x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL - Ofensiva Stoica

PNL - Ofensiva Stoica

31 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Fostul lider liberal Valeriu Stoica il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca vrea sa obtina "puterea personala absoluta" in partid. Stoica isi va pregati o echipa pentru eventualitatea unor crize in PNL.
MONICA IORDACHE

NEMULTUMIT. Valeriu Stoica nu vrea ca prin statutul propus sa se creeze premisele transferului "spiritului de gasca" de la PSD la PNL
Cu patru zile inainte de congresul la care va candida la sefia PNL, Calin Popescu Tariceanu are parte de prima contestatie facuta cu voce tare. Fostul lider liberal Valeriu Stoica a remarcat ieri ca Tariceanu isi doreste puterea absoluta in partid. "Problemele politice ale lui Tariceanu, ca prim-ministru, sunt prea presante, dorinta sa de a se afla intr-o pozitie de putere personala absoluta pentru a infrunta aceste probleme este prea evidenta", afirma Stoica intr-o scrisoare deschisa adresata liberalilor. Stoica il critica pe actualul lider interimar al PNL pentru ca vrea sa dea, prin statut, presedintelui partidului posibilitatea de a-si forma singur echipa, fara vot individual din partea Congresului. Tariceanu este acuzat ca urmareste sa-si asigure o echipa din care sa lipseasca multi lideri importanti ai PNL si care sa devina instrumentul prin care sa conduca partidul. Stoica a anuntat inca de pe acum ca la congres va sustine respingerea acestei forme a statutului, care ar instaura controlul Guvernului asupra partidului. "Aceasta solutie creeaza premisele transferului spiritului de gasca si al baroniadei din PSD in PNL", spune Stoica, adaugand ca nu poate accepta ca PNL sa adopte modelul PSD.

SOMATIE. In aceeasi scrisoare, Stoica anunta ca nu il va concura pe Tariceanu la sefia partidului, dar il avertizeaza ca nu ii va fi usor si anticipeaza deja crize. Il someaza sa isi asume o responsabilitate absoluta privind guvernarea si viitorul partidului, si sa prezinte la congres ori un plan de fuziune cu PD, ori "o strategie de avarie in eventualitatea esecului fuziunii sau al guvernarii". In caz contrar, Stoica are deja o varianta pregatita: va forma o echipa care sa asigure iesirea PNL dintr-o posibila situatie de criza.

FUZIUNE. De altfel, Stoica insusi vrea sa prezinte in fata Congresului o motiune privind fuziunea cu PD si crearea unui pol politic de centru-dreapta. "Motiunea pe care o voi prezenta Congresului va fi o somatie ca problema fuziunii sa se discute concret. Aspectele legate de identitatea noii formatiuni pot fi analizate ulterior", a mai spus Valeriu Stoica, avertizand ca, daca PNL si PD nu isi vor asuma o strategie de fuziune, Alianta ar putea deveni "nefunctionala pana la destramare", riscand sa aiba soarta CDR.

"Cele doua partide pot opta sa se inscrie fie intr-o cursa pentru realizarea cat mai rapida a fuziunii, fie intr-o cursa dura pentru suprematie in cadrul Aliantei", a comentat Stoica. El a spus ca a doua optiune poate deveni sinucigasa pentru PNL si a avertizat ca, daca liberalii nu isi vor asuma strategia fuziunii, va trebui sa existe o strategie alternativa, dar ea nu este inca pregatita. "Altfel spus, PNL este total nepregatit pentru a face fata unei situatii de avarie", a conchis Stoica.

PUTERE

"Problemele politice ale lui Tariceanu ca prim-ministru sunt prea presante, dorinta sa de a se afla intr-o pozitie de putere personala absoluta pentru a infrunta aceste probleme este prea evidenta"

SINUCIDERE

"PNL si PD pot opta sa se inscrie fie intr-o cursa pentru realizarea cat mai rapida a fuziunii, fie intr-o cursa dura pentru suprematie in cadrul Aliantei. A doua solutie poate deveni sinucigasa pentru PNL" - Valeriu Stoica, fost presedinte PNL

NEMULTUMIRI
La Congresul PNL din 4-6 februarie nu va exista decat un singur candidat la sefia partidului: Calin Popescu Tariceanu. Situatia este neobisnuita pentru liberali, care erau celebri prin luptele interne pentru suprematie in partid. Desi Tariceanu intruneste aparent acordul unanim al liderilor de filiale in privinta candidaturii sale, soapte de nemultumire au inceput deja sa se auda. Principala nemultumire este sistemul cerut de Tariceanu ca presedintele partidului sa poata alege singur vicepresedintii si membrii Biroului Permanent, blocand astfel posibilitatea altor lideri ai partidului de a candida la o functie la nivel central. Surse liberale spun deja ca Tariceanu se indreapta spre un sistem dictatorial de conducere, "importat" din PSD. Echipa pe care si-a ales-o Tariceanu va fi formata din: Mona Musca, Teodor Melescanu, Gheorghe Flutur, Dan Radu Rusanu si Eugen Nicolaescu - vicepresedinti, plus Bogdan Olteanu, Cristian Boureanu, Mihai Voicu, senatorul Puiu Hasotti, deputatul Titu Gheorghiof.

SONDAJ
Valeriu Stoica a sutinut si ca fuziunea PNL-PD se bucura de un sprijin larg in opinia publica, 40% dintre cei intervievati in cadrul unui sondaj de opinie comandat de el aratandu-se favorabili unui asemenea proiect. In plus, din cei 38% care aveau informatii despre fuziune, 17% s-au pronuntat pentru afilierea noului partid la popularii europeni, 17% la liberalii europeni si numai 4% la socialisti. Stoica nu a dorit sa dezvaluie insa numele institutului care a efectuat sondajul.
×