x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL despre scuzele cerute de Antal: Poate fi începutul sfârşitului campaniilor electorale etnicizate

PNL despre scuzele cerute de Antal: Poate fi începutul sfârşitului campaniilor electorale etnicizate

de Mediafax    |    17 Noi 2013   •   15:50
PNL despre scuzele cerute de Antal: Poate fi începutul sfârşitului campaniilor electorale etnicizate

Vicepreşedintele PNL Covasna, Emil Pantelimon, afirmă că scuzele pe care primarul Antal Arpad le-a cerut românilor ar putea redeschide o punte de comunicare între politicienii români şi cei maghiari, dar că poate reprezenta şi începutul sfârşitului campaniilor electorale "etnicizate".

Vicepreşedintele PNL Covasna, Emil Pantelimon, arată, într-un comunicat referitor la scuzele cerute de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), românilor pentru o declaraţie din campania electorală pentru alegerile parlamentare, când susţinea că din cauza PPMT municipiul ar putea da, pentru prima dată în 23 de ani, un deputat român, că el ar fi fost candidatul român "care ar fi avut şanse".

Emil Pantelimon susţine că a fost "extrem de dezamăgit" de declaraţia primarului Antal, cu atât mai mult cu cât îşi axase, printre altele, programul electoral pe un mesaj de normalitate în secuime. Totodată, arată liderul liberal, în urmă cu mulţi ani "un grup optimist de tineri”, din care făcea parte atât el, cât şi Antal, începuseră un drum "spre ridicarea punţii de comunicare între românii şi maghiarii din Covasna".

"Credeam şi declaram împreună că numai împreună putem construi. Mesajul de anul trecut a pus punct acestei iniţiative comune, acestui pas atât de important făcut întru construcţia unei cetăţi sănătoase”, scrie Pantelimon.

Acesta consideră, însă, că scuzele lui Antal Arpad încearcă să redeschidă o punte de comunicare între politicienii români şi cei maghiari, reprezentând un semn pozitiv pentru mediul politic din România.

"Consider că acesta poate fi începutul sfârşitului campaniilor electorale etnicizate şi că există, astfel, toate premisele unor programe politice lipsite de mesaje etnice manipulatoare şi generatoare de conflicte de carton. Dacă domnul primar şi-a retras cu sinceritate cuvintele jignitoare de anul trecut înseamnă că este de acord că şi în mediul politic trebuie să punem mai mult preţ pe competenţă şi mai puţin pe principiul etnic, sinonim cu sintagma "e prost, dar e al nostru"”, conchide politicianul liberal.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a fost întrebat, sâmbătă, la finalul unei dezbateri pe tema autonomiei desfăşurate la Sfântu Gheorghe, despre o declaraţie a sa din luna noiembrie a anului trecut, lansată în campania electorală pentru alegerile parlamentare, când spunea că PPMT nu va intra în Parlament, iar cei care nu vor vota cu UDMR îi vor întări pe români şi, în acest fel, municipiul ar putea da, pentru prima dată în 23 de ani, un deputat român.

Antal a răspuns că ştia că "va deconta" la un moment dat această declaraţie, care poate fi pusă în diferite contexte, dar că a fost "prins" în lupta politică între UDMR şi PPPMT şi nu şi-a dat seama că printr-o astfel de declaraţie victimă colaterală a fost comunitatea românească.
"Trebuie să fiu cinstit şi să recunosc că, privind în context general, am greşit prin această declaraţie deoarece nu am vrut să-i jignesc pe români, ci a fost o dispută între UDMR şi PPMT. (...). Mea culpa! E prima ocazie când am şansa să îmi cer scuze public comunităţii româneşti dacă am jignit-o, îmi pare rău şi îmi cer scuze pentru acea declaraţie", a spus primarul Antal Arpad.

În luna noiembrie a anului trecut, Antal Arpad susţinea că municipiul Sfântu Gheorghe ar putea da, pentru prima dată în 23 de ani, un deputat român din cauza PPMT, care a desemnat un candidat în Colegiul 1, voturile maghiarilor împărţindu-se astfel între doi candidaţi, cel al UDMR şi cel al PPMT.

×