x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta a anunţat lista miniştrilor. Vor fi 17 miniştri şi patru miniştri delegaţi. Vezi nominalizările pe portofolii

Ponta a anunţat lista miniştrilor. Vor fi 17 miniştri şi patru miniştri delegaţi. Vezi nominalizările pe portofolii

de Gabriela Antoniu    |    01 Mai 2012   •   05:47
Ponta a anunţat lista miniştrilor. Vor fi 17 miniştri şi patru miniştri delegaţi. Vezi nominalizările pe portofolii

Componenta noului Guvern si programul de guvernare, prezentate luni in Parlament

Lista membrilor Guvernului propusi de Victor Ponta
● Florin Georgescu – Ministerul Finantelor Publice, vicepremier
● Andrei Marga - Ministerul de Externe,
● Titus Corlatean - Ministerul Justitiei
● Leonard Orban - Ministerul Afacerilor Europene
● Vasile Cepoi - Ministerul Sanatatii
● Victor Paul Dobre – Ministerul Administratiei
● Ioan Rus - Ministerul de Interne
● Corneliu Dobritoiu – Ministerul Apararii Nationale
● Corina Dumitrescu – Ministerul Educatiei
● Mircea Diaconu - Ministerul Culturii
● Daniel Chitoiu - Ministerul Economiei,
● Mariana Campeanu - Ministerul Muncii,
● Ovidiu Silaghi –Ministerul Transporturilor,
● Daniel Constantin -Ministerul Agriculturii,
● Rovana Plumb - Ministerul Mediului
● Eduard Helvig- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turism
● Dan Nica- Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Ministri delegati:
● Dialog social: Liviu Marian Pop
● Mediul de Afaceri: Lucian Isar
● Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa,
● Strategii Guvernamentale: Victor Alistar


Premierul desemnat Victor Ponta a prezentat componenta Guvernului cu care va merge luni, 7 mai, in Parlament pentru a obtine votul de investitura.
Noul Cabinet are 20 de membri, fiind alcatuit din 16 ministri si patru ministri delegati. Ponta a spus ca a ales pastrarea structurii actuale a Guvernului pentru a nu avea perturbari administrative, urmand ca dupa alegerile parlamentare din noiembrie aceasta structura sa se schimbe. In componenta Guvernului Ponta se regasesc atat ministri din guvernele PSD si PNL anterioare, cat si din Guvernul Ungureanu. De asemenea, pe lista noului Guvern se regasesc si tehnocrati asumati politic de catre PSD. Este vorba despre Vasile Cepoi, propus ministru al Sanatatii, Florin Georgescu, propus ministru al Finantelor si vicepremier, precum si Liviu Marian Pop sI Victor Alistar, propusi ministri delegati. Totodata, fata de structura actuala, Ministerul Administratiei sI Internelor a fost rupt in doua rezultand doua ministere: Interne si Administratie.
Premierul desemnat a spus ca, initial, i-a propus secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, sa fie vicepremier si sa preia portofoliul Administratiei si Internelor. " El este acum si va fi seful campaniei electorale a USL si mi-a solicitat, tinand cont ca nu poti fi judecator si arbitru, ca pana dupa alegeri sa nu faca parte din stuctura Guvernului pentru a avea ca obiectiv conducerea campaniei", a spus Ponta despre Liviu Dragnea care si-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

Cat priveste problema de incompatibilitate a lui Victor Alistar, propus ministru delegat pentru Strategii guvernamentale, subordonat direct primului-ministru, Ponta a spus ca justitia a hotarat ca interdictia ca acesta sa nu poata ocupa functii publice timp de trei ani era "neintemeiata'. Premierul desemnat precizat ca Alistar va face parte din Guvern, dar nu va mai fi coordonatorul Transparency International. "Daca justitia a decis asa, eu cred ca justitia a decis bine si, evident, o persoana cu o experienta clara, domnul Alistar, nu va mai fi coordonatorul Transparency International pentru ca e intr-o incompatibilitate. insa domnia sa, la momentul in care i-am facut propunerea, sper sa nu fie un secret, s-a consultat cu colegii din conducerea Tranparency International si, ca tehnocrat, care sa raspunda de un program de crestere a transparentei si a integritatii actului de guvernare, un lucru pe care eu il consider esential, a acceptat si va face parte din acest Guvern", a spus Ponta. De asemenea, el a aratat ca Florin Georgescu si Ioan Rus (Interne) au fost propusi ministri pentru un mandat de sase luni, pana la alegeri, la solicitarea sa expresa. El a precizat ca Florin Georgescu va fi in aceasta perioada suspendat din functia de prim-viceguvernator al BNR.

