x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planul pentru înzestrarea Armatei a fost amânat

Planul pentru înzestrarea Armatei a fost amânat

de Sînziana Duţă    |    05 Iul 2017   •   09:53
Planul pentru înzestrarea Armatei a fost amânat

Membrii CSAT au discutat ieri, timp de aproximativ două ore, la Cotroceni, despre înzestrarea Armatei, misiunile militarilor români în afara ţării şi activitatea SRI pe 2016. La ședința CSAT, prezidată de președintele Klaus Iohannis, au participat pentru prima dată premierul Mihai Tudose, dar și miniştrii Adrian Țuțuianu, Mihai Fifor și Ionuț Mișa.

Deși inițial se afla pe ordinea de zi a CSAT, Planul pentru înzestrarea Armatei în perioada 2017-2026 a fost retras de iniţiator, documentul urmând să fie adaptat și prezentat într-o ședinţă viitoare. „S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare pentru cel puţin un deceniu. Urmează să fie adaptat dorinţei politice și urmează să fie prezentat într-o ședinţă ulterioară”, a explicat președintele Klaus Iohannis, după CSAT. Șeful statului a precizat că a atras mereu atenția politicienilor că dotarea Armatei nu este una corespunzătoare și speră că retragerea documentului de pe ordinea de zi „să nu fie o problemă principială politică”. Klaus Iohannis a explicat că achiziţiile pentru dotarea completă a Armatei, atât cu armament, cât și din punct de vedere logistic, vor începe în acest an, dar va dura câţiva ani până când întreaga bază materială a Armatei va avea un nivel satisfăcător. „Acest accident regretabil care a avut loc în Argeș arată o dată în plus de ce este nevoie de această dotare și de ce este nevoie să punem în practică un plan de înzestrare. Cred că toată lumea a înţeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile. Fiecare zi de întârziere poate să aducă atingere securităţii naţionale”, a avertizat Iohannis.

Klaus Iohannis: „SRI ne apără de terorişti”

CSAT a aprobat ieri și efectivele de militari care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara țării în anul 2018. „Avem un număr maximal de 1.793 de persoane, militari și civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN și 971 care pot participa din partea MAI. În realitate, acum nu sunt atâtea persoane angajate și probabil nu vor fi nici în 2018, dar vrem să fim asiguraţi că dispunem de o marjă confortabilă de a aloca un număr suplimentar de oameni pentru aceste misiuni”, a explicat Iohannis. Tot ieri a fost aprobat și raportul de activitate al SRI pe anul 2016, „un raport complet, bine documentat și care a arătat o dată în plus cât de importantă este munca pe care o depune SRI pentru a ne apăra de teroriști”, potrivit președintelui. Printre temele abordate de CSAT s-a numărat și strategia UE privind securitatea și apărarea. „Nu se mai discută despre Europa cu mai multe viteze, ci de proiecte la care participă cine dorește și cine poate. Când e vorba despre securitatea granițelor și a cetățenilor, România dorește să participe”, a spus șeful statului.

 

×
Subiecte în articol: plan inzestrare armata