x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL îşi pune speranţele în apatia coaliţiei PSD-ALDE

PNL îşi pune speranţele în apatia coaliţiei PSD-ALDE

de Adrian Ilie    |    14 Aug 2018   •   08:33
PNL îşi pune speranţele în apatia coaliţiei PSD-ALDE

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că va cere convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru ca acesta să înfiinţeze o comisie de anchetă privind modul de intervenţie al Jandarmeriei la protestul din 10 august. Demersul este unul ratat din start, în condiţiile în care înfiinţarea comisiei depinde de votul favorabil al plenului Parlamentului, dominat clar de către coaliţia de guvernământ.

Totodată, liberalii vor să depună în sesiunea extraordinată şi o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan. „Vom iniţia demersurile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă (n.r. privind protestele), pentru depunerea unei moţiuni împotriva ministrului de Interne”, a declarat Ludovic Orban după şedinţa de luni a Biroului Executiv al PNL. El a precizat că, în condiţiile în care bugetarii au primit mai multe zile libere în cursul acestei săptămâni, cel mai devreme convocarea se poate face pentru luni, 20 august. Potrivit Constituţiei, convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară se poate face şi la cererea unei treimi dintre senatori şi deputaţi, număr pe care, în mod normal, opoziţia îl poate întruni. Însă eficienţa acestui demers este cel puţin discutabilă. În primul rând, înfiinţarea comisiei de anchetă trebuie aprobată cu majoritatea voturilor plenului, fiind foarte puţin probabil ca parlamentarii PSD şi ALDE să susţină anchetarea propriului ministru. Chiar şi în cazul în care parlamentarii puterii vor fi suficient de „îngăduitori” încât să-şi dea consimţământul, comisia de anchetă nici măcar nu va putea începe să lucreze deoarece este deja demarată o anchetă pe acest subiect de către Parchetul Militar Bucureşti, iar legea interzice ca anchetele parlamentare să se desfăşoare în paralel cu cele ale procurorilor. În consecinţă, singura variantă viabilă rămasă liberalilor este depunerea moţiunii simple care să o vizeze pe Carmen Dan. În condiţiile în care abia pe 20 august va avea loc şedinţa Biroului Permanent, care să preceadă reuniunea plenului, plus calendarul obişnuit pentru o moţiune simplă va face ca votul asupra moţiunii să se dea aproape de data de 1 septembrie, când oricum va începe sesiunea ordinară de toamnă a forului legislativ. Orban încearcă să refacă scenariul din ianuarie 2012, când Parlamentul a fost chemat în sesiune extraordinară ca urmare tot a protestelor de stradă. Însă circumstanţele sunt cu totul diferite. Dacă guvernul Boc era de-a dreptul înspăimântat de reacţia străzii şi încerca să o domolească prin stabilirea unui dialog cu opoziţia de atunci, inclusiv printr-o dezbatere politică în Parlament, acum guvernul PSD-ALDE nu dă semne că este impresionat de manifestările străzii, mai ales că reacţia coaliţiei a fost de sprijin unanim şi fără nuanţe faţă de intervenţia jandarmilor la mitingul de vineri.

 

„Ciuma roşie” şi pesta porcină

PNL vrea şi înfiinţarea unei comisii de anchetă privind gestionarea crizei generate de pesta porcină. „În cadrul sesiunii extraordinare pe care o vom convoca, vom iniţia şi un proiect de hotărâre de înfiinţare a unei Comisii de anchetă în cazul pestei porcine. După cum ştiţi, pesta înseamnă ciumă. Acţiunile noastre se vor îndrepta împotriva ciumei. Ciuma africană şi ciuma roşie. De fapt, şi ciuma africană a penetrat tot din cauza ciumei roşii”, a anunţat Ludovic Orban.

În sesiunea extraordinară din ianuarie 2012, premierul Emil Boc era dispus să dea curs alegerilor anticipate, solicitate atunci cu vehemenţă în Piaţa Universităţii, şi l-a demis pe ministrul Teodor Baconschi pentru declaraţiile făcute la adresa protestatarilor.

 

Explicaţii la Comisia de Apărare

Un alt front deschis de liberali împotriva ministrului Carmen Dan este la Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele acesteia, Ovidiu Raeţchi (foto), cerând convocarea la audieri a ministrului de Interne şi a conducerii Jandarmeriei. În solicitarea adresată preşedintelui Comisiei, Dorel Căprar (PSD), Raeţchi a formulat 10 întrebări la care conducerea MAI ar trebui să răspundă. În primul rând, cine a decis ca la mitingul din 10 august jandarmii să adopte o strategie agresivă şi de ce nu au fost izolaţi imediat manifestanţii care se comportau violent. Totodată, Raeţchi vrea să afle ce fel de muniţie s-a folosit, de ce nu au fost protejaţi cei doi jandarmi pierduţi în mijlocul protestatarilor. Liberalul mai vrea ca MAI să ofere justificări pentru imaginile care prezintă cetăţeni paşnici loviţi cu brutalitate de jandarmi şi pentru folosirea gazelor lacrimogene împotriva acestora.

×