PNL consideră că alegerile anticipate sunt necesare şi realizabile pe mai multe căi constituţionale, una dintre acestea fiind demisia tuturor membrilor Parlamentului.
"Chiar dacă nu există prevederi constituţionale explicite în acest sens, este evident faptul că un Parlament cu zero membri nu mai are mandat pentru a-şi continua activitatea. În ceea ce priveşte organizarea alegerilor parlamentare, singura lege aflată în vigoare este cea adoptată de Parlament în luna iulie a acestui an. Această lege, care reglementează un sistem de alegeri pe liste, nu se referă la organizarea de alegeri parţiale", se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de PNL.
Potrivit sursei citate, vechea lege a alegerilor parlamentare 35/2008 a fost abrogată de noua lege a alegerilor parlamentare 208/2015, care a intrat în vigoare la finalul lunii iulie a acestui an, în concluzie singura lege care ar fi făcut posibile alegerile parţiale nu mai este în vigoare.
"În acelaşi timp atragem atenţia asupra faptului că principiile constituţionale nu permit un vid legislativ în materia legilor electorale, astfel încât teza privind imposibilitatea aplicării noilor norme privind alegerile parlamentare este complet eronată. De altfel, decizia Curţii Constituţionale nr. 51/ 2012 se referă la organizarea de alegeri la termen şi impune restricţii privind modificarea legilor electorale în funcţie de acest reper. Situaţia anticipatelor este un caz special care nu a fost niciodată în analiza Curţii Constituţionale, însă exercitarea voinţei poporului în privinţa alegerilor anticipate nu poate fi îngrădită de momentul prealabil adoptării unei astfel de legi", precizează liberalii.
PNL face apel la forţele politice parlamentare să dea dovadă de voinţă politică în sensul organizării de alegeri anticipate şi nu pentru menţinerea cu orice preţ a lipsei de legitimitate actuale.