x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, sfătuit să se-ntoarcă la PD

PNL, sfătuit să se-ntoarcă la PD

de Monica Iordache Apostol    |    11 Sep 2007   •   00:00
PNL, sfătuit să se-ntoarcă la PD
Sursa foto: MARIN RAICA/

La aproape o jumătate de an după ce au dat PD afară din Guvern, liberalii incă mai descoperă in sondajele de opinie că o asociere PNL-PD este considerată de electorat ca fiind cea mai potrivită pentru a conduce Romănia. Cum alianţa
PNL-PSD nu are succes la romăni, PNL a fost sfătuit de strategi să deschidă uşa PD pentru a se reimprieteni.



La aproape o jumătate de an după ce au dat PD afară din Guvern, liberalii incă mai descoperă in sondajele de opinie că o asociere PNL-PD este considerată de electorat ca fiind cea mai potrivită pentru a conduce Romănia. Cum alianţa
PNL-PSD nu are succes la romăni, PNL a fost sfătuit de strategi să deschidă uşa PD pentru a se reimprieteni.


Peste 21% dintre romăni cred că o guvernare PNL-PD ar fi cea mai potrivită pentru Romănia. Cifra este relevată de un sondaj comandat, culmea!, chiar de liberali, sondaj de care au luat cunoştinţă şi liderii partidului. Premierului Tăriceanu şi cătorva membri ai conducerii PNL le-a fost distribuită o cercetare realizată de strategii străini imediat după anunţarea intenţiei PSD de a depune o moţiune de cenzură. Sondajul a fost făcut de Grupul de Studii Sociale, după indicaţiile lui Arthur Finkelstein. Potrivit unor surse din conducerea PNL, una din intrebări se referea la cea mai potrivită formulă de guvernare. Liberalii au aflat astfel că 23% dintre romăni vor o guvernare monocoloră, dar la capitolul coaliţii, pentru 21,5% asocierea PNL-PD este cea mai potrivită pentru Romănia. Pe locul doi este alianţa PD-PSD, pentru care au optat 15,5% dintre repondenţi. Des vehiculată in ultima vreme, mai ales după ce PSD a inceput şantajul moţiunii, coaliţia PNL-PSD nu prea are succes la romăni. Conform surselor liberale, doar 5% dintre intervievaţi au răspuns că potrivită pentru Romănia ar fi o alianţă PNL-PSD. In plus, chestionaţi dacă intrarea PSD in guvern ar fi un lucru bun sau un lucru rău, 31,6% au spus că este un lucru rău, 19,7% că este un lucru foarte rău (in total 52,3% opinii negative), 23,3% un lucru bun şi 7% un lucru foarte bun (30,3% opinii pozitive). In aceste condiţii, sfatul strategilor liberali este de a nu incepe nici un fel de negociere cu PSD inaintea depunerii moţiunii de cenzură, dacă ea va mai fi depusă, şi de lansare a unor tatonări către PD. Chiar dacă moţiunea pică in Parlament, Guvernul Tăriceanu are in faţă votul la bugetul pe anul 2008, neadoptarea lui ducănd in mod automat la demiterea Executivului. Cei mai mulţi dintre intervievaţi (36,2%) au mai spus şi că PNL ar trebui să intre in opoziţie dacă moţiunea de cenzură iniţiată de PSD este votată in Parlament. De asemenea, 37,4% s-au declarat impotriva intenţiei PSD de a depune moţiune, şi doar 29,8% in favoarea acestei intenţii.


BOOM PENTRU PD. Conform aceloraşi surse, sondajul dă PD căştigător atăt in alegerile pentru Parlamentul European (40,4%), căt şi in alegerile interne (41,6%). La alegerile europene, PD este urmat de PSD (20,9%), PNL (13%) şi PNG, (9,7%), iar la alegerile pentru Parlamentul naţional PSD ar obţine 21,6%, PNL 12,3%, iar PNG 9,8%. In Parlament ar mai intra doar PRM cu 5,3%, UDMR căzănd şi in acest sondaj sub pragul electoral, cu 4,9%. Evoluţia intenţiei de vot arată boom-ul de care a avut parte PD in urma re-ferendumului pentru demitera preşedintelui. Astfel, dacă in februarie 2007 PD avea 28,6% din intenţiile de vot, mai 2007, adică in preajma referendumului, a ajuns la 46,6%. In schimb, PSD a scăzut in acelaşi interval de la 22,3% la 19%.

Acţiunea de suspendare a preşedintelui a fost o decizie proastă şi pentru PNL, care a scăzut, intre februarie 2007 şi mai 2007, de la 13,9% la 7,7%.


TĂRICEANU, AŞA ŞI AŞA. La capitolul incredere, primul loc este deţinut, bineinţeles, de preşedintele Traian Băsescu (61%), urmat de Gigi Becali (43%). O modificare importantă apare insă la premierul Călin Popescu Tăriceanu, care, in intervalul iunie-august 2007 a reuşit să urce cu patru procente in increderea romănilor. Astfel, după momentul anunţării deciziei de creştere a pensiilor, Tăriceanu a crescut de la 19% la 33% in increderea romănilor, devansăndu-l şi pe Mircea Geoană (29%), care se poziţiona de obicei in sondaje inaintea lui. Intrebaţi insă cum apreciază activitatea lui Tăriceanu in fruntea Guvernului, 38,6% au apreciat-o drept "aşa şi aşa", iar 35,6% drept proastă. 22,9% au spus insă că activitatea acestuia este bună. In cazul lui Traian Băsescu, 46,7% i-au apreciat drept bună activitatea ca şef al statului, 27,5% au catalogat-o drept "aşa şi aşa", iar 18,7% au spus că este proastă.


Candidaţii, anunţaţi pe 22 septembrie

Conducerea PNL a oficializat ieri echipa de campanie pentru alegerile europene. Astfel, directorul politic al campaniei va fi vicepreşedintele Crin Antonescu, iar director executiv va fi secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Liberalii n-au stabilit insă nimic in privinţa listei de candidaţi, doar au anunţat că fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, este ca şi neluat in calcul pentru primul loc al listei. Anunţarea candidaţilor este insă temporizată, abia pe 22 septembrie fiind programată şedinţa Delegaţiei Permanente in care se va vota lista pentru PE. Ieri, vicepreşedintele Teodor Meleşcanu a anunţat că Ungureanu nu şi-a confirmat candidatura, dar dacă o va face pănă la sfărşitul săptămănii va fi luat in calcul. "Noi pe lista de candidaţi avem deja doi Ungureanu. Fostul ministru de Externe nu şi-a confirmat candidatura pe lista noastră şi pentru noi lucrurile sunt foarte clare", a susţinut el. Intrebat ce inseamnă "foarte clare", vicepreşedintele liberal a spus: "Inseamnă că nu doreşte să-şi reconfirme candidatura". Meleşcanu a exclus orice posibilitate de negociere cu fostul ministru de Externe. "Nu avem ce să negociem cu nimeni şi, in orice caz, nu cu domnul Ungureanu", a mai spus ministrul Apărării. Potrivit unor surse liberale, premierul Tăriceanu a pregătit deja un alt personaj pentru a deschide lista de candidaţi, personaj din afara PNL.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd pnl