x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL consideră că Raportul Sterling este "pur politic"

PNL consideră că Raportul Sterling este "pur politic"

25 Iun 2009   •   00:00

Partidul Naţional Liberal consideră Raportul subcomisiei Sterling drept unul "pur politic" şi a depus o opinie separată la acesta, în care precizează că audierile nu au fost complete şi că fundamentul juridic al înfiinţării comisiei este unul fals.



Secretarul subcomisiei, deputatul PNL Cristian Adomniţei, a precizat că PNL îşi reafirmă dorinţa de a se afla adevărul în cazul Sterling, acesta fiind şi motivul pentru care liberalii s-au abţinut la votul Raportului, arată Mediafax. El a arătat că, în condiţiile în care liberalii s-ar fi retras de la votul pe Raport, subcomisia de anchetă în cazul Sterling ar fi rămas, joi, fără cvorum, ceea ce nu ar fi permis adoptarea documentului.

"Considerăm acest Raport ca fiind unul pur politic, care face referiri la judecăţi de valoare în cuprinsul său şi nu la concluzii, unde încearcă să mai perie din acuzaţiile politice pe care primul raport le avea", a opinat Adomniţei, după ce subcomisia de anchetă a aprobat documentul cu 13 voturi "pentru" şi trei abţineri.

Adomniţei a arătat că PNL se declară împotriva câtorva puncte esenţiale cuprinse în Raport, că a depus o opinie separată şi că va elabora, totodată, un raport separat la audierile din subcomisie.

Potrivit lui Adomniţei, audierile au fost incomplete, întrucât nu a fost invitat la audieri preşedintele ANRM din perioada incriminată în Raport, precum şi alte persoane relevante.

Deputatul liberal a subliniat, totodată, că principalul fundament care a dus la constituirea subcomisiei de anchetă - legat de OUG 101 emisă de Guvernul Tăriceanu la sfârşitul anului 2009 prin care contractul de împărţire a resurselor şi a producţiei a fost schimbat cu unul de concesiune şi încasare a redevenţelor - este fals.

Adomniţei a arătat că preşedintele subcomisiei de anchetă în cazul Sterling, deputatul PSD Iulian Iancu, a făcut, în 2004, în calitate de secretar de stat în guvernarea PSD, Legea Petrolului şi Legea de privatizare a Petrom, care au permis ca acest contract de împărţire a resurselor să se schimbe într-un contract de concesiune şi, prin urmare, de plată a redevenţei către statul român de către firma Sterling.

"Această posibilitate - ca acest contract de împărţire a resurselor să se schimbe într-un contract de concesiune şi prin urmare de plată a redevenţei către statul român de către firma Sterling - a fost posibil prin emiterea celor două legi - Legea petrolului şi Legea de privatizare a Petrom, în anul 2004 - legi făcute de domnul Iulian Iancu, la acea vreme secretar de stat în ministerul Economiei", a declarat Adomniţei, citat de Mediafax.

„Legea în 2004 a fost schimbată şi s-a spus că toate acordurile de împărţire a producţiei, aşa cum era cel iniţial între Sterling şi Guvernul României, sau prima firmă care a făcut contactul preluat apoi de Sterling, să se transforme în contracte de concesiune şi din care statul român să încaseze redevenţă. Aceasta este prevederea fundamentală prevăzută în cele două legi- a petrolului şi de privatizare a Petrom - făcute de domnul Iancu. Mă uimeşte atitudinea domnului Iancu, care a lucrat la aceste legi sub guvernarea PSD şi iată, azi parcă nu le-ar mai cunoaşte”, a conchis Adomniţei.

Subcomisia parlamentară de anchetă în cazul Sterling a aprobat, astăzi, cu 13 voturi "pentru" şi trei abţineri, raportul în care se stabileşte termenul de 60 de zile de la aprobarea acestuia de către plen pentru ca Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu firma Sterling.

×
Subiecte în articol: politic sterling