x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL a decis, luni seara, să înceapă negocierile cu PSD

PNL a decis, luni seara, să înceapă negocierile cu PSD

09 Noi 2021   •   07:35
PNL a decis, luni seara, să înceapă negocierile cu PSD
Sursa foto: Lucian Alecu

PNL a decis, luni seara, să intre la guvernare cu PSD, au spus surse politice pentru Aleph News.

Potrivit surselor citate, 50 de lideri PNL au votat pentru continuarea negocierilor cu PSD, iar 21 s-au împotrivit.

Guvernul ar trebui să fie votat până pe 1 decembrie.

„Au fost 22 de colegi care au votat împotrivă. E greu de spus câte voturi au fost < pentru >. S-a supus la vot propunerea lui Florin Cîțu. Este o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL”, a spus, luni seara, Ludovic Orban.

Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal s-a reunit, luni seara, la Vila Lac, pentru a discuta despre posibilitatea deschiderii negocierilor pentru formarea unui guvern alături de PSD.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.

A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.

Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, se precizează într-un comunicat de presă emis de PNL.

Lista de principii PNL

Coducerea PNL a transmis și o listă de principii de la care PNL nu este dispus să abdice și pe care nu intenționează să le negocieze:

Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.

PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.

Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.

Nici o taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.

Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.

Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.

Reforma statului.

Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

 

Ciolacu: Noi am luat decizia de a avea negocieri cu PNL, UDMR și minorități

Marcel Ciolacu a anunțat luni seara ce nume ar putea propune PSD în viitorul guvern realizat într-o alianță cu PNL și UDMR. Șeful PSD a spus că decizia privind începerea negocierilor cu PNL a fost luată fără discuții aprinse în interiorul partidului.

„Noi am luat decizia de a avea negocieri cu PNL, UDMR și minorități, asta nu înseamnă că în mod automat PSD intră la guvernare… Îs mândru de stabilitatea PSD, de modul cum au decurs discuțiile în interiorul partidului… Este pentru prima dată când nu am fost sunat de președintele unei organizații pentru o funcție”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Ciolacu a mai spus că PNL și PSD trebuie să-și împartă ministerele Justiției și Finanțelor deoarece sunt ministere avizatoare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: florin citu ludovic orban Marcel Ciolacu