x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL se pregateste de unanimitate

PNL se pregateste de unanimitate

02 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
CONGRES - Tariceanu nu are deocamdata contracandidat la sefia partidului Un singur aspirant la sefia partidului, vicepresedinti impusi de presedinte si multe nemultumiri ale celor care ar fi dorit si ei o functie. Asa poate fi anticipat, pana acum, Congresul PNL, care incepe maine. Scenariul ar putea fi bulversat doar de o candidatura-surpriza a lui Viorel Catarama.
MONICA IORDACHE

PE NEASTEPTATE. Votul covarsitor pentru Calin Popescu Tariceanu ar putea fi diminuat doar de o candidatura surpriza a lui Viorel Catarama
Desi programase un congres de trei zile, Biroul Executiv al PNL a scurtat deplasarea in Bucuresti a delegatilor liberali la doar doua zile. Lucrurile importante, modificarea statutului si alegerea presedintelui si a echipei sale, adica Biroul Permanent, vor fi transate in prima zi. A doua zi va incepe batalia pentru functiile mai putin importante, alese prin vot individual: cele din componenta Comitetului Executiv - un organism cu mult mai putine parghii decizionale decat Biroul Permanent. Misiunea lui Calin Popescu Tariceanu pare una simpla. Aflat, pana acum, in postura de unic candidat la sefia partidului, si premier pe deasupra, nu se poate astepta decat la un vot covarsitor in favoarea sa, intrucat si-a asigurat deja sprijinul liderilor de filiale. Cu toate acestea, o surpriza ar putea veni din partea lui Viorel Catarama, care s-a aratat cu mai mult timp in urma interesat de functie. Desi stie ca nu are sanse, Catarama ar dori numai sa protesteze astfel fata de modul in care a fost blocata posibilitatea altor lideri ai partidului de a intra in structura centrala de conducere. Tot in prima zi, Tariceanu isi va prezenta si echipa, din care fac parte si cei cinci vicepresedinti, aleasa de el si votata in bloc de congres. Deja personalitati ale partidului precum fostul presedinte Valeriu Stoica, presedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus si deputatul Crin Antonescu sunt asteptati sa ridice vocea impotriva acestei modalitati de alegere a echipei centrale. Lista lui Tariceanu a capatat o forma finala abia in ultimele zile dinaintea congresului. Dintre actualii vicepresedinti doar trei isi vor pastra functia: Mona Musca, Teodor Melescanu si Gheorghe Flutur. Al patrulea va fi Dan Radu Rusanu, iar pentru cel de-al cincelea batalia este inca intensa. Biroul Permanent va fi completat de Eugen Nicolaescu, Bogdan Olteanu, Cristian Boureanu, Mihai Voicu, senatorul Puiu Hasotti, deputatul Dan Motreanu, Adrian Iorgulescu si posibil deputatul Titus Gheorghiof si ministrul Mircea Cinteza. In buna traditie liberala, si pentru Comitetul Executiv s-au aranjat deja lucrurile, cei care vor fi votati fiind deja stiuti. Printre acestia se afla seful cancelariei premierului, Aleodor Francu, deputatul George Scutaru, lideri de filiale precum Gheorghe Stefan, Romeo Stavarache, ministrul Teodor Atanasiu si prefectul Ovidiu Draganescu.

FUZIUNE
Subiectul fuziunii PNL-PD ar putea fi al doilea punct de divergenta pentru liberali. Stiut fiind ca presedintele Calin Popescu Tariceanu nu mai este un fan al acestui proiect, este de asteptat ca rezolutia pe care o va propune, asa cum a promis, sa fie destul de evaziva si sa nu stabileasca un calendar sau alte date tehnice ale fuziunii. In schimb, cel care vrea sa forteze o dezbatere despre acest subiect va fi Valeriu Stoica, el pregatindu-si deja o motiune extrem de precisa in acest sens. Singura problema pentru Stoica va fi insa aceea ca nu isi va putea depune motiunea, pentru ca un asemenea document nu poate fi depus decat cu o candidatura la o functie. "Daca nu voi putea depune motiunea, o sa ma conformez, dar daca asta mai e un partid democratic, va las pe dvs. sa apreciati", a declarat Stoica cu naduf.

STOLOJAN
Fostul presedinte liberal Theodor Stolojan va fi si el prezent la congres. Stolojan a participat si la sedinta BEx, unde si-a prezentat, in "avanpremiera", discursul. Stolojan si-a accentuat meritele pentru succesul PNL, spunand ca a preluat un partid in declin si a lasat unul care a intrat la guvernare. El s-a aratat multumit ca toate constructiile sale s-au dovedit viabile, dar a spus ca viitorul PNL depinde de succesul guvernarii Tariceanu.
×
Subiecte în articol: politic