plan-șoc în  situația în care, în ciuda faptului că a câștigat alegerile parlamentare, formațiunea va fi izolată de la orice formulă legislativă în noul Parlament. Astfel, o soluție care poate dinamita orice planuri ale “dreptei” de a prelua toată puterea este aceea a nedepunerii jurământului de învestitură. 

Concret, conform articolului 11, alineat 1 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera inferioară a Parlamentului este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și după depunerea jurământului de către aceștia. În noua configurație, Camera Deputaților are 329 de mandate, iar obligativitatea celor două treimi înseamnă 220 de mandate. Fără preluarea de către cei 110 deputați PSD a mandatelor rămân 219. 

Conform articolului 14, alineatul 1 din Regulamentul Senatului, Camera Superioară a Parlamentului este legal constituită după validarea mandatelor și depunerea jurământului de către trei pătrimi dintre senatori. Viitorul Senat va avea 136 de mandate, iar cele trei pătrimi obligatorii înseamnă 102 parlamentari. Fără cei 47 de senatori de la PSD, rămân doar 89.

×