x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planul anticriză al Coaliţiei, la anul şi la mulţi ani!

Planul anticriză al Coaliţiei, la anul şi la mulţi ani!

de Adriana Duţulescu    |    20 Aug 2010   •   00:00

A trecut deja o lună de când a expirat termenul la care comisia Coaliţiei de guvernare trebuia să anunţe celebrul pachet de măsuri economice anticriză la care trebuia să lucreze în fiecare zi de marţi cu Ministerul Finanţelor. După cum a mai scris Jurnalul Naţional, şedinţele acestei comisii, formată din parlamentari economişti de la PDL, UNPR şi UDMR şi condusă de Sulfina Barbu, nici măcar nu au avut loc, deşi erau anunţate cu mare tamtam de democrat-liberali, care nu prididesc să vorbească pe la toate emisiunile despre marea reformă fiscală pe care o pregătesc.

Chiar ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, repeta, la Realitatea TV, aceleaşi generalităţi: "În cadrul Guvernului se gândeşte acum intens simplificarea sistemului de taxe şi impozite, pentru a aduce economia subterană la suprafaţă".
Surse din cadrul comisiei de lucru pentru pachetul economic au declarat pentru Jurnalul Naţional că acesta a fost amânat, din lipsă de interes real pentru elaborarea lui, până în octombrie, adică până se va afla dacă moţiunea de cenzură a Opoziţiei va duce sau nu la căderea Guvernului Boc. Cu alte cuvinte, pedeliştii şi ministrul Vlădescu nu au chef să lucreze degeaba, în caz că moţiunea de cenzură trece de Parlament şi Boc pleacă din funcţie.

Jurnalul Naţional a contactat-o ieri pe Sulfina Barbu, şefa comisiei de lucru pentru pachetul anticriză, pentru a afla când va fi anunţat oficial misteriosul plan economic al Guvernului. "În cursul săptămânii viitoare, Ministerul Finanţelor trebuie să ne prezinte şi nouă rezultatele simulărilor pe impactul asupra bugetului la care lucrează", a fost răspunsul pe care l-a mai dat Sulfina Barbu de câteva ori până acum la aceeaşi întrebare. Sulfina Barbu a explicat că măsurile anticriză nu pot fi decise atât de uşor, pentru că Ministerul Finanţelor trebuie să le analizeze foarte bine, deoarece "este posibil să nu aibă efectul scontat asupra bugetului".

Cert este că, potrivit Sulfinei Barbu, nu se mai ia în calcul reducerea cotei unice la 10% şi nici reducerea TVA. Nu se mai vorbeşte nici despre scutirea de impozit pe profit pentru contribuabilii care realizează în România investiţii mai mari de 500.000 de euro şi creează minimum 25 de noi locuri de muncă. În schimb, dintre propunerile formulate de parlamentarii PDL au fost acceptate, conform declaraţiilor Sulfinei Barbu, cele referitoare la eliminarea impozitului minim pentru firme, adoptarea legii holdingului şi încurajarea sectorului construcţiilor prin deducerea a 50% din TVA pentru modernizarea şi consolidarea clădirilor. "Şi Germania a luat aceste măsuri", a explicat deputatul PDL, fără să precizeze că toate aceste măsuri erau incluse de fapt în pachetul de propuneri anticriză al Partidului Conservator.

×
Subiecte în articol: politic