x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL îşi ia mîna de pe MAE

PNL îşi ia mîna de pe MAE

de Monica Iordache Apostol    |    14 Apr 2008   •   00:00
PNL îşi ia mîna de pe MAE

SOLUŢIE ● E aşteptat un diplomat de carieră
Soluţia pentru şefia Ministerului de Externe se conturează a fi una tehnică, nu politică. Din cadrul PNL nu este avansat nici un nume pentru a deveni succesorul lui Cioroianu, liderii partidului aşteptînd ca premierul Tăriceanu să aleagă un diplomat de carieră.



SOLUŢIE ● E aşteptat un diplomat de carieră
Soluţia pentru şefia Ministerului de Externe se conturează a fi una tehnică, nu politică. Din cadrul PNL nu este avansat nici un nume pentru a deveni succesorul lui Cioroianu, liderii partidului aşteptînd ca premierul Tăriceanu să aleagă un diplomat de carieră.


Liberalii nici măcar nu se mai chinuiesc să găsească în propriul partid un ministru al Afacerilor Externe. La un nivel mai degrabă neserios este avansat numele lui Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe şi acum ministru al Apărării, dar el însuşi a declarat glumind că, deşi se consideră cel mai bun pentru a prelua acest portofoliu, nu le poate face pe toate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a dezminţit şi el această variantă, spunînd că Meleşcanu este ministrul Apărării şi nu crede că "că este dispus sau intere-sat să plece de acolo‘‘. Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu numără două soluţii: Teodor Meleşcanu sau un diplomat de carieră. "Dacă nu e Meleşcanu, probabil că o soluţie ar putea fi promovarea în această funcţie politică a unui diplomat de carieră, a unuia dintre secretarii de stat care pînă acum s-au achitat foarte bine de misiunea lor‘‘, a explicat Antonescu, adăugînd că încă "se vede cu ochiul liber‘‘ că la conducerea MAE este nevoie de un diplomat. "Nu cred că mai este loc de experimente‘‘, a tranşat Antonescu problema. Surse PNL spun că singurul care s-a gîndit la o soluţie mai apropiată de partid este senatorul Puiu Haşotti, care ar intenţiona  să-l mai propună o dată pe Toader Paleologu, acum ambasador în Danemarca, pe care l-a propus, fără succes, şi după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. La bursa zvonurilor este bine cotat şi secretarul de stat în MAE, Iulian Buga.


AMÎNARE. Aceleaşi surse mai spun că alegerea îi revine exclusiv premierului, care va anunţa partidul atunci cînd se va hotărî. De altfel, el nici nu a dorit să pună pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Biroului Politic al PNL chestiunea desemnării unui ministru de Externe, transmiţîndu-le colegilor că atunci cînd se va hotărî asupra unui nume îi va anunţa.


PNL se elimină singur de la guvernare

Ministerul Afacerilor Externe este al treilea portofoliu pe care PNL îl cedează în favoarea unui tehnocrat. Primul minister cedat de bună voie a fost cel al Agriculturii, întrucît după demisia lui Decebal Traian Remeş nici un alt liberal n-a dorit să devină ministru, portofoliul fiind unul dificil şi fără anvergură politică. În această situaţie, Tăriceanu l-a ales pe Dacian Cioloş, care era deja secretar de stat în minister şi nu este membru PNL. Al doilea, cedat însă după lupte dure, este cel al Justiţiei. Pentru că Traian Băsescu nu a acceptat soluţia politică a liberalilor, adică pe Norica Nicolai, premierul Tăriceanu a acceptat compromisul: Cătălin Predoiu, un avocat care nu este membru PNL, deşi în 1991 semnase o adeziune la PL-Aripa Tînără. Văzînd bucuria cu care nominalizarea lui a fost primită de preşedintele Traian Băsescu, liderii PNL au suspectat că Predoiu a fost obiectul unui blat între Tăriceanu şi Băsescu.

×
Subiecte în articol: politic pnl