Moţiunea PSD ar putea avea ca efect declanşarea alegerilor anticipate, nu investirea unei noi formule guvernamentale, care să cuprindă partidul lui Mircea Geoană. A spus-o preşedintele UDMR, Marko Bela, bazăndu-se pe rezultatul "tatonărilor" sale politice.
Dacă moţiunea PSD va trece, urmarea nu va fi investirea unui nou guvern, ci alegerile anticipate. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a făcut această profeţie, invocănd "interesele diferitelor formaţiuni politice". Intrebat dacă UDMR ar fi dispus să negocieze cu PSD o altă formulă guvernamentală, Marko Bela a susţinut că, din semnalele pe care le primeşte, nu se va mai pune problema unui nou guvern. "In principiu, ar trebui să discutăm o altă formulă guvernamentală dacă ar cădea acest Guvern. Dacă mă intrebaţi, in acest moment, alternativa acestui Guvern, după toate probabilităţile, nu este un alt Guvern, ci alegerile anticipate. Aşa văd eu, cunoscănd contextul, tatonănd sau cunoscănd interesele diferitelor formaţiuni politice", a afirmat liderul UDMR.
COMPROMIS. Marko Bela a susţinut insă că anticipatele nu sunt o prioritate pentru cetăţeni şi mai importante ar fi adoptarea bugetului pe 2008 şi organizarea europarlamentarelor. Compromisul ar fi, din punctul lui de vedere, menţinerea actualului Guvern cu sprijinul PSD, cu care s-ar putea incheia un acord transparent, pe baza unor puncte din program, mai ales că social-democraţii au acordat actualului Cabinet un vot "oarecum necondiţionat". Liderul UDMR a mai afirmat că votarea bugetului pe 2008 ar putea să fie un test, pentru că nu poate fi adoptat fără un anumit număr de voturi. "Este clar că cei care votează bugetul aveau posibilitatea să-şi revadă anumite puncte deziderate in acest buget", a aruncat liderul UDMR o propunere.
CALCULE. Declaraţia lui Marko Bela confirmă şi calculele colegilor de guvernare, liberalii, pentru care anticipatele par mult mai avantajoase decăt intrarea la guvernare alături de PSD. Dacă moţiunea trece, Guvernul Tăriceanu rămăne in funcţie pănă la investirea unui nou guvern. Cum pentru declanşarea anticipatelor este necesară "trăntirea" la vot, in Parlament, a trei propuneri de formule guvernamentale, pe tot parcursul acestei proceduri parlamentare actualul Cabinet rămăne in funcţie. In aceste condiţii, faptul că tot guvernul PNL-UDMR va organiza scrutinul este un factor hotărător pentru decizia liberalilor de a intra in anticipate. In plus, liberalii sunt mulţumiţi că au argumente pentru o campanie electorală, adică taxe mici şi mărirea pensiilor, şi că sondajele interne ii arată la un scor de 17%.