x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta doreşte o întâlnire bilaterală cu omologul ungar Viktor Orban. Premierul român, pentru Nepszabadsag: “Nu aş vrea ca acest conflict să escaladeze”

Ponta doreşte o întâlnire bilaterală cu omologul ungar Viktor Orban. Premierul român, pentru Nepszabadsag: “Nu aş vrea ca acest conflict să escaladeze”

de Istvan Deak    |    07 Iun 2012   •   11:31
Ponta doreşte o întâlnire bilaterală cu omologul ungar Viktor Orban. Premierul român, pentru Nepszabadsag: “Nu aş vrea ca acest conflict să escaladeze”

Premierul Victor Ponta dezvaluie, intr-un interviu aparut joi in cotidianul ungar Nepszabadsag, ca o intalnire bilaterala cu omologul sau ungar Orban Viktor ar fi binevenita. “Ar fi necesara o intalnire bilaterala, insa nu doar pe tema reinhumarii ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. In ultimii 15-20 de ani, intre Romania si Ungaria s-a dezvoltat o relatie buna de vecinatate. In acest timp, partidul meu, in colaborare cu partenerii maghiari, a realizat numeroase eforturi pentru imbunatatirea acestei relatii. Sa nu uitam ca in perioada 2000-2004 s-au nascut multe initiative comune importante in directia colaborarii noastre. Personal, imi doresc o asemenea relatie, indiferent cine este la putere la Budapesta sau la Bucuresti', a declarat premierul Romaniei.

Alternativa acceptabila pentru reinhumare

Ponta afirma ca pozitia autoritatilor romane fata de o noua tentativa de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef ramane neschimbata. “Guvernul roman va lua aceleasi masuri ca si pana acum. Pozitia noastra nu s-a schimbat. In continuare consideram ca fiind inacceptabila comemorarea unor astfel de persoane pe teritoriul Romaniei. Sustinem decizia Prefecturii Harghita de a contesta autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef. Repet, toate initiativele viitoare in acest caz trebuie suspendate', a spus Ponta, care s-a aratat deschis la o alternativa in care reinhumarea ar avea loc intr-un cadru familial restrans. 'Guvernul se poate raporta doar la cerintele organizatorilor. Daca va aparea o schimbare, atunci vom avea si noi o luare de pozitie noua', a adaugat Ponta.

“Declaratii jignitoare, regretabile'

Premierul roman s-a referit si la declaratiile facute de ministrul de Interne Ioan Rus, care l-a amenintat pe presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, ca ar putea fi declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei, daca Guvernul ungar nu isi va cere scuze pentru afirmatiile facute de acesta la Odorheiu Secuiesc. “Declaratiile presedintelui Parlamentului ungar au fost jignitoare, eu le-as cataloga chiar regretabile. Astfel de reactii depasesc granitele bunei relatii de vecinatate dintre doua tari. Nu as vrea ca acest conflict sa escaladeze peste masura', a spus Ponta.

Unitate de vederi cu adversarii politici

Cat despre vizita lui Kover in Romania pentru a sustine campania electorala a Partidului Civic Maghiar, Ponta a comentat cu fermitate: 'Uniunea Europeana asigura dreptul la libera miscare a persoanelor. In ciuda acestui fapt, nu cred ca vizita sa este binevenita pe timpul campaniei electorale. Asa cum s-a constatat intre timp, pozitia Guvernului roman este sustinuta si de Senatul si de Parlamentul Romaniei, dar si de liderii celui mai important partid maghiar. Este de salutat pozitia sefilor Senatului si a Camerei Deputatilor, dar si cea a liderului UDMR. Chiar daca aceste trei persoane sunt adversarii mei politici, parerile noastre coincid, ceea ce dovedeste ca pozitia autoritatilor romane nu tine de politica de partid'.

Despre legea alegerilor

Intrebat daca nu cumva noua lege a alegerilor este nedemocratica, Ponta a replicat: “Acest model de alegeri este in vigoare in Marea Britanie si cu siguranta aceasta nu este nedremocratica sau cu deficiente de democratie. Aceasta initiativa sta cel mai aproape sistemului sustinut de majoritatea alegatorilor. O initiativa similara a fost inaintata si de PDL, insa ei contesta acum aceasta lege. Am lansat initiativa acum un an si oricine a fost interesat a putut sa o comenteze. Prin initiativa noastra ne-am apropiat de dorinta alegatorilor si am facilitat posibilitatea ca aceasta competitie electorala sa fie lipsita de frustrari. In 2008 au ajuns in Parlament mult prea multe persoane care nu si-au castigat mandatul in colegiul lor'.

Relatii bune cu socialistii ungari

Victor Ponta a dorit sa puncteze faptul ca partidul al carui lider este are bune relatii cu socialistii ungari. “Am o relatie buna cu socialistii ungari si o relatie personala deosebita cu Mesterhazy Attila, presedintele MSZP. Amandoi apartin acelei generatii care priveste spre viitor. Trebuie sa recunosc ca nu m-ar deranja daca Mesterhazy m-ar detrona din topul celor mai tineri premieri din Uniunea Europeana. Facem eforturi sa avem o colaborare normala cu toate partidele democratice din Ungaria'.

In incheiere, Ponta s-a referit si la o posibila colaborare cu formatiunea condusa de Kelemen Hunor. “In momentul acesta, UDMR-ul se afla in Opozitie. Despre viitor vom vorbi cand va veni momentul, deoarece nu vreau sa dau frau liber speculatiilor', a incheiat Victor Ponta.

×