Intrebat daca presedintele Basescu a aflat de la televizor componenta viitorului Cabinet, Ponta a raspuns: "Traian Basescu nu a aflat de la televizor, i-am transmis lista in urma cu o ora. Fara a avea relatii personale apropiate cu presedintele, eu mi-am propus sa existe relatii institutionale. Presedintele Romaniei, indiferent cine e, nu trebuie sa afle de la televizor, i-am transmis lista si cred ca am facut bine".

Prioritatea zero: respectarea legii
Premierul desemnat a mai spus ca prioritatea zero a noului Guvern este respectarea legilor, " fara exceptii, fara derogari si fara scuze" si ca Guvernul va avea sarcini clare si precise, prima fiind schimbarea radicala a modului de guvernare, in legatura cu atitudinea si prioritatile. Potrivit lui Ponta, principalele obiective al noului Guvern sunt repararea inechitatilor sociale, o viziune economica si fiscala clara care sa ofere stabilitate, predictibilitate, si un cadru clar pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, protejarea resurselor naturale, functionarea depolitizata a administratiei locale, toleranta zero la coruptie, la clientelism, continuarea eforturilor pentru indeplinerea cerintelor din Mecanismul de Cooperare sI Verificare si a eforturilor de a face o justitie corecta, respectarea obligatiiilor internationale, dar si a angajamentelor asumate in fata cetatenilor Romaniei si nu in ultimul rand alegeri democratice si corecte prin combaterea fraudei si coruptiei electorale.

Pentru realizarea acestor obiective, premierul desemnat a spus ca membrii noului Guvern au fost selectati tinand seama de experienta profesionala, integritatea in exercitarea functiilor de conducere si de eficienta. El a dat asigurari ca noul Guvern va fi condus doar de la Palatul Victoria, si nu de la Palatul Cotroceni sau din sediile de partid din Kiseleff sau Aviatorilor. "Le-am spus colegilor mei care vor fi membri ai guvernului Victor Ponta ca au pe toata durata sederii lor in acest Guvern un singur premier, un singur sef, un singur om care ia, in numele Guvernului, ultima decizie", a completat si copresedintele USL, Crin Antonescu. De asemenea, Victor Ponta a anuntat ca acest guvern isi asuma prin persoana sa respecte in totalitate Parlamentul, sa-i solicite sprijinul si sa fie controlat de forul legislativ. Mai mult, Ponta a spus ca adoptarea unei motiuni simple de catre Parlament va duce la schimbarea ministrului impotriva caruia a fost indreptata motiunea.

Premierul desemnat a tinut sa precizeze ca va vorbi tot timpul de Guvernul Romaniei, nu de Guvernul Ponta sau Guvernul USL. El a aratat ca programul de guvernare va fi prezentat luni in Parlament, la votul de investitura. In acest context, Ponta a spus ca la investire mizeaza pe voturile celor 229 de parlamentari USL, dar pe langa acestia mai sunt si parlamentarii independenti, care au anuntat ca sustin noul Guvern. Pentru a fi validat de Parlament, Guvernul Ponta are nevoie de minim 231 de voturi. Pentru a obtine necesarul de voturi, Ponta a anuntat ca astazi va avea consultari cu reprezentantii UNPR, ai minoritatilor nationale, sI, posibil, ai UDMR. El vrea sa le propuna celor 17 parlamentari din grupul minoritatilor un acord de colaborare cu Guvernul.

×