x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, şantajat la dublu de PD-L şi PSD

PNL, şantajat la dublu de PD-L şi PSD

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    03 Feb 2010   •   00:00
PNL, şantajat la dublu de PD-L şi PSD
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL

PD-L ameninţă cu modificarea Legii uninominalului pentru ca, de teama dispariţiei din Parlament, PNL să stea la remorca Guvernului Boc. PSD ameninţă cu aceeaşi modificare a uninominalului ca să ţină PNL aproape pentru alegerile din 2012.



Viorel Hrebenciuc a dezvăluit, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că liderii PD-L au cerut PSD să negocieze modificarea Legii sistemului de vot uninominal, pentru introducerea votului majoritar în două tururi, pe sistemul "învingătorul ia totul". "Nu vă ascund că PD-L şi acum 2-3 săptămâni ne-a întrebat dacă nu vrem să schimbăm această chestiune şi ei sunt pentru votul majoritar în două tururi", a spus Hrebenciuc. El a ţinut să lanseze cu această ocazie un avertisment faţă de PNL, care, dacă PSD va susţine modificarea legii, riscă să nu mai intre în Parlament la alegerile din 2012. "Dacă, de exemplu, luăm o anumită decizie, PNL poate să dispară din Parlament. PNL este în momentul de faţă în această situaţie. O schimbare de lege electorală într-un anumit sens îl face să dispară", a explicat Hrebenciuc. El a recunoscut că actuala formă a votului uninominal a fost făcută în urma negocierilor cu PNL, motiv pentru care liberalii ar fi avantajaţi, ei având în plus 40 de parlamentari datorită redistribuirii. "Noi când am făcut această lege a uninominalului cu accente de proporţionalitate, într-adevăr, am negociat cu cei de la PNL, iar modul de distribuire a fost făcut în aşa fel, încât să avantajeze partidele care sunt pe locul 2 sau 3 în sondaje. Practic, PNL are în plus 40 de parlamentari", a explicat Hrebenciuc.

BOC VREA NEGOCIERI
Emil Boc a anunţat luni că una dintre priorităţile PD-L este modificarea sistemului electoral, democrat-liberalii fiind de multă vreme adepţii unui sistem politic bipartidic, care să elimine PNL din viaţa parlamentară. Boc a spus că actualul sistem electoral nu este eficient, deoarece a trimis în Parlament candidaţi care au ieşit pe locul 2 sau 3 în urma alegerilor, ceea ce nu reprezintă o formă "bună" de democraţie, iar un nou sistem trebuie discutat cu toate forţele politice. "Cert este că actualul sistem electoral nu este eficient din perspectiva reprezentării cetăţenilor. Un sistem electoral trebuie să reprezinte interesele acelora care votează şi cei care au mai multe voturi trebuie să fie aleşi în detrimentul acelora care au mai puţine voturi", a declarat Emil Boc. El a afirmat că nu poate da un răspuns referitor la noua formă a sistemului de vot, acest lucru trebuind discutat împreună cu toate forţele politice.

ŞANTAJ DIN DOUĂ PĂRŢI
PD-L a făcut şi PNL o ofertă de negociere a sistemului de vot, modificarea legii sau păstrarea ei în forma actuală fiind principalul mecanism prin care liberalii, în opinia partidului lui Boc, pot fi obligaţi să susţină actualul Guvern sau chiar să intre la guvernare. Chiar înainte de învestirea Cabinetului Boc în Parlament, democrat-liberalii le-au propus liberalilor să intre la guvernare sau măcar să voteze în Parlament în favoarea echipei lui Boc, urmând să primească în schimb promisiunea că sistemul de vot nu va fi modificat şi deci PNL nu va fi în pericol să devină partid neparlamentar. Având la acel moment siguranţa că PSD se află alături de ei, în opoziţie faţă de uninominalul în două tururi, liberalii s-au ţinut pe poziţii, însă acum, social-democraţii fac şi ei acelaşi joc cu cel al PD-L, şantajând PNL cu spectrul modificării sistemului electoral. Surse din conducerea PSD susţin că strategia social-democraţilor ţinteşte presarea liderilor PNL cu ameninţarea ieşirii din Parlament, pentru a-i convinge să rămână în opoziţie alături de ei şi la alegerile din 2012 să formeze o alianţă anti-PD-L. "Soarta PNL depinde acum de PSD. Dacă noi susţinem uninominalul în două tururi, ei dispar din Parlament. Dacă se duc cu PD-L, dăm şi noi drumul la proiectul de lege", au explicat sursele citate.

PNL: "PSD va fi dezavantajat"
Liberalii se încurajează însă cu gândul că PSD nu o să dea drumul proiectului de lege pentru că sistemul majoritar va defavoriza PSD. "Pesediştii sunt şmecheri, nu sunt proşti. Ei ştiu că, sociologic vorbind, electoratul PNL va migra înspre PD-L, nu înspre PSD. Deci, electoratul nostru, dacă nu va avea nici o opţiune liberală viabilă de vot în colegii, se va îndrepta spre candidaţii PD-L, care se dau de dreapta, ca şi noi, în nici un caz nu va vota un candidat PSD", a explicat ieri un lider PNL. Pericolul mai mare vine dinspre PD-L, dar liberalii îşi pun speranţe în faptul că pedeliştii nu vor avea nici un partener cu care să voteze această lege. "UDMR nu vrea modificarea legii, pentru că va fi dezavantajată, ca şi noi. Iar parlamentarilor independenţi trebuie să le dai colegii foarte bune ca să îi convingi să voteze legea asta", a explicat acelaşi lider liberal.  Parlamentarii PNL sunt conştienţi că uninominalul majoritar îi va omorî politic, dovadă fiind avertismentul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. "Cel mai mare pericol pentru PNL este o înţelegere tactică între PD-L şi PSD. Această înţelegere va avea ca scop marginalizarea PNL şi pregătirea terenului pentru bipartitism prin introducerea votului uninominal neproporţional (majoritar), în unul sau două tururi", scria Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